fredag 10 augusti 2012

Marie möter: Victor och Oscar Ahlström " Vi skäller aldrig på andra bara på varandra "(Victor och Oscar Ahlström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

De for fram som stormvindar och öste in poäng i Huddinge. I AIK har rollen blivit en annan med mer hemjobb, dödande av utvisningar - ofta i en checkingline.  

– Jag tycker att vi har utvecklats enormt under de är åren, framför allt försvarsmässigt. Vi är minst lika bra bakåt som framåt och har varit det de senaste säsongerna. Det syns på statistiken också. Vi har inte spelat mycket minus utan har haft mycket plus och sådär. Vi har blivit mycket mer kompletta än vi var när vi kom till AIK, säger Oscar Ahlström.


Att intervjua tvillingarna är att intervjua två personer som har en och samma tanke. De fyller i meningarna åt varandra men korrigerar faktiskt varandra också. Och i slutänden landar de på samma åsikt, ändå. Tvillingkemin märks – vare sig man vill det eller inte – väldigt väl i spelet också.

( FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Går det bra för den ena går det bra för den andra och tvärtom. Det hände att Roger Melin splittrade på duon och till och med satte ena tvillingen på läktaren och hade den andra i båset. Ett konstigt val, för det funkade aldrig. Det syntes lång väg även om tvillingarna själva aldrig skulle klaga på tränarens beslut.
  
Istället har de vridit och vänt på sin egen insats för att bli bättre när perioder av mycket spel varvats med en hel del bänknötande, perioder av stort förtroende i första line emellanåt ersatts tvärt av i princip inget förtroende alls.

Och de var lite fundersamma på om det var stanna eller dra som var bäst för utvecklingen när kontraktet gick ut i våras. De gillar inte att prata om det överhuvudtaget och ser minst sagt obekväma ut när jag tar upp frågan:

 ( FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Oscar:
– Nä men det var väl för att vi... vi spelade inte så mycket på slutet förra säsongen och inför sista matchen blev det så att vi fick inte spela i den avgörande matchen mot Skellefteå och det kändes väl lite surt och kanske lite osäkert hur det skulle bli om man var kvar och om man fick vara kvar och hur det blir och så, sedan …

Victor:
– … sedan vart det som en nystart med nytt folk runtikring. Det var så mycket nytt. Det kändes nästan som att byta lag ändå med nya tränare och mycket nytt runtikring och då kändes det kanon. När Gozzi sa att AIK ville ha kvar oss och att de ville skriva tvåårskontrakt då, var det inget så mycket att snacka om.

Om det inte hade blivit ny coach?
– Då hade det nog känts som att liksom, att vi trampade i samma spår och då hade nog blivit en ändring från våran sida. Det hade det nog blivit, säger Victor Ahlström och får en instämmande nick av brorsan.

Den nya tränartrion har de inte hunnit lära känna helt än, det är för tidigt på säsongen men intrycket är bra så här långt. Det är Hultin som har skött isträningarna inledningsvis medan de övriga tränarna Mats Lindgren och Perra Johnsson gått in med individuella tips och en övergripande koll på hur lagbygget utvecklats.

 
 ( FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Victor:
– De är bra fart på träningarna så intrycken är bra hittills. Vi har börjat köra igång och köra mer taktiska grejer den här veckan och det känns bra.

Hur kommer AIK att spela i vinter Oscar?
– Vi har väl inte riktigt gått in på det fullt ut än utan vi har börjat lite med försvarsspelet. Det är väl ... jag ska inte säga att det är jättestor skillnad utan vi har mest kört grunder sedan är det små detaljer bara som skiljer…

På vilket sätt då, Victor?
– Nä men i det stora hela så är det nog samma, det är ganska lika, det är mest småsaker som vi petar i... hur man ska vara i vissa bågar, att man ska vara några meter åt ett visst håll i stället för det andra hållet, det är jättesmå detaljer som ingen annan än vi på isen märker av.

 (Oscar och Victor Ahlström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

För Victor och Oscar Ahlströms del handlar det om att fortsätta utvecklas som spelare. De kom till AIK som någon slags poängmaskiner och de flesta förväntade sig nog att det bara skulle öka i Gnaget. Men väl där lades mer tyngdpunkt på defensiven och visst var det annorlunda att vara toppspelare i Huddinge och nykomlingar i AIK vid klubbytet för tre år sedan.

Oscar:
– Det är svårt att säga hur vi trodde det skulle bli, vad vi trodde innan… Målet var ju att spela i elitserien redan när vi kom till AIK (som då låg i allsvenskan) sedan var det ett stort steg att gå från Huddinge, och nu i efterhand så vet man ju att steget hit var mycket större än man kanske trodde då. Så på så sätt så har vi lyckats på ett väldigt bra sätt tycker jag.

( FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Victor:
– Jag tycker ändå att det har funkat ganska bra spelmässigt, sedan kanske man skulle ha haft mer istid och mer förtroende för att det ska anses bra men sett utifrån hur det har varit så har det gått bra. Med den speltid som vi har haft hittills och med det spelsätt som vi har haft så får vi vara nöjda.

Ni värvades som två offensiva speedkulor och poänggörare men riktigt så har ni inte använts under de här åren Victor?
– Det har ju varit lite i omgångar, i några veckor har man spelat bra och fått mycket speltid, sedan har det gått ner och så har det fortsatt upp och ner, det är så det har varit, som vi har känt det. Det ska vi försöka ändra på i år har vi tänkt.

Vad beror den varierade speltiden på Oscar?
– Det beror mycket på en själv också. Man måste visa att man ska spela mycket men man måste också få istid för att kunna bevisa något och det har vi fått till och från. Men vi vill INTE skylla på istiden om det inte går bra. Det vill vi inte göra.

Victor:
– Sedan har vi haft en annan roll än i Huddinge också. Det har varit mer fem mot fem, vi har inte haft det den där powerplay rollen utan det har mer varit in och kör bara och checka fast motståndarna i zonen. Det är den rollen vi har haft känns det som de två senaste åren

( FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

För de som inte vet, hur mycket mer offensiva fick ni vara i Huddinge Oscar?
– Vi spelade ju jämnt då, i stort sett i varje match så körde vi med tre femmor då och blev det powerplay så var vi ju inne hela tiden. Det blir jättesvårt att jämföra tiden i Huddinge med hur det har varit i AIK.

Victor:
– Nu kanske vi snittar elva minuter per match, i Huddinge kanske det var 25 minuter per match, det är stor skillnad. Och du får ju så otroligt många lägen när man spelar så mycket. Som det var då så... kunde du vara värdelös och ändå få spela på hur mycket som helst och hela tiden få nya lägen, nya chanser...

Och därmed kunna göra mer poäng?
– Ja precis.

Oscar:
– Nu är det mer att man ska ta chansen direkt när den kommer annars får man ingen mer chans.

Victor:
– När vi var i Huddinge så var det ganska litet lag – tyckte alla andra. Det vet man ju själv - när vi kom till AIK så insåg man ju att Huddinge inte var så stort som man själv hade trott. Och försvarsspelet där... det var väl inte så många som... om vi förlorade med 5-0 så fick vi inget negativt för det, utan gjorde man bara två mål framåt och var inne på det så var det en okej match i stort sett – utifrån sett, i media och allt sånt där. Så det var inte så stort fokus på att man släppte in några mål, det var ju bara framåt som gällde hela tiden.

( FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Var det bra eller dåligt att få en sån fostran Oscar?
– För oss var det väl bra... fast vi var ju inte inne på så många mål bakåt!

Victor:
– Ja det var bra för vi fick så jäkla bra självförtroende och så är det ju, gör man många mål framåt så får man så bra självförtroende och då går det oftast skitbra också, men nu är det nya tider! Det där var då!

Men har det inte tagit emot då att inte få åka framåt utan att behöva jobba mer bakåt (och döda utvisningar och så) Victor?
– Nä men det gjorde vi i Huddinge också, vi var inne i boxplay och jag var ju till och med center i Huddinge så visst jobbade vi bakåt där med och defensiven gick bra där också men nu är det på en helt annan nivå...

– Ja det är en helt annan konkurrens i laget. Här är det ju många fler riktigt duktiga spelare också. Det är en hård konkurrens, slår Oscar fast medan Victor nickar instämmande.

( FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Båda vill framåt och har jobbat hårt de senaste åren för att ta de steg som krävs. De insåg snabbt att de måste träna mer i AIK än de hade gjort i Huddinge. Har ökat den egna träningen succesivt och i julas lade de in ännu mer extraträning både på och off ice, berättar Oscar:

– Vi vill ju bli snabbare och har verkligen försökt, vi började köra snabbhetsträning då vid jul och sedan har vi bättrat på både snabbheten och träningen...

Victor:
... med vår nya fystränare nu på sommaren då. Men från i julas började vi alltså köra mer fysträning extra utanför laget, vi själva, så vi försöker ju ta det här... något steg till, inför de här två kommande åren i AIK.

Hur mycket extra kör ni Victor?
– Vi försöker köra mer än vad alla andra gör... vi kör väl mellan en halvtimme och timme extra. Varje dag. Just nu på sommaren är det svårt att klämma in mer för nu kör vi så hårt ändå, men det är mer under serien som man lägger in det. Det är lättare då att stanna kvar och köra hårt.

Oscar:
– Ja sedan när det blir lugnare träningar med laget går vi upp efter träningen och kör extra i gymmet. Just nu räcker det med det vi gör med laget.

Men visst körde ni en hel del extra start/stoppträningar förra säsongen också, på isen, Victor?
– Ja det har gjorde vi och det fortsätter vi med nu också. Det började vi med redan förra året med doktorn... som han vi hade som fystränare då kallades. AIK har ny fystränare nu och då har vi ökat på extra träningen ännu mer, samtidigt som vi fortsätter med det (extra start/stopp)

 (Victor och Oscar Ahlström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

AIK:s nye fystränare har ändrat en hel del på träningen och har förutom thaiboxning tagit in en annan inriktning på fysen, säger Victor:

– Det har varit bra, det har inte varit så mycket styrketräning som det har varit tidigare år. Då har man stått med tunga vikter och hållit på. Nu har vi (laget) kört mer lätt fys med betoning på att bli snabbare. Det har varit mer rörlighet och såna där bitar som man har glömt de andra åren eller som inte har blivit då bara.

Oscar:
– Fast allt sånt där (ökad snabbhet) tar tid. Det går inte över en natt utan tar nog ganska lång tid.

 (Victor . FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
Victor:
– Ja ska man få stor utväxling så tar det lång tid, det kanske är små steg som man tar nu som inte syns så mycket på en gång, det kanske tar ett par år men i år kanske det blir större skillnad mot tidigare. Det får vi hoppas i alla fall. Att man kan bli lite snabbare ...

Snabbare på vilket sätt Oscar?
– Det syns kanske inte från läktaren utan det är mer att man ska få in ett annat tänk, att man ska tro att man är snabbare än man kanske är...

Victor:
– ... så att man vågar ta det där steget och trycka på och dra iväg istället för att kanske tveka och inte gå förbi backen utan börja leta passningar istället.

Då är chansen borta?
– Ja precis så om man drar honom i stället, om man tycker att jag kommer förbi så kör man istället för att man tvekar och tänker att här kommer jag kanske inte förbi och stannar kvar. Det sitter mycket i huvudet. Och vi har väl kanske tänkt FÖR mycket på vår skridskoåkning förra året tycker jag. Vi har själva pratat om att vi vill bli bättre och ta ännu ett steg och då kanske det blivit att folk trott att vi är dåliga skridskoåkare men så är det ju inte, konstaterar Victor Ahlström.

Det var ju som sagt de snabba fötterna, blicken för spelet och näsan för poäng som gjorde att de hamnade i AIK från första början.

Men just målskyttet har det gått lite troll i för Victor. Tidigare har han och Oscar legat på i princip lika antal poäng år från år och med en liten övervikt på målskytte för Victor och assist för Oscar. Men de två senaste säsongerna har Oscar gjort fler mål än Victor som hade det tungt förra grundserien med nätandet. Det har stört honom enormt.

 
 (Oscar. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

Och när jag påpekar att Oscar numera gör flest mål av de två kommer svaret från Victor blixtsnabbt – samtidigt med ett skratt och glimten i ögat:

– Näää det stämmer inte! I år ligger jag före för år i har jag startat bra.  Jag gjorde mål i första matchen på Gotland så jag leder med ett mål! Ha, ha. Nä men jag har väl fått ta Oscars roll, som framspelare lite mer senaste året...

Oscar börjar skratta även han och passar på att reta brorsan lite…
– Alltså, jag vet inte. Han (Victor) har ju haft lägen! Han har väl haft fler lägen än vad jag har haft! Men sätter de inte!

Victor:
– Ja jag missar ju... men det där sitter också i huvudet. Gör man mycket mål så blir det oftast ännu fler mål. Jag har lyckats missa i början av säsongen de två senaste åren och då får man dåligt självförtroende. Och då bara skjuter man istället för att göra mål och träffar benskyddet istället...

Vaddå bara skjuter?
– Jo men gör man mycket mål så tänker man inte då trycker man bara dit den men gör man inte mål så... då är det ofta så att det låser sig. Man börjar göra något extra och målvakten hinner med och det blir bara fel, säger Victor.

Men ser man lägen på ett annat sätt om man har bra självförtroende Oscar?
– Ja. Det gör man väl men man tänker inte, man bara... det bara blir mål helt plötsligt, det bara kommer... det är så jag känner.

Så då hinner du tänka mycket då Victor?
– Ja, ha, ha, men har man inte gjort många mål och kommer fri då ser du ju bara målvakten i stort sett. I annat fall, om du har gjort många mål, du ser du bara nätet istället. Det är ju så det är och sedan om du har gjort ett mål i en match då är det oftast så att du gör ett till i samma match sedan.

Du gjorde dessutom ett mål liggandes i luften i ett av derbyna Victor?
– Ja jag gjorde bara konstiga mål... sparka in pucken, såna mål gjorde jag. Jag tror inte att jag gjorde ett enda vanligt mål förra säsongen, säger Victor med glimten i ögat.

Vad beror det på Oscar? Är det för att Victor ska stajla?
– Ja det kan vara så…

Victor:
– Nej, det är en för dålig passning av Oscar, ha, ha.

Oscar:
– Jag tror att det är han som spelat fram nästan alla mina mål, eller var inblandad i nästan alla mål i alla fall!

Och så där håller de på. Den interna striden är verkligen med glimten i ögat samtidigt som det finns ett allvar i det då viljan att slå den andra hela tiden triggar både AIK-spelarna att ta ett kliv framåt.

Att det varit en del byten av spelare i laget öppnar liksom tränarbytet för de båda att kämpa sig till kanske lite mer offensiva roller än de har fått sig tilldelade de senaste åren. Läget är i alla fall öppet så här i början av säsongen:

Oscar:
– Man tycker ju själv att man klarar av att spela mer offensivt men det gäller ju nu under framför allt träningsmatcherna att visa att man ska vara där och ta den rollen. Det är bara köra på och försöka visa att man ska ha den rollen. Sedan vet man inte alls vad tränarna har tänkt sig och sådär. Utan det lär man väl märka.

Men annars, har blivit några år äldre. Har ni blivit lite annorlunda privat också Oscar?
– Det har vi!

Victor:
– Ja vi har blivit lite klokare än när vi var yngre, hockeymässigt sett. Om det har gått dåligt en match nu så grämer man sig inte lika mycket nu som man gjorde förr kanske. Då kunde vi börja bråka med varandra hemma efter matcherna och allt möjligt ...

 ( FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Bråka om vad Oscar?
– Jo men det var väl framför allt om det gick dåligt, då hittade man ibland såna där småsaker som om man var inne på ett mål bakåt...

Victor
– då var det hans fel... och man kunde gräma sig åt det hemma och så där...

Oscar:
- ... för vi skyller och skäller ju aldrig på någon annan utan det är alltid bara på varandra…

Victor
– Ja så det har vi slutat med lite mer i alla fall, nu släpper man det och går vidare...

Oscar
– ... det har man väl lärt sig, att släppa det snabbare än man gjorde tidigare.

Men inte helt hör jag, du tvekade där Oscar?
– Nej. Inte helt! Inte alltid Men det blir inte samma sak riktigt som förr, då var ju hockey allt. Det var det enda. Nu känner man mer att... livet går vidare, det finns så mycket annat också.

Victor:
– Förr när vi var små, var ju hockey hela världen, det är det inte nu. Nu har vi ju jobbat också, vi jobbade ju samtidigt som vi spelade i Huddinge. Det har vi inte gjort i AIK och nu förstår man ju hur bra man har det som hockeyspelare.

Oscar:
– I Huddinge jobbade vi ju åtta timmar om dagen och åkte direkt till träningen nu är det ju... nu har man det ganska bra.

Vad är målet då, är det NHL fortfarande, Oscar?
– Njaa... eller det är klart att man vill till NHL men jag tror att det är svårt. Det är bara kolla på Rosén som vann poängligan. Han åkte ju inte över till NHL, sedan vet jag inte om han fick några anbud eller så som han tackade nej till heller men jag tror att det nog är ganska lång väg med våran spelstil. Vi har väl inte storleken med oss, det är väl om de börjar vilja ha små spelare som det blir någon vändning där...

( FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Victor:
– Men så blir det väl inte... men visst skulle man få chansen skulle man ju åka på en gång men vårt mål nu, det är väl mer att etablera oss i elitserien, sedan kan man ju spela på andra ställen i Europa också senare i livet. Nu har vi ju två år till här i AIK som vi är jätteglada över och som vi ska försöka göra så bra som möjligt i första hand! Det ska bli kul.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra, hade dock velat höra vem de vill ha som tredje länk i år!

Anonym sa...

Det e bra victor o oscar kul att läsa om er....
Ha det niiice. ///Luze el-boys 2005