onsdag 14 september 2022

SHLupptakt - business as usual

 

SHL-premiären är bara några skär bort nu - SHL-premiären ute i landet vill säga för i huvudstaden, ja hela 08 området,  får hockeyfansen vänta in Hockeyallsvenskan och Hockeyettan mfl som startar lite senare.
 
SHL:s upptaktsträff hölls under tisdagen ironiskt nog på Globe hotell som ligger kloss med Globen eller Avici arena som Globen numera heter. Förmodligen då det var mest mitt i och praktiskt att vara vid arenan där det i vinter kommer spelas hockeyallsvenska derbyn. Men ingen SHL-hockey.
Om detta togs upp på SHL-upptakten? Nej, nej. Här är det ”business as usual” och the ”show must go on”. 
 
Jo förresten, när en bild över föregående års tabell kom upp i samband med orden, ”vi ska gå igenom de här lagen – ja förutom ett som inte är med längre då”. Det var det. I övrigt inte ett ord. Det var ut med det gamla och in med det nya i det som de flesta benämnde som det man tror ska bli en superjämn serie.
 
Hur det blir med publiksiffrorna återstår att se.
Höga bensinpriser, elräkningar från helvetet, allmän lågkonjunktur på väg in med mera kommer att göra lösbiljettsförsäljningen till ett problem för klubbarna. Eller just ordet problem säger man tydligen inte längre. Utmaning heter det i dagens businesslingo.
 
Jag tror det kommer att märkas att Djurgården, laget som drar en hel del folk oavsett vad man nu än tycker om DIF, Stockholmshockey eller 08:or i allmänhet, inte längre är med.
Djurgården hade, enligt statistik på stats.swehockey.se fjärde högsta publiksiffra på bortaplan. Leksand och Brynäs har högst (antar att deras derbyn spelar in  här) och Växjö är precis före DIF. Nu kanske HV71 kan ersätta Djurgårdens siffror, det återstår att se men visst kommer det märkas av.
 
Vad det kommer betyda för intresset blir också intressant att se. En fram till nu vanlig vinter har ju fans till alla SHL-lag med hemvist utanför 08-området kunnat se sina lag i huvudstaden. Nu får de väl satsa på en hemvändarhelg eller något.
Nu vet jag inte om just det sistnämnda här spelar någon roll i längden och kanske spelar det ingen roll att det saknas ett 08-lag heller. Men det är tyvärr så att riksmedia, i alla fall den som publicerar skrivna alster på papper och nätet redan lägger mindre med pengar och därmed tid och utrymme på SHL-matcherna. Och den trenden pekar tyvärr fortsatt neråt. Detsamma gäller för övrigt lokaltidningarnas bevakning av själva matcherna och i en tid då allt mäts i klick och räckvidd så är det såklart inte bra för varken SHL som organisation eller de enskilda klubbarna med mindre exponering.
 
Jag menar ju att det finns en lösning på det här problemet och det är att låta profilerna ta plats och dra intresset till sig.  Men det är ämne för en helt annan krönika.
 
Så tillbaka till SHL-upptakten. Den var precis som den brukar, lite lagom floskelbingo. Tyvärr numera mestadels försiktiga kommentarer, hålla sig innanför ramen (och då vet jag ju ändå att flera som tonar ner sig kan vara riktigt roliga om de istället släppte loss.)
 
Marcus Leifby på Aftonbladet satte i en faktaruta (i anslutning till en krönika) betyg på varje person från lagen som var upp och talade. Jag skrattade gott när jag läste den, för den var på pricken och väldigt roligt formulerad. Så in och läs den faktarutan som ni kan scrolla ner till här:
 
Brynästränaren Mikko Manner var enligt Leifby roligast och jag håller med. Finländaren som klev upp på scenen i slitna jeans och egen t-shirt drog ner betydligt fler skratt än alla andra som såg minst sagt obekväma ut i klubbkostymerna.
 
Vad jag ser fram emot? Det sägs bli den jämnaste serien på länge så heta, jämna matcher hoppas jag verkligen på. Jag hoppas även på några roliga genombrott på isen, det finns flera unga intressanta spelare att hålla ögonen på. Sedan hoppas jag att fler spelare och ledare vågar kliva fram och bjuda på sig själva. SHL är numera så profilfattigt att C Mores kommentatorer ses som de stora profilerna istället och det känns skevt.

x

Inga kommentarer: