torsdag 13 juni 2013

Silly season SSK - Mario Valery Trabucco fågel, fisk eller mittemellan?

SSK har haft två forwardsplatser öppna, under torsdagen stängdes den ena då man gick ut med värvningen av Mario Valery-Trabucco. Den nye SSK-forwarden är född i Venezuela men uppväxt i Kanada och kommer närmast från Tyska högstaligan DEL.

Det är svårt att ha en åsikt om den här killen, han har några år då han har öst in mål men har senaste säsongen bara mäktat med fem mål.SSK drar i sitt pressmeddelande på att han är "målfarlig" och att han har gjort 48 poäng (24+24) på de senaste 87 matcherna men det är då uppdelat på två säsonger.

Säsongen 2011-2012 blev det 34 poäng (19+15) på 52 matcher i grundserien och noll poäng i slutspelets två matcher.
Senaste säsongen 2012-13 gjorde han 14 poäng (5+9) på 35 matcher i grundserien och noll poäng i den enda slutspelsmatch som han spelade i.

Att det ser lite risigt ut senaste säsongen förklarar Per Nygårds så här i Länstidningen:
"Det är svårare att prestera om man får mindre istid och har mindre kreativa spelare runt sig. Det finns inte utrymme för misstag på samma sätt, man förväntas bara jobba hårt. Det skalade bort det mesta av självförtroendet. Men historiskt sett har han en känsla för att göra mål. Och tränaren där nere menade att han hade kapacitet att göra 25 mål i tyska ligan"

I pressmeddelandet som har gått ut säger Nygårds såhär:
"Mario är en riktigt målfarlig forward och bra i powerplay. Han är även duktig på att läsa av spelet
utan puck och kan gå som center, men kommer bäst till sin rätt som forward. Mario är även bra
på rören och vi tror han kommer göra stor nytta för oss den kommande säsongen"

Jag själv har som sagt ingen koll alls på den här killen. Jag kollade därför lite med några som har bra koll på tyska ligan DEL.

Deras reaktion blev dels: "vem var det sa du? Det vet jag inte vem det är"  och dels "jo jag vet vem det är. Han är snabb på rören men målfarlig?Hmmmm"

Å andra sidan.... så spelade Mario Valery-Trabucco i finska SM-liiga säsongen 2010-2011. Den säsongen gjorde han 19 poäng (16+3) på 57 grundspelsmatcher. Det fanns en svensk i laget då, förre Örebrobacken Jens Skålberg (spelar kommande säsong i Lörenskog) och han skriver så här på twitter om den nya SSK-forwarden:

"Grattis SSK till en bra värvning och en underbar människa"

Så hur man uppfattar en spelare beror givetvis på hur det gick just där och då och därför är jag lika tråkig som vanligt och tänker ge killen en chans så får vi se om det blir ris eller ros framöver.

 Att han är högerskytt är givetvis ett plus hur som helst. Att han är 180 cm och väger 85 kilo kanske kan ses som ett minus i ett redan litet (till storleken) lag men korta spelare brukar kompensera med bra fart så det ska väl inte behöva spela så stor roll i den här ligan.

Enligt intervjun i LT är Ziga Jeglic borta ur leken nu ("återkopplar inte sedan han bytt agent") och SSK har två platser kvar att fylla, dels en back dels en toppforward som ska spela med Damien Fleury i förstakedjan.

Inga kommentarer: