fredag 14 oktober 2016

Dramatik, tvåmålsskytt och ett par avstängningar

(Matt Anderson. Foto: Johan Sahlén)

Matt Anderson gjorde sitt första mål för säsongen redan i premiären mot Leksand , efter det har det gått trögt för såväl honom som hela DIF med målskyttet.

Men i går lossnade det äntligen för amerikanen som gjorde två mål, dels  kvitteringen till 1-1 och dels kvitteringen till 3-3 i spel fem mot fyra i en match som fick en minst sagt dramatisk avslutning.


Andersons 3-3 mål kom ju med bara 10,7 sekunder kvar av tredje perioden och tvingade fram första straffläggningen för DIF den här säsongen.

Men det var inte det enda som hände… måste ju backa lite och konstatera att DIF tog en time out  och plockade målvakten med matchuret på 18.45.

Sju sekunder senare, 19.52 forcerade Daniel Brodin in sitt första SHL-mål för säsongen när han kvitterade till 2-2.

(Känslor och dramatik på slutet  Foto: Johan Sahlén)

Glädjen blev dock kortvarig för DIF då Luleå återtog ledningen 48 sekunder senare (19.40) sedan kom då den där 3-3 kvitteringen med 10,7 sekunder (enligt kommentatorn i highligtsen) kvar  som gav Djurgården åtminstone en pinne.

Straffläggningen visade sig bara ge ett mål och det segermålet stod Johan Harju för.

Under gårdagens match fick Kael Mouillierat matchstraff för att ha crosscheckat Calle Ridderwall två gånger om, ena gången i ansiktet.

Mouillierat säger så här i sitt uttalande till DN:

”Situationen där jag fick matchstraff i matchen mot Djurgården började med att jag fick ett hårt slag i ansiktet. Jag crosscheckade då motståndaren mot bröstkorgen och det borde varit slutet på situationen. Han väljer istället att bromsa upp för att utmana mig, trots att spelet fortsätter på annan del av banan och jag vet inte alls vad som är att vänta – speciellt som jag tidigare under matchen fått en spearing från en motståndarspelare. Jag är uppjagad efter ett kampfyllt byte och crosscheckar en gång till mot bröstkorgen, där klubban via motståndararm och att han naturligt ryggar bakåt en aning, går upp mot ansiktet varpå jag får mitt matchstraff. Meningen var aldrig att träffa motståndaren i ansiktet i klubban och jag är glad att det inte verkar som att det gick så illa för honom utan att han kunde fortsätta spela matchen direkt efter situationen.”

DN har i dag meddelat att Luleåforwarden blir avstängd i fem matcher mellan 14 och 25 oktober samt att han ska betala 29 900  i böter. Att straffet blir så strängt motiveras med  ”Dubbla medvetna crosscheckingrörelser mot hals/huvud,” samt att: ”Tacklingen innebär stor risk för skada”.

(Matt Anderson ts hårt under matchen. Vet ej om det här hörde i hop med den händelse som fick Matt att reagera enligt vad det står i DN:s beslut.. Foto: Johan Sahlén)

Men Disciplinnämnden meddelar idag också att även Matt Anderson stängs av. Djurgårdsforwarden har blivit granskad i efterhand för en spearing och blir avstängd i två matcher mellan 14 och 19 oktober samt ska betala 25 000 i böter.

Så här skriver DN i sitt beslut:
”Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för situationsrummet, Christer Lärking, ett yttrande från Djurgårdens IF och en videosekvens av händelsen.

Anmälan: Anderson får ett lätt slag upp på armen av Luleå spelaren. Anderson vänder sig då om under spelet och utdelar en Spearing på Luleåspelaren.

Djurgårdens IF: Matt Anderson har inte varit involverad i såna här situationer förut. Hans reaktion med spearing är instinktiv och sker som reaktion på en utdelad slashing av Luleå-spelaren som tar illa på Matt. Luleå-spelaren blev inte skadad av spearingen och han överreagerar i situationen enligt vår mening. Vi överlåter i övrigt åt nämnden att göra en bedömning av situationen som sådan.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Matt Anderson utdelat en medveten spearing mot låret på motspelaren som inneburit risk för skada. Agerandet är vårdslöst och bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som motsvarar två matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 161.”

Inga kommentarer: