torsdag 15 december 2016

Några snabba puckar Tingsryd 2-SSK 1

(Alexander Sahlin gjorde ännu en stormatch. Men han kan ju inte göra målen framåt också... Foto www.hockeymedmariehallman.se/arkiv)

SSK åkte till Tingsryd på onsdagen. Förlorade 1-2 och det är faktiskt trettonde matchen av 27 som SSK bara har gjort ett mål eller inget alls.

Att sedan Alexander Sahlin gör ännu en stormatch, landar på över 93 procent i räddningsprocent ännu en gång, det hjälper inte då det så klart är omöjligt att hålla nollan i runt hälften av matcherna.


Med halva serien spelad har SSK 27 poäng, tio upp till åttonde platsen men kanske viktigare fem lag framför sig som jagar samma åttondeplats.

Det finns såklart en teoretisk möjlighet att ta sig till åttonde platsen. Och upp till säker mark är det ju bara fem poäng. Problemet är ju bara att de fem lag som är framför SSK knappast kommer förlora varenda match eftersom de ska ta poäng av varandra. Det gör i sin tur att lagen som nu är i botten får svårt att avancera även om de tar poäng. Det är liksom alltid någon av de före som gör det också.

SSK känns därmed fast förankrat i botten. Jag säger inte att det är kvalklart, det kan ju ingen säga med hälften av matcherna kvar men det krävs något radikalt om det inte ska bli kval. Och hamnar man i kval så är min - helt ovetenskapliga - erfarenhet att de lag som ställt om mentalt i god tid störta chans att göra något bra och klara sig kvar.

SSK ska givetvis inte ge upp, det är inte det jag säger, men jag tror det är viktigt att man - mentalt - redan nu inser det tuffa läget, bromsar upp, börjar om och framför allt laddar om och ser kvalet neråt som en häftig rolig utmaning. Hur surt det än kan kännas.

Med lite flyt kan en sån omstart göra att tunga ok släpper, att man börjar ta poäng, hamnar i en god spiral och tar sig över både streck ett och två. Det enda jag är rädd för är att man tar den ganska vanliga vägen, den där man förnekar att det är möjligt att hamna i kvalet neråt för då slår verkligheten dubbelt så hårt om man det nu blir så illa att man landar just där.

Hur SSK ska göra fler mål? Jag vet inte. Eller jo man kan rabbla alla klyschorna. Men framför allt så känns det som att SSK fortfarande letar efter en gemensam nämnare, den där lagkänslan i spelet där man är en enhet. Och  där är det ju bara Waltin o gänget som har svaret på vad som ska göras.

Inga kommentarer: