fredag 4 juli 2014

Silly season AIK: Gradin och Fröberg in - men ingen blir huvudtränare

(Så har då AIK äntligen fått ett par tränare. FOTO JESPER ZERMAN)

Det tog (tror jag) rekordlång tid att hitta nya tränare till AIK. Och när det väl kom in två – Peter Gradin och Thomas Fröberg - så är ingen av dem huvudtränare. AIK kommer istället ha någon slags konstellation med två och en halv tränare.

Halvan består av sportchefen Daniel Rudslätt som enligt pressmeddelandet som skickades ut på fredagen kommer ha ”en roll närmare laget och det yttersta ansvaret för laguttagningarna”

Han ska enligt samma pm ha ”en viktig roll att kontinuerligt utveckla coachteamet”.

Det allra sista låter ju bra. Det är aldrig fel med coachning, feed back och bolla ideer men jag kan inte begripa varför inte de två nya tränarna själva ska ha det hela och yttersta ansvaret för att ta ut laget till matcherna. Vem har bättre koll än de två som är närmast laget hela tiden?

Sportchefen Daniel Rudslätt har ju en hel del annat att pyssla med för att komma med en underdrift och även om han är extremt hängiven och lojal och arbetsvillig så har ju dygnet inte mer än 24 timmar.

Och vad sänder det för signaler till laget när duon Gradin och Fröberg inte alltid sköter detta till 100 % själva? Rudslätt har ju omöjligt tid att vara med på alla träningar och matcher och varför ska han då in och peta i laguttagningarna? Märkligt anser jag även om han "bara" har någon slags vetorätt och inte sköter varenda laguttagning i detalj.

Sportrådets Mattias Norström förklarar upplägget så här i pressmeddelandet:
”Vi vill ha en stark sportslig organisation som drivs av att hela tiden utveckla spelare, laget och klubben. Därför förstärker vi det dagliga arbetet kring laget med en aktivare sportchefsroll”

Och jag (Marie) tycker just det han säger i första meningen låter bra. Men återigen. Varför lägga det yttersta ansvaret för laguttagningarna på någon annan än Gradin och Fröberg?

Nu säger Daniel Rudslätt  förvisso så här i en annan artikel på klubbens hemsida: "Laguttagningarna kommer skötas av tränarna men jag kommer stå som ansvarig".Så visst, Gradin och Fröberg väljer laget men ändå inte helt hundra själva. Känns lite overkill med en överrock där, tycker jag.

 Det står också klart och tydligt att ”ingen av tränarna kommer ha titeln huvudtränare”. Vilket är obegripligt i dagens elithockey där någon trots allt måste bära ansvaret gentemot media, fans och sponsorer.

Visst, även huvudtränare brukar skicka fram assisterande ibland. Förre DIF-tränaren Hardy Nilsson skickade till exempel mer än gärna in sina assisterande kollegor men jag tycker man skickar fel signaler. Första tanken blir ju – ville ingen vara huvudtränare?

”För att säkerställa det AIK Hockey står för, det vill säga hårt arbete och stark karaktär, behövs det flera roller som fokuserar på allt från helhet till detaljnivå” skriver AIK i sitt pressmeddelande och jag håller med. Men återigen. Det innebär ju inte att man inte ska ha en huvudtränare. Tvärtom.

Tydliga roller tillsammans med ett helhetstänk och ett samarbete mellan de olika rollerna är det som funkar bäst. Så har i alla fall jag upplevt det genom åren, rätt eller fel, men alla försök till ”vi delar på huvudtränarejobbet” eller ”vi har ingen huvudtränare” har skitit sig förr eller senare.

I det här fallet känns ju AIK-ikonen Peter Gradin som den som kommer att betraktas av alla – ja utom AIK då – som huvudtränare. Han har trots allt varit tränare förr, han är AIK-legendar, han är ju Peter fucking Gradin liksom.

Thomas Fröberg – för övrigt pappa till Linus Fröberg som var utlånad till och spelade i SSK förra säsongen – har jag hört en himla massa gott om. Han är tydligen grym på att hantera juniorer och plocka fram det bästa ur talangerna och han kommer mycket riktigt från tre framgångsrika år som tränare för Färjestads J20-lag.

Men redan arbetsbeskrivningen i pressmeddelandet säger ju allt. Han ska enligt pm: ”bland annat leda lagets isträningar och ha ett stort ansvar för att implementera spelsystemet”.

Ja det vill säga… vara assisterande tränare. Typ.

Vem media kommer ringa och vem man kommer vilja prata med efter matcherna kan ni säkert lista ut själv.

Om nu inte Fröberg råkar vara århundrats rubrikmaskin så är ju Gradin det givna ansiktet utåt. Och som givet ansiktet utåt så uppfattas man som … trumvirvel… huvudtränare. Oavsett om AIK vill det eller inte.

Såvida nu inte Gradin kommer huka bakom Rudslätt och skicka fram honom på presskonferenserna men det har jag svårt att se. Det är ju trots allt Gradin och Fröberg som ska coacha laget under match.

Spelar det någon roll – vem som kallas vad då? Ja jag tror faktiskt det. Kanske inte för alla spelare, kanske inte för någon spelare (jag tror dock mer på det förstnämnda) men hockey är trots allt en sport där några tar täten och leder resten av gänget.

Jo det kan göras informellt också men hockey är ju även en stor sport medialt och där samt i kommunikationen mot fans och sponsorer är det viktigt med en tydligt profil utåt. Så är det vare sig det är bra eller dåligt, vare sig AIK vill det eller ej. Och eftersom AIK behöver få in deg, få in folk på matcherna osv så spelar det faktiskt roll.

Jag har gärna fel där men vi får se. Jag hoppas det går bra för den nya tränarduon som beskrivs så här av Daniel Rudslätt i pressmeddelandet:

Fröberg:
– En omtyckt tränare som gjort ett bra jobb med Färjestads juniorer. Ett intressant tränarnamn som står för ett härligt driv, stort engagemang och ett tydligt ledarskap.

Gradin:
En av de stora AIK-ikonerna –­ hans tröja nummer 11 är hissad i Hovets tak. Gradin var assisterande tränare till Timo Lahtinen i AIK 97-98 och har sedan dess varit huvudtränare för bland andra Sundsvall Hockey i allsvenskan. I AIK får han en roll som innefattar att bygga en stark grupp och utveckla lagets offensiv.
– En AIK-legendar som brinner för klubben. Gradin har lång erfarenhet både som spelare och tränare och det betyder mycket för att bygga en stark vinnarkultur i vår unga trupp.
Kontrakten med Fröberg och Gradin är 1+1 år.

PS… för den som vill fördjupa sig lite mer i Thomas Fröbergs ledarskap så beskrev han det själv så här, i sitt examensarbete på GIH. Obs att det handlade om hans jobb som juniortränare men grundtanken är ju densamma.

”Mitt ledarskap
Jag är en tränare med en klar målbild vad jag ville med det här laget, vi lade ribban väldigt högt från början med lek och träning.

 Engagemang / Lidelse
Ge grabbarna från en tidig ålder klart för sig vad träning och passion innebär, hålla glöden på varje träning.

Tydlighet
Att vi inom gruppen litar på varann , att man är rak o ärlig.

Trygghet
Att vi känner en trygghet i omklädningsrum där vi växer olika i puberteten , acceptera samt respektera varandra.

Förtroende


Att alla accepterar att någon inte tränar så hårt som många andra gör , att det är fint att vara bäst och ödmjuk. ”

3 kommentarer:

Plock sa...

Mycket som är märkligt i världen. Sen är dina spekulationer lite "overkill" dom också. :)

Torbjörn sa...

Jag både förstår men ändå inte detta upplägg. Det som jag inte förstår är som du Marie är inne på, varför inte en huvudansvarig tränare som leder detta lag på isen och med sitt ledarskap och kunnande? Rudan ska tillsätta en tränare utefter klubbens vision, mål, och medarbetarskap. En tränare som AIK vill ha för att den personen uppfyller de kriterier man har för att personen skall kunna representera AIK men också utbilda och leda spelare. Rudan har inget med vem som spelar med vem i vilken kedja utan skall fixa ett lag som kan representera AIK på bästa sätt.

I min värld skulle Rudan tillsammans med tränare titta på spelare som de anser platsa i AIK på alla sätt och vis. Blir man inte tränare för att man tycker det är kul med hockey, man gillar att arbeta och utveckla människor samt att man tycker om att leda en organisation (läs att strukturera laget, sätta sin prägel på spelet som man tror (vet) är vinnande?)

Bara hålla tummarna att de får ihop detta med de olika rollerna, att det blir tydligt och enkelt för de inblandade med var ansvaren ligger och vem som tar vilket beslut så det blir tydligt och enkelt.

Marie Hallman sa...

Plock: Möjligt! Vi får se. Jag hoppas det funkar!

Torbjörn: Jag är med dig. Absolut. Många har sagt att AIK nu gör som Skellefteå men där har man ju faktiskt en huvudtränare (Wallsson) och en assisterande (Robertsson) även om de råkar var lika till utseendet... Och även om deras sportchef har mycket att säga till om så finns där ändå ett tydlig ansikte utåt i direkt närhet till laget.
Men vi får se, går det bra så blir jag glad. Kanske är jag som är gammeldags ;)