måndag 17 juni 2013

Marcus Krüger !!

(Marcus Krüger mitt i smeten. FOTO SPORTSILLUSTRATED)

Tredje finalmatchen i Stanley Cup och jag tycker det är sjukt kul att följa svenskarna i Chicago.

Extra kul är det att se Marcus Krüger hyllas för det enorma defensiva jobb han lägger ner, samtidigt som han är ett hot framåt.


Att han är en smart center visste vi redan men i samspel med tjeckiske Michael Frolik (enligt Krüger påstår Frolik att det inte finns någon tjeckiskt hundmat med det namnet…) bildar han ett sjukt bra boxplayteam.

Los Angeles Times har gjort en artikel om radarparet (ni hittar artikeln här http://www.latimes.com/sports/la-sp-bruins-blackhawks-20130617,0,7810341.story ) Chicagos boxplay är det bästa i NHL i årets slutspel. Blackhawks har bara släppt in fyra mål i pp och har en boxplayprocent på 93,6 procent i slutspelet.  Under grundserien hade man 87,2 % vilket var tredje bäst i NHL.

Just Frolik och Marcus Krüger (eller Krugs som Frolik kallar honom) har blivit symbolen för Chicagos briljanta defensiva spel och fina boxplay.

Tränaren Joel Quenneville lyfter i LA Times fram duon som den mest viktigaste och mest noterbara. Frolik och Krüger spelade bara ihop sporadiskt förra NHL säsongen men när de väl fick börja spela ihop den här säsongen klickade det rejält.

-Kemin med Krugs har funnits där hela tiden. Vi försöker hålla det kort, vi har hög energi och följer vår plan, säger Frolik till LA Times.

Och så här beskriver Krüger kemin mellan de båda:

– Jag kanske är lite mer offensiv och åker upp och sätter press, det blir kanske att Michael läser hur jag spelar och följer det lite mer än vice versa. Men jag försöker läsa hur han spelar också. Så nu när jag ser att han är ur position så kan jag täcka upp för honom och när jag ur position så täcker han upp för mig.

De som såg Marcus Krüger i Djurgården vet att han är mer defensiv spelare nu än han var hemma då men det hänger lite ihop med det här att hitta sin roll och det har Krüger verkligen gjort. Så här sa han till mig för ett år sedan om att ta den speltid man får:

För det första har vi ganska många offensiva spelare och då gäller det att passa in någonstans. Det är klart att jag gärna hade varit den som gör mest poäng i laget och allt sånt där, spela mest i pp och så. Men nu handlar det om att hitta en roll i laget och det tycker jag att jag gjorde. Jag hittade vad jag behöver göra för att hjälpa laget på bästa sätt, sa Krüger då och visst hjälper han laget på bästa sätt.

Ska man bryta ner Marcus Krügers säsong i siffror så ser den ut så här:
34 matcher i Rockford Icehogs (AHL) under lockouten, där blev det åtta mål och 14 assist och minus ett.

När grundserien väl kom i gång blev det 47 matcher med fyra mål och nio assist, och plus tre.  

Under slutspelet har Krüger spelat 19 matcher och på dessa gjort två mål och två assist. Han ligger just nu på minus tre.

På kuriosakontot kan nämnas att han hamnade på Sports Illustrateds omslag (hur stort som helst i USA) med en skön tackling på LA Kingsforwarden Tyler Toffoli och att han gjorde 3-1 målet i sista grundseriematchen mot Calgary. Det var då hans första mål sedan den 15 februari.

 När jag nu ändå skriver om Chicago och Stockholmare i laget får man väl lov att nämna Johnny Oduya också. Han blev ju trejdad förra säsongen från Winnipeg till Chicago. Antar att han är rätt nöjd över det nu

Oduya har fått bra speltid den här säsongen, i andra finalmatchen som ju blev låååång och avgjordes i tredje övertidsperioden hade han 37.20 i speltid. Svettigt.

Oduya är ju inte någon målspruta annars heller, gjorde tre mål och nio assist på 48 grundseriematcher men har nu redan gjort tre mål och tre assist på sina 19 slutspelsmatcher. Härligt att se.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du skev om Kruger. En helt fantastisk spelare. Kul att följa honom hur det går. Just denna artikel från LA Times hade jag missat.

Marie Hallman sa...

Tack själv att du läser! Krüger är grym som både spelare och människa, så jäkla kul att det går bra därborta!!!