tisdag 29 juli 2014

"Det är lite småblandad ångestförtjusning"

(Jocke fotad under Kvalserien i våras. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

För några år sedan satt ett hundratal fans och kollade på när Djurgården körde en av säsongens första träningar. När DIF bjöd in till öppen ”ispremiär” i år fyllde man ena långsidan på Hovet:

Det är ett kul inslag, man känner uppskattning från sina supportrar och fans, att de finns där och stöttar vårt lag. Det blir ett kärt återseende efter att man varit ifrån varandra under sommaren. Det är ungefär som när man var liten och hade sommarlov och kom tillbaka till skolan och mötte alla kompisar, säger Djurgårdens lagkapten Jocke Eriksson.


När han spelade i Djurgården under fyra år i början av 2000-talet så hade klubben inga ispremiärer att jämföra med men det var ”betydligt fler i år än förra året, uppskattningsvis 1 500-2 000 personer. Alla satt på långsidan bakom båsen och den var mer eller mindre full den långsidan” konstaterar Eriksson.  (DIF skriver 2 500 på sin hemsida)

Kroppen, kändes som den alltid gör den här tiden på året.
– Det är lite småblandad ångestförtjusning. Det är alltid kul att vara på is, det är därför man håller på med ishockey – för att man vill träna på is och spela matcher på is men samtidigt är inte kroppen riktigt isvan ännu vilket medför att man får diverse krämpor i höfter och ljumskar vid den här tiden på året. Så på så sätt är det lite ångestladdat också, förklarar Jocke med ett skratt när jag når honom i bilen på väg hem från tillställningen.

Det blev ett lite annorlunda pass med stafett, strafftävling och autografskrivning för ett taggat gäng trots tuff säsongsstart;

– Vi har gjort 4-5 ispass innan och vi har tränat ganska hårt utöver det också. Dels har vi tränat hård fysträning här i förra veckan med tester och så vidare och nu gått på is. Dubbla pass i går och två pass idag på dagen innan vi gjorde den här ”ispremiären” så man känner skavankerna lite i höfter och ljumskar sådär…

Så om någon tycker att du såg lite seg ut så finns det en anledning?
– Ja det finns diverse förklaringar till det ha, ha.  

Frölundas Robin Figren konstaterade på twitter efter sitt första pass att han borde blivit vattenskidåkare eller något i stället, att det var sån smärta…
– Ha, ha. Men vi var ju på is i maj månad så SÅ ovant var det inte för oss som det brukar vara men det är mer att muskler och så är ovana med mycket träning på is som kroppen påminner en om.

Tror du ni kommer ha någon nytta senare av den där isträningen i maj?
– Nja, vi har väl resonerat som så att man har inte så mycket möjlighet under säsongen att träna skridsko och klubbteknik och så vidare eftersom vi har ett ungt utvecklingsbart lag så tänkte vi att det kunde vara ett bra komplement till träningen i övrigt att vara på is den månaden och träna lite teknik. Man har ju alltid nytta av att träna teknik men om det är en nyckelfaktor till framgång i vinter låter jag vara osagt.

Under ispremiären presenterades värvningen av VM och OS-guldmedaljören Micke Samuelsson som efter 699 NHL och 104 Stanley Cupmatcher väljer att vända hem till Sverige. Men inte till SSK där han fostrades och har tränat på sommaren utan till Djurgården där bästa kompisen Jocke Eriksson spelar.

Det har sagts att Eriksson var med och övertalade Samuelsson att välja just DIF men…

Nja övertalat vet jag inte men den inblandning jag har haft är väl så till vida att vi är väldigt bra kompisar och att vi alltid har pratat om att det vore kul att avsluta karriären med att spela tillsammans och nu öppnade sig en möjlighet i och med att jag bestämde mig för att spela ett år till och i och med att Djurgården var intresserad av oss båda och genom att Samme, flyttar hem nu i den här vevan. Så det är klart att vi har pratat mycket om det, har tyckt att det var kul och diskussionerna har pågått här i ett halvårs tid, då det mer och mer har närmat sig att han ska flytta hem – så det är väl den inverkan jag har haft.

Har han påverkat dig att fortsätta då?
– Lite grann har han det. Men det har inte varit huvudskälet utan huvudskälet var att Djurgården var väldigt intresserade av att jag skulle fortsätta spela och fortsätta vara en informell ledare i gruppen, omklädningsrummet och laget och mer och mer blev jag sugen på det under dagarna och veckorna som gick efter att vi hade gått upp. Jag blev sugen på att få vara med på den resan som jag tycker att vi har påbörjat och som jag hoppas att vi fortsätter – det vill säga att vi har ett ganska ungt och utvecklingsbart lag som hela tiden tar steg i sin utveckling och det är kul att få vara del i den resan och utveckling som de här killarna gör. Och där tror jag även att Micke kommer vara en bidragande faktor nu när han ansluter till oss.

Micke har haft en del skador och hade lite istid i vintras?
– Ja men skadorna han fick för två år sedan var såna skador som hade kunnat uppstå när som helst i karriären – han bröt ett lillfinger och fick ett hjärtproblem och sedan var det en väldigt kort lockoutsäsong, sedan var den säsongen slut. Men senaste säsongen hade han ju inga skador utan då handlade det om att han befann sig i Detroit som hade sexton bra kontrakterade forwards så han och några till fick turas om med istiden och därför blev det inte så mycket istid. Nu är han skadefri och ska förhoppningsvis stanna skadefri och då är han ju en jättebra spelare. Han är otroligt vältränat och professionell med sin kropp så jag är inte så orolig när det gäller de bitarna i sådana fall, säger Jocke Eriksson.

Målsättningen för kommande säsong är den som klubben uttalat – att hålla sig kvar och ta ett första steg att etablera Djurgården i SHL och där försöka bli ett stabilt elitserielag som tillhör toppen regelbundet.

Men även om DIF har värvat Samuelsson och Daniel Fernholm i veckan lär man inte vara jättefavoriter direkt då laget till stor del består av unga och på SHL-nivå oprövade spelare:

– Ja men även om vi är nykomlingar, och med den minsta plånboken av alla, så skiljer vi oss inte så mycket från de andra SHL-konkurrenter. Det är många lag som satsar på unga utvecklingsbara spelare och det som blir avgörande är hur man får utveckling i dem under året och hur man får till laget under säsong så på så sätt tycker jag att vi inte behöver rädas konkurrensen i SHL som det ser ut i dag, säger Jocke Eriksson.

Djurgården gick i dag ut med att ni kommer spela tre matcher i Globen också, två mot Leksand och en mot Brynäs?

– Ja, jag hoppas det blir kul och jag tycker det finns bra förutsättningar för att vi ska kunna fylla Globen i samband med de där datumen, inte minst i mellandagarna förhoppningsvis. Så jag hoppas det blir en bra upplevelse, en bra stämning. För ett fullsatt Globen är ju fantastiskt som matcharena, sedan är ju ett Globen med 6 -7 000 inte lika roligt om man säger så. Den första matchen är 17 september, vi får se hur hockeysugna folk är man jag hoppas det dyker upp mycket folk.

Jag tänker att 17 september är säsongen ny, det är eran andra hemmamatch och den tredje totalt - då borde det komma mest folk! När allt fortfarande är sådär skönt möjligt som det är på försäsongen?

– Det hoppas jag med men man vet ju aldrig i skarven mellan fotboll och hockey och så men jag resonerar som du, det borde vara väldigt intressant att se oss tidigt i serien och i ett gammalt hederligt rivalmöte mot Leksand i Globen. Det borde absolut dra, det tycker jag.

3 kommentarer:

Mathias Holmerin sa...

Skön och grym intervju Marie!

Fast 26 matcher av typ 140 är ju inte så bra backrecord att ha med sig.
Hade för mig att det var någon skada till dessutom, men men :)
Jocke borde ju veta.. Haha

Mvh,
Holmerin

Anonym sa...

Hoppas att de förlupna SSK-arna i Dif får en fin säsong. Gamla gubbar... Hur skall det gå?

Anonym sa...

4:e året i rad vi är på träningen!
Årets va nog den bästa men sämst tempo på träningen. Har varit kul tidigare år o se riktiga träningsmoment men det här va mer publikvänligt.
O så Fimpen förstås!
Richardlj75