torsdag 10 juli 2014

Mark Owuya och dopingavstängningen

(Mark Owuya fotad för ett år sedan. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Vilken bisarr historia som dykt upp mitt i sommartorkan. Jag fattar ärligt talat ingenting. Mark säger på sin hemsida att han (självklart) inte dopat sig i vintras, aldrig har gjort och aldrig kommer göra det. Och jag vill gärna tro honom - inte minst då det inte finns några prover som bevisar annat och då det går så emot allt han står för.

Den Mark jag lärt känna under flera år är dessutom noga med alla detaljer, tränar stenhårt, tänker på vad han äter, drivs av en passion. Att han skulle kasta bort allt han jobbat sig till låter märkligt i mina öron. Det känns otänkbart.


Samtidigt så undrar ju jag så klart:  Varför i hela helvetet går han, trots varningar, in på toaletten ensam? Mot alla regler och fattar han inte vad det innebär? Lyssnar han inte?

Nu råkar Mark vara en rätt egensinnig person (även om han inte brukar gilla att jag hävdar det) . Men jag menar det på ett bra sätt, i vanliga fall. Han är egensinnig på så vis att han gör det han tror på och han går sin väg utan tvekan. Vad folk än säger och vilka hinder som än står i vägen så har han jobbat på stenhårt och kört efter sitt hjärta och följt sin egen väg då den passat honom bäst både med träningsupplägg, kost, spelstil, klubbval och så vidare.

Jag kan på ett sätt se den där dagen framför mig (och nu spekulerar jag vilt här)  att han på ren envishet går in där på toan själv fast han inte får, bara för att. Men OM (obs jag spekulerar bara) är det som har hänt så har han ju denna gång varit envis till det korkades gräns.

När dopingkontrollanterna kommer finns bara en regel att följa: Gör som de säger. Punkt. Inga om och och inga men. Vad man själv tycker och känner spelar faktiskt ingen roll. Hur det än blir så är det en läxa som Mark nu måste lära sig, den hårda vägen.

Men en fråga man ställer sig är ju varför klubbledningen säger sig vara helt ovétande om allt.  De har, enligt uppgift fått veta vad som hänt redan i vintras, de har även underrättats om domen längs vägen men hävdar alla i kommentarer till media att de inte ens hört att det har varit någon diskussion kring händelsen som utspelades i februari. Hur är det möjligt? Och om de har varit underrättade, varför låtsas om som att man inte har varit det? Blir ju bara märkligt i så fall. Varför lägga lock på en sån här sak som man vet kommer ut till slut då alla dopningsavstängningar offentliggjörs.

Jag hoppas att klubben, vad som än händer nu, står bakom sin målvakt och inte lämnar ut honom ensam till media. Jag hoppas det finns en vettig förklaring till varför Mark fick för sig att strunta i alla varningar och gå på toa. Och jag hoppas Mark - oavsett om det blir en överklagan eller inte och hur den tas emot - borrar ner huvudet, kör på och fortsätter tro på sig sjäv och sin dröm. Det vore för jävla synd annars. Killen har talang och vilja för att spela i eliten, det vore synd att kasta bort det.

Och ja jag har sökt Mark. Som inte svarar. Han har en egen hemsida www.markowuya.se där han valt att uttala sig. Detta lade han upp under torsdagen:

http://youtu.be/70npg5ihIQ4

Tyvärr går han inte in på vad som hände den där dagen. Jag hoppas att han gör det så småningom och berättar exakt vad som hände och hur han tänkte så det blir slut på spekulationerna.

4 kommentarer:

mvkännaren sa...

Oerhört överskattad keeper som knappt håller allsvensk klass. Det såg vi ju när han lirade i Örebro i hockeyallsvenskan och sedan när han var i nordamerika var han ju i farmarlagets farmarlag. Hade lite flax i våras när han spelade långt över sin kapacitet i Luleå. Att Luleå inte tror på honom som keeper och att de nog haft något på "känn" kring honom visar ju att de värvat Daniel Larsson och inte lånat ut Joel Lassinatti till en annan klubb. Därmed har de ju redan täckning med råge för markindapark.

Marie Hallman sa...

mvkännaren: Jag håller inte med dig när det gäller hans kapacitet. Han har både talang och ett oerhört driv och håller bra SHL-klass. Däremot känns det som du har rätt när det gäller Luleås agerande, att de kanske har fått detta skriftligt men nu agerar sååååå förvånade. vilket i sig är förvånande då sånt här alltid blir offentligt.

Pluggen sa...

Jag måste nog säga att jag håller med mvkännaren om Mark Owuya´s kvaliteter som målvakt, som Djurgårdare har jag sett en hel del VÄLDIGT tveksamma ingripanden från hans sida, det finns ju så att säga en anledning till att vissa kallar honom "Mark-oh-my-god-Owuya"

Sen att Luleå agerar som dom gör och påstår sig vara helt ovetande är knappast någon överraskning, dom har alltid burit sig skumt åt.

Hur som helst så får skylla sig själv, reglerna är som dom är, och det kan han inte ha varit omedveten om... Bäst skrivet som vanligt under sommartorkan!

Marie Hallman sa...

Pluggen: Tack, ja vi får se vad som händer. Tror det blir svårt att överklaga, reglerna är ju tydliga.