torsdag 13 juni 2013

Nytt slutspelsformat

Det har snackats en del men när det äntligen händer något så tja. Jag vet inte. Men nu är det spikat hur som helst och det finns väl både för och nackdelar med att ingenmanslandet tas bort.

Ändringarna gör att slutspelsformatet nu ser ut så här:


Grundserien är fortsatt 55 matcher.
Lag som placerat sig på platserna 1-6 är klara för kvartsfinal.
Lag 7 möter nu lag 10, lag 8 möter lag 9  är bäst av tre matcher avgör vilka två lag sista som får spela kvartsfinal.
Det är ju vanligtvis ett uppehåll på drygt tio dagar efter grundserien, det är där de nya playoffmatcherna ska spelas.

Högst placerat lag möter sedan lägst placerat lag i kvartsfinalen, valet av lag tas bort.

Just det sistnämnda känns skitsamma. Det har oftast varit högst mot lägst placerat i valen i alla fall, ingen vill ju sticka ut. Har väl aldrig varit någon dramatik över de valen så att valet går bort spelar ju noll roll.

Fördelen med det nya formatet är ju först och främst att lag nio och tio får spela en hemmamatch extra och därmed får tjäna lite mer deg. Det blir dessutom lite action under det annars långa uppehållet. Dessutom kanske det kan ge lite extra dramatik de år då det (som senast) är klart hyfsat tidigt vilka som åker ner i kvalserien - då h änder det något runt slutspelstrecket i alla fall.

Nu finns det ju år då det varit dramatik på "egen hand" som för två år sedan då ett mål gjorde att DIF fick kvala istället för att spela slutspel men så är det ju inte alla år.

Nackdelarna kan bli en liten transportsträcka på slutet. Fast jag tror inte det ändå. Det är ju ingen som spelat skiten ur sig för att slippa ingenmansland ändå. Det brukar mer vara lättnad att man slipper kvalet.

Den strid som funnits nu om slutspelsplatserna finns ju ändå kvar och de som ligger sjua åtta kan ju inte luta sig tillbaka och invänta slutspel utan måste kämpa för att komma femma sexa och få lite vila inför slutspelet.

Sedan är det alltid en fråga om det är bra eller inte med uppehåll inför fortsatt spel.

Det har ju både visat sig vara en nackdel att spela extra matcher i väntan på slutspel/kvalspel (minns Mora som ångade genom förkvalet till Kvalserien och sedan hade kört slut på allt bränsle när kvalet började) och en fördel att spela extra matcher när andra vilar - som tex Örebro i år - då det kan göra att man "håller ångan uppe".

Jag har sett lite funderingar kring det här med att utöka till exempelvis 14 lag men det är inget som Hockeyligan har mandat att bestämma om helt själva.

En sån ändring påverkar även HockeyAllsvenskan och den serien äger inte Hockeyligan rätten att bestämma kring, det gör Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med HockeyAllsvenskaligan.

Dessutom säger stadgarna att en ändring av antalet serier måste föregås av en säsong emellan, det vill säga beslutar man i år juni 2013 att ändra formatet för antalet lag i ES och HA och hur Kvalserien (där är det Svenska Ishockeyförbundet som äger serien) ska spelas kan ett sånt beslut inte börja gälla förrän hösten 2014. Det måste nämligen gå en säsong emellan så att "lagen vet vad de spelar om när den säsong som avgörs tar slut".

Nu är det som vanligt några lag i ES som motsätter sig en utökning och även om jag gärna ser 14 lag i Elitserien så tror jag inte att det kommer hända på ett bra tag än. Om ens någonsin.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kvalformatet då, vem äger det?, skulle vara mer rättvist med format som bäst av sju serier även där.

Marie Hallman sa...

anonym: Alltså om jag fattat rätt så är det Svenska Ishockeyförbundet som "äger" Kvalserien. Där kan Hockeyligan inte gå in och bestämma alls men väl ha synpunkter.