fredag 21 oktober 2022

Fredagslistan: Djurgården vände och Löven föll på Hovet

Spelarna tackar för stödet efter vändningen och vinsten mot Björklöven.

Fredagens tungviktsmöte såg först ut att bli en tuff historia för Djurgården men om de två första perioderna gick på poäng till Björklöven så tog DIF över och vände matchen i tredje där man i slutet av perioden gjorde såväl 3-2 och 4-2.

Just 3-2 var Cameron Schillings första i HA i DIF-tröjan efter att han hållit sig framme på en retur och fått in pucken ur snäv vinkel.

4-2 kom efter att Tim Söderlund verkligen JOBBAT med sig pucken som en Björklöven spelare drällde runt med. DIF-fporwarden var nära att göra målet själv, längs isen men pucken fastnade vid Joona Voutilainen som dock inte lyckades blockera och Björklövenkeepern fick istället se Daniel Brodin störta fram och peta in fyran.

En stark vändning och unge målvaktslöftet Carl Lindboms åttonde seger på åtta spelade matcher i DIF-målet. Otroligt!

Här är några punkter från kvällen:

INTENSIVT!
Var det i starten av matchen, högt tempo från båda lagen, känslor från start och allmänt intensiva vibbar och en vilja att äga pucken och isen i varje byte. Kul att se, fredagskväll och allt. Björklöven drog mest nytta av det inledningsvis, vände spelet snabbt när DIF gick bort sig och öppnade målskyttet genom Alexander Wiklund. Djurgården replikerade dock snabbt när den unga kedjan var inne och sedan tyckte jag tempot gick ner ett litet snäpp men härligt fartfyllt och mycket intensiva känslor på isen ändå.

KLAPP-KLAPP!
Liam Öhgren gjorde sitt första mål i Hockeyallsvenskan kort efter att Björklöven gjort 1–0. Målet föregicks av ett härligt klapp-klappspel mellan Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäkki och Öhgren som till slut fick pucken till sig och snärtade in 1–1.

SNÅLT
Det är lätt att låta sig luras av högt tempo och intensitet. Djurgården noterades endast för sex skott i första perioden. Så även om det var roligt att titta på den fartfyllda första perioden så var det inte så där jättebra hockey, framför allt inte av hemmalaget.

DJURGÅRDENS PP
Har berömts med rätta under inledningen av säsongen men i denna match var det trögt värre och inte mycket till attack och knappt ens uppställt spel i DIF:s tre första PP. Men då ska man ju ha i åtanke att Björklöven har ett av ligans bästa boxplay också. Hade inför den här matchen inte släppt in ett enda mål på tolv boxplay.

SNEDSPARKSKARMA
Djurgårdens 2-2 kvittering i mitten perioden föregicks av ett minst sagt uselt försök till fotbollspass av en Björklövenspelare som tappade klubban, försökte sparka ner pucken till en lagkamrat framför Djurgårdens mål och i samma sekvens drattade på ändan till publikens skratt och jubel och så DIFs snabba spelvändning som alltså slutade med kvittering på det. Ibland går det verkligen inte som man har tänkt sig.

CARL LINDBOM!
Gjorde sin åttonde match av Djurgårdens tio spelade. Han har vunnit samtliga (!) och fortsätter spela så lugnt och fint på den här nivån att man kan tro att han inte har gjort annat. Att Djurgården vann kan man till stor del återigen tacka Carl för, inte minst då han tidvis höll nere siffrorna då Björklöven öste på och spenderade mer tid i hemmalagets zon än i sin egen.

Det är lite häftigt att se en så ung målvakt ta för sig så här. Unga forwards och backar kan få dippar utan att det märks så värst mycket ändå, här står 19-åringen på den mest utsatta av poster och där synas man i sömmarna i varje räddning, i varje beslut rätt eller fel. Så det är lite extra detta. Hör mer om vad han själv har att säga i intervjun som jag gjorde efter matchen.

LUDDE RENSFELDT
Som tränare och lagkamrat vill man ha en trygg och lugn lagkamrat att hålla i handen när man gjort någon blunder, när motståndarna tar för sig, när ett momentum är på väg att gå åt fel håll. Någon som står upp när det blåser.

Djurgården har den där personen. Ludvig Rensfeldt heter han. En av få som stod upp när allt sket sig förra säsongen, en som alltid gör grovjobbet, en som även har lite fina mål i rockärmen att ta fram.

Mot Björklöven var han med i förspelet till Schillings 3-2 mål och gjorde själv 2-2, noterades för fyra skott, samt vann 10 av 17 tekningar. Men jag tror att han gjorde mer än så, på det mentala planet. En klippa helt enkelt.