fredag 23 september 2022

Djurgården vs Västerås 5-3: Drömstart med en dipp i mitten

Djurgårdsspelarna tackar för stödet. Copyright Marie Hallman/ hockeymedmariehallman.se

Drömstart! Djurgården inledde säsongen på allra bästa sätt för bättre än 3-0 redan i första perioden efter ett inledande målbonanza i PP, samt dessutom seger 5-3 totalt kan man väl ändå inte tänka sig.

Just första perioden, woaw. Det var spel på en planhalva då gästerna parkerade i utvisningsbåset. Det hade varit minst sagt intressant att vara en fluga inne i Västerås omklädningsrum i första pausen för i andra kom en redig scenförändring.

Noah Östlund fick visserligen en straff med sig men kunde inte överlista Johan Gustafsson och halvvägs in i mittenperioden reducerade gästerna med två snabba mål inom 36 sekunder.

I tredje sattes Djurgården på prov rejält när Västerås fick spela 5 mot 3 i nästan två minuter men ett uppoffrande spel, helhjärtade skottäckningar av utespelarna och fina räddningar av Lindbom stängde målet och när Olle Liss kort därpå verkligen BOMBADE in sitt stenhårda 4-2 mål vände momentum igen. Det skottet alltså. Herrejävlar.

Matchen slutade efter varsitt mål till för lagen med siffrorna 5-3. En första inledande och – tror jag- mentalt viktig seger inte minst utifrån de förväntningar som DIF har på sig.

Här är lite fler tankar runt matchen:

DJURGÅRDEN vs VÄSTERÅS  5-3 (3-0, 0-2, 2-1)

BÄST i DIF:

MMM: Olle Liss, f

MM: Marcus Krüger, f

M: Carl Lindbom, mv, Calle Odelius, b.

BÄST I VÄSTERÅS:  Johan Gustafsson, mv, Alexander Lunsjö, f, Trevor Cheek, f

# UTVISNINGS OCH PP-BONANZA

Västerås pratade inför den här säsongen om att man skulle ha bättre disciplin och inte ta så många utvisningar. Det löftet höll inte så värst länge.

Efter 6.52 tog Daniel Gunnarsson säsongens första tur till utvisningsbåset – Olle Liss gjorde mål, bombade in 1-0 med ett direktskott.

Efter 12.54 åkte Mathias From ut för tripping och bara 29 sekunder senare åkte Jimmie Jansson på en femma för boarding.

DIF tackade, tog emot och bara öste på: 2-0 Daniel Brodin och 3-0 John Norman, båda målen i fem mot tre. Snacka om utdelning direkt.

# UPPFYLLDA FÖRVÄNTNINGAR.

Olle Liss var ju i fin form redan på försäsongen då det annars mestadels var de unga Djurgårdsspelarna som nätade. Men nu är det på riktigt och då vevade även även hemvändarstjärnorna i gång på full gas. Här är mål (+ assist) för de första tre målen i matchen, alla i PP.

.1) Olle Liss (Daniel Brodin, Alexander Ytterell)

.2) Daniel Brodin (Olle Liss, Marcus Krüger)

.3) John Norman (Kevin Karlsson, Jonathan Lekkerimäkki)

När just Brodin, Norman och Krüger presenterades inför nedsläpp var det orkanstyrka på jublet. Väl värda får man väl säga.

KVÄLLENS ÅGREN:

Västeråsbacken Jimmy Janssons boarding. Minen när han satt där och mål två och tre kom… Det räcker så tror jag.

SCENFÖRÄNDRINGEN I ANDRA PERIODEN:

Det hade varit lätt att klappa ihop totalt efter den tuffa inledning på matchen som Västerås fick men något hände uppenbarligen i pausen för halvvägs in i andra reducerade Alexander Lunsjö till 3-1 – med ryggen mot målet – då han knackade in sitt lags första mål för säsongen och bara 36 sekunder efter det direktstyrde Ludvig Jardeskog in reduceringen till 3-2. Imponerande men vad hände i Djurgården i mitten perioden?

Vet inte om det smög sig in en känsla av … ”det här tar vi” i DIF efter superinledningen av matchen för hemmalaget såg lite väl stressade och osynkade när den här vändningen kom och tränaren Joakim Fagervall kände sig nödgad att ta en timeout.

# DUBBELRÄDDNINGEN OCH SCENFÖRÄNDRINGEN I TREDJE:

Carl Lindbom är väl knappast sedd som förstekeeper på förhand men det är å andra sidan inte Matthew Galajda heller om ni frågar mig. Unge Lindbom gjorde en fin insats och dubbelräddningen i andra perioden där det verkligen ooooooosade kvittering till 3-3 var av riktigt hög klass.

Lindbom ”stal” även en ”given” Västeråskvittering i inledningen av tredje där gästerna spelade fem mot tre i nästan två minuter men inte lyckades överlista Carl Lindbom som istället klev fram rejält flera gånger. (Med bra hjälp av uppoffrande försvarsspel ska sägas).

När sedan Liss gjorde sitt andra mål i matchen sekunder efter att DIF klarat av tre mot femunderläget vände matchen tillbaka till DIF:s favör igen.

# OLLE LISS!!!!!!

Skjuter som en häst sparkar, d v s jävlig hårt! Snacka om att presentera sig för sin nya hemmapublik. Hans två mål (1-0 och 4-2) osade det krutrök om. Han inledde hela säsongens målskytte, spelade fram till tvåan och är liksom bara överallt hela tiden. Och skottet! Inget fisskjutande här inte, kanonad deluxe är det som gäller. Samarbetet mellan Krúger och Liss vid 4-2 målet var bara…. MMMMM.

# BRA VIBRATIONER PÅ ETT FULLSATT HOVET

Kan inte annat än hålla med Olle Liss (se citat nedan) att helvete vad kul det är med ett i fullsatt Hovet som svänger utav bara fan. Gåshud! Tycker även att Västerås tillresta klack gjorde en fin insats i sin lilla tårtbit, härligt när det sjungs från båda sidor.

# SOM SAGT VAR: (lite citat från C More. Kommer även egna intervjuer med Liss och Krüger här i bloggen)

”Helvete vilken boost man fick när man åkte in. Jag hoppas det syns i spelet också för jävlar vad roligt det är att spela”

Olle Liss i C More i första periodpausen. Olle gjorde ju både 1-0 och assisterade vid Daniel Brodins 2-0 mål, båda i PP.

"Vissa är solklara men sedan lär man knäppa hjälmen om man ska spela. Den där femman var jävligt tuff"

Västerås tränare Thomas Paananen i C More med syrlig passning till Daniel Brodin som tappade hjälmen när Jimmy Jansson fick en femma för boarding.

”Vi stressar deras backar när de vill vara lite sköna med puck”

Västerås förste målskytt Alexander Lunsjö till C More om hur momentum svängde i andra.

”Vi får tänka så, att gå upp är vårt mästerskap. Det kommer bli grymt svårt det har jag full förståelse för men det här får bli vår resa”