onsdag 14 september 2016

Premiär!!

(Tränarna i HockeyAllsvenskan 2016/2017 fotade på upptaktsträffen. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkiv)

Hockeyallsvensk premiär i kväll då  tio av de fjorton lagen möts och drar igång elithockeysäsongen på allvar. SHL ligger ju faktiskt efter – rent schemamässigt så när pucken släpps i HockeyAllsvenskans fem första matcher för säsongen så blir det startskottet de luxe.

Det var ju upptaktsträff för just HA i veckan, på Casino Cosmopol, i samarbete med sponsorn Svenska Spel.


Mike Helber hade gjort ett tips som styrde tågordningen för vilka lag som skulle komma upp när och jag måste säga att jag blev lite förvånad då Västerås hamnade bland Helbers topptippade lag.

För mig känns Västerås – efter allt som har varit – som ett ”det kan gå hur som helst” lag.  Med konkursen bankandes på dörren och kalabaliken som blev då den dåliga ekonomin uppdagades och alla spelare som kommit och gått så kommer nog mycket där att hänga på hur Christer Olsson och Tony Zabel får ihop laget mentalt.

Timrå tippades också i topp. Kändes märkligt även det då det ju varit rubriker om risig ekonomi där i några år och satsning är kanske inte det man väntar sig då.

Nu har man i och för sig dragit ihop ett rätt stabilt gäng så en placering på övre halvan är fullt tänkbar.

Almtuna är det lag som sägs ha värvat hårdast. Jag slängde halvt på skämt och halvt på allvar ur mig frågan var fan har ni fått pengar ifrån till tränaren Niklas Erikssn men han hävdar att det är hur organisationen tar hand som spelarna som har varit avgörande.

Att man tagit in namn som inte tagit det stora klivet men som fortfarande är hungriga och vill göra det, revanschsugna spelare, och att det inte är jättelöner utan möjligheten att få bli en ledande spelare och via den vägen spela sig till högre nivåer och löner som avgjort vilka som tackat ja eller nej.

Södertälje – är ju ett av lagen som spelare i kväll. Första matchen sedan återkomsten till serien spelas borta, mot förra årets tabelltvåa Tingsryd. Taif var ju tippade i botten då som nykomlingar och det bör SSK kunna hämta inspiration ifrån.

Ha två lag efter sig är ett mantra som Mats Waltin gärna för fram. Men även om jag bara sett SSK en match denna försäsong så tycker jag att de bör kunna slåss om en plats i slutspelsserien. Absolut.
Enormt underskattade Fredric Weigel, Henrik Nyberg och Anton Holm kommer garanterat bara titta uppåt, framåt och även om just Holm saknas i kväll så är det en kedja som många HA-lag kommer få svårt med. Tror jag.

Spelare som Westerling, Henrik Thegel, Johan Skinnars, Felix Maegaard-Scheel och Lucas Carlsson behöver inte heller stå med hockeykepsen i hand. De kommer vänja sig vid HA-tempot fort.  Sedan behövs det ju ett försvar också och där är SSK sårbara. Men sist eller ha två lag bakom sig känns som en lite väl blygsam målsättning tycker jag.

AIK spelar sin premiär hemma, mot Västervik (som för övrigt är tippade som den totala slagpåsen). Om det är bra eller dåligt att möta den alla tippar som jumbo vete tusan.


Nykomlingar är oftast som starkast i början av säsongen. Att få tysta Hovet lär vara en våt dröm för gästerna. Att AIK dessutom haft en risig försäsong gör matchen än mer osäker.

Förra året vann AIK sanslösa 23 av 26 hemmamatcher på Hovet, vid 19 av dessa jublades det vid full tid. Två vanns efter förlängning och två efter straffar. Endast TRE matcher slutade med förlust i serien och det var lustigt nog Pantern (av alla lag) som vann de av de tre matcherna, Tingsryd vann en och var första lag att lugga Gnaget hemma.

Men då var då och nu är nu och med Malte Strömwall och Robin Kovacs på andra sidan pölen tappar AIK två härliga målgörare.

Å andra sidan känns det som att laget är lite bredare byggt nu och spelare som Jesper Frödén som – trots att han ibland bet ihop och spelade småskadad – gjorde sin bästa säsong i karriären förra året.  Både sett till mål/poäng och själva spelet.

Honom väntar jag mig mycket av. Jesper Bratt har skills som få. Nu gäller det att även sätta lite mer tyngd i spelet och kliva fram kväll efter kväll. Scenen är din Jesper Bratt!

Jag hann bara se tv AIK-matcher nu på försäsongen, varav en urusel mot Almtuna. Men en som klev fram positivt var Christian Sandberg. Jag tyckte han varvade upp redan förra säsongen och spinner förhoppningsvis vidare på den nytändning han fick då även denna säsong.

Jag saknar redan danske backen Lauridsen…  men Stefan Johansson hann ju knappt ta sig ut på isen innan säsongen var förstörd av en handskada när han väl kom till AIK förra året så honom kan man nästan räkna som ett mycket bra och tungt nyförvärv. Han känns så även om han inte är ny på pappret.

Jag tror det var bra att AIK fick behålla Rahm också. Visst, han hade sina dippar förra året men jag tror på honom.

Just ja. Modo?! Känns märkligt att ha med Modo i detta gänget. De har trots vädjan till kommunen om pengar fått i hop ett på pappret stabilt HA-lag. Blir intressant att följa, inte minst tack vare tränaren Andreas Johansson som jag tror kan få ihop en stark lagkänsla.
Inga kommentarer: