måndag 17 oktober 2022

Måndagslistan AIK vs Almtuna: Upp som en sol och ner som en pannkaka

Gästande laget Almtunas målvakt Viktor Andrén klappas om efter att Uppsalalaget spräckt AIK:s fina segersvit på Hovet. Foto: Skärmdump C More.

Det här var inte AIK:s kväll. Alls. Och det som oroar är väl att AIK är upp som en sol ena dagen och ganska så pannkakeplatta i nästa match. Den här ojämnheten har man dragits med i många säsonger nu och det är för AIK:s del bara att hoppas att detta inte fortsätter även resten av säsongen för det håller inte om man vill vara med i toppen och slåss och det vill ju AIK.

Måste säga att Almtuna (som vann med 6-3) däremot imponerar. Almtuna som nu har Tony Mårtensson som sportchef, Robert Kimby som comebackande tränare som tillsammans med övriga i laget gjort en fin inledning av säsongen trots en av HA allra pyttelillaminsta spelarbudgetar. Men de har gjort det bra så här långt ändå.

Här är några punkter från kvällens match:
HEMMASVITEN SPRACK
AIK har inlett hemmaspelet den här säsongen med två vinster, härligt tryck och mycket publik på läktarna, roligt spel och en stämning som man bara vill ska fortsätta. Nu var det måndag inte bara i almanackan utan minst sagt även i spelet och även vad gäller publiksiffran (2652). Synd, de som var där gjorde som vanligt en stark insats på läktarna men det hjälpte inte. Måndag är tydligen ingen bra hockeydag. Inte för AIK den här veckan i alla fall.

SVITEN SOM SPRACK NR.2
Almtuna har bäst power playprocent i ligan, AIK var inför matchen bäst i boxplay och då man endast hade släppt in en kasse i numerärt underläge men den här kvällen drog Almtuna längsta strået i två av de fyra PP som Uppsalalaget fick med sig.

HUGG NÄR DU KAN!
Älskar (som ni kanske märkt) att se Dalibor Dvorsky spela. Hans 1-2 reducering var inte något supermål men den här instinkten, att trots att en chans ser ut att rinna ut i ingenting, så är han alert, letar lägen, chanser och så plötsligt låg pucken där. Ingen såg den – utom Dali Dvorsky – som raskt drog pucken till sig och satte den i mål. Precis som man vill se alla spelare göra.

OSKAR ASPLUND
Almtunabacken verkar ha en särskild förkärlek till att näta på 08-lagen. Avgjorde på straffar mot först DIF och sedan AIK förra veckan och ökade på till 3-1 nu. Och har därmed gjort samtliga sina tre mål denna säsong på just lagen från Stockholm. Fint var det också, Asplund tog en slalomtur genom AIK-försvaret innan han sköt den här gången.

SISTA FEM!
Med fem minuter kvar av tredje var det plötsligt snabba fötter och två snabba mål från AIKs sida. Kanske blev det extra tydligt då gästande Almtuna nog slog av på takten lite efter 5-1. Synd för AIK-publiken - som kämpade tappert - att de här fem minuterna inte var 55 minuter av matchen istället.

SOM SAGT VAR (samtliga citat hämtade från C Mores sändning):

”Jag försöker bara spela mitt spel, extra kul om det ramlar in poäng. Det är bra för självförtroendet, då kommer det fler på raken som nu”
Almtunabacken Oskar Asplund som gjort poäng i sju raka matcher däribland tre mål på 08-lagen.

”Det var ganska enkelt, det var typ öppet mål.”
AIK:s jättetalang Dali Dvorsky om sitt reduceringsmål (1-2)

Lite flängigt. Vi är omständliga nerifrån, får inte i gång vårat puckspel. /---/ Det handlar om att vara konsekvent och göra det vi har sagt i 60 minuter. Ibland är vi det och ibland inte.
AIK-tränaren Anton Blomqvist analyserar matchen och svarar (efter /---/) på frågan om varför det varit så upp och ner från match till match.