onsdag 29 augusti 2018

”Självförtroende är en stor del av hockeyn”


(Philip Broberg. Lägg det namnet på minnet! Foto: www.hockeymedmariehallman.se

Två matcher, två vinster, två hållna nollor. AIK har fått en fin start på försäsongen där man inledde med 4-0 mot SHL-laget Brynäs och på onsdagen vann med 3-0 mot seriekollegan Vita Hästen. Lägger man dessutom till matchen på Gotland (mot ett ihopplockat motstånd) så kan ni sätta tre framför såväl matcher och vinster som nollor

 Jag tycker faktiskt att AIK var något bättre mot Brynäs i första ”riktiga” träningsmatchen än i mot Vita Hästen den här kvällen. Inte så jättestor skillnad i prestation men med tanke på motstånden i matcherna så känns det så.


En kul bekantskap i båda matcherna heter Philip Broberg, är sjutton år, spelar med nummer 70 på ryggen och är en back som får NHL-scouterna att leta sig ut till Åkersberga så här en onsdagskväll. 

Jag såg minst ett par och även om ingen av dem ville berätta vem de var där och spanade in så var det ändå självklart vem.

Det var bara en spelare medgaller på isen. En sjuttonåring med ett självförtroende och pondus i spelet som man inte kan bli annat än glad av. Det ser så självklart ut och även om Broberg stod för någon liten juniormiss (vore ju märkligt annars) här och där i spelet så fick han stort ansvar och spelade bland annat power play. Och gjorde det riktigt bra. Som en senior såg det ut trots den ringa erfarenheten.

I inslaget pratar vi om en ranking gjord av TSN:s expert Craig Button som man kan läsa HÄR, där han bland annat slår fast att det inte finns någon bättre back bland de draftbara i sommarens kommande draft än just Philip Broberg.

Jag försökte pumpa Mitell efteråt på om det även kommer bli spel i A-laget när serien drar i gång och även om Mitell inte ville ge några löften om spel så blev beskedet att visst kommer Gnaget låta den här killen ”vara med och försöka spela sig till en plats i laget”

Här nedan finns en intervju om matchen, egna insatsen, vad som hände när han gick från Örebro till AIK i vintras, att spela seniorhockey och få ansvar i pp redan som 17-åring, suktande NHL-scouter, hans roll i laget, förebilden Victor Hedman, fortsatt spel i a-laget, självförtroende och mycket mer. Så in och lyssna:


Copyright ljud och bild: www.hockeymedmariehallman.se

På isen mot Vita Hästen fanns, i tröja nr 15, även provspelande Daniel Muzito Bagenda. Mitell var riktigt belåten med spelet som bland annat resulterade i 3-0 målet, framspelad av just Broberg med en läcker passning bakom ryggen.

Besked om det blir kontrakt eller inte kommer först ”på fredag eller kanske nästa vecka” sa Mitell som även sa så här om Bagendas insats: ”Jättebra, en av våra bästa forwards i kväll. Det syns att han spelar för en plats i laget. Han använder sin fart och storlek bra, jobbar hårt och gjorde det vi hade pratat om inför matchen och även mål så han gjorde det bra

TRÄNINGSMATCH: AIK - VITA HÄSTEN 3-0  (1-0, 1-0, 1-0)
MÅLVAKTERNA: Erik Källgren, AIK 100 % och Magnus Hellberg, Vita Hästen

BÄST I AIK  
MMM Fredric Weigel, f
MM Philip Broberg, b
M Erik Källgren, mv

BÄST I VITA HÄSTEN:  Henrik Rommel, f

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (06.32) Anton Holm (Fredric Weigel) Spel 5 mot 4.

 ANDRA PERIODEN
2-0 (01.31) Daniel Muzito Bagenda (Philip Broberg)

TREDJE PERIODEN
3-0 (13.36) Max Lindholm (Christian Sandberg)

SKOTTEN I MATCHEN:  39-14  (16-4, 10-5, 13-6)

Citatet: 
”Deilert är på g, kan snart träna för fullt. Det handlar bara om att såret ska läka och det går bra. Nunn och Ekarv har båda ljumskproblem. Nunn kör för fullt på måndag, Ekarv ligger längre fram”
(Tomas Mitell svarar på min fråga om skadeläget på backen Alexander Deilert, samt forwardsduon Gary Nunn och Victor Ekarv.)

Inga kommentarer: