tisdag 25 oktober 2016

"Man behöver killar som har självförtroende"

(Daniel Brodin var en av DIFs främsta mot Växjö, bjöd  på ett fint friläge avslutat med mål. Det räckte dock inte. Här är han fotad under en hemmamatch. Foto:Johan Sahlén/ARKIV)

Nej. Det gick inte den här gången heller. Djurgården kom till Växjö med endast fyra bortapoäng i bagaget. Lika få som Leksand – som är det enda lag DIF har slagit borta i höst.

Den fjärde poängen för en vecka sedan borta mot Färjestad. Det gavs inga intervjuer efter matchen i C-more där detta förklarades med att DIF ”låst in sig”. På presskonferensen sa dock tränaren Robert Olsson förvånat att nej det var inget sånt möte och han hade inte fått frågan så det blev väl något missförstånd mellan det sändande bolaget och DIF där.


Men det är lätt att förstå att det är många känslor och tankar som måste ventileras efter ännu en förlust även om analysen alltid tas dagen efter som Olsson berättade. För medan lag som Rögle börjat hitta en väg uppåt står DIF kvar på nästjumboplatsen och stampar.

Endast två trepoängsvinster totalt och två strafförluster har gett en samlad skörd av åtta poäng. ÅTTA! Vilket då gett en plats näst sist i tabellen efter tolv omgångar.

Karlskrona som fick kvala sig kvar förra året har 26 pinnar och är uppe på andra plats. Klart som fan att det grubblas, funderas, vrids och vänds på allt hos DIF just nu.

Jag såg ett inslag på DIFs hemsida där sportcheferna pratade om att corsistatistiken visar att DIF har ett bra spel men det spelar ju ingen roll vad vilken statistik i världen visar om man inte tar poängen som krävs.

Ta matchen på tisdagskvällen tex så kändes det som en jämn tillställning i allt utom avsluten. Man kan titta på den vanliga statistiken också:  Skott på mål 20-15, räddningsprocent 80-78,95, utvisningsminuter 2-6, PP-procent 100-100, boxplayprocent 0-0, tekningar 28-30.

Faktum är att Växjötränaren Sam Hallam sammanfattade det hela briljant på presskonferensen med orden ”Det är fruktansvärt små saker som skiljer oss åt idag” samt att ”skillnaden på fiasko och succé för vår (Växjös) del just nu är väldigt, väldigt liten.”

Även DIF-tränaren sa det bra när han pratade om att det är mentalt det skiter sig, att ”matchen fanns där för att tas men den togs inte” samt framförallt att ”I dag behöver man några spelare som vågar göra något med pucken, man behöver killar som har självförtroende att göra något med pucken. Den killen vid pucken saknar vi just nu”.

I ett inslag på DIF-tv pratar Matt Anderson bistert om att snacka spelarna emellan om vad som sker i laget, om att kämpa för skölden och varandra och så vidare.

Frågan är ju bara hur man ska hinna få ihop laget snabbt nog. Rögle har som sagt fått lite luft under vingarna och därmed en liten lucka neråt till DIF i tabellen.

Och det är nu Robert Olsson och de ledande spelarna verkligen kommer sättas på prov. Tålamodet är inte det bästa hos fansen där fotbollen dessutom gått knackigt i år. Att Olsson och spelarna har hockeykunskaperna finns ingen anledning att betvivla. Men sedan då? Hur bra är coachteamet på att bygga laget om grupp och mentalt?


Har man värvat spelare som kan få med sig resten av gänget även när det fortsätter grina emot? Vem tar täten och hur – i både det mentala spelet och på isen med pucken de närmsta matcherna? Det kommer bli jätteintressant att se.

Inga kommentarer: