söndag 6 januari 2019

AIK vs Karlskrona 4-0. Och ett stort kliv uppåt (ur svackan)

(AIK nollade Karlskrona på Hovet. Fot Gabriel M Gustafson/arkiv)

Det dröjde till december innan AIK hamnade i säsongens första svacka. Men nu verkar man ha klarat av den. Mot Karlskrona vara både nästan alla ordinarie spelare och höstens fina spel tillbaka (förutom första tio i tredje perioden).

Här är några tankar om matchen:
!!!!!! Brutna måltorkor!
Det har gått lite segt målmässigt för förstakedjan ett tag men nu gjorde både Jesper Frödén och Anton Holm mål och bröt sina måltorkor.
Frödén som nätade senast den 7 december borta mot Vita Hästen gjorde AIK:s första mål mot Karlskrona och Holm, vars senaste mål kom den 9 december hemma mot Modo (blev två mål då för övrigt av honom) gjorde 3-0 nu.
Tredje länken i kedjan, Fredric Weigel nätade inte den här eftermiddagen, men han ska ju spela fram mer än göra mål. Weigels senaste fullträff kom för övrigt borta mot Oskarshamn den 12 december.
Viktigt, viktigt för AIK att första kedjan börjar få nätkänning igen. Kul med mål också för Jacob Dahlström. ”Dala” hade gjort två mål inför den här matchen, det senaste den 2 november i tom bur borta mot Modo och gjorde nu sitt tredje mål (2-0) totalt den här säsongen.
Även Mathias From har kämpat på utan att få in pucken. Gjorde mål senast mot Tingsryd borta den 21 november och var såklart väldigt glad över sitt 4-0 mål i pp nu.

?????  Jens Jakobs?
Jag trodde Jens skulle få stanna efter att korttidskontraktet om fem matcher tog slut i dag men så blev det inte.
Synd. Jens har gjort det bra och tillfört både rutin och passion när skadorna har stått som spön i backen i AIK. Jag hoppas inte AIK avslutade kontraktet bara för att spelare är friska nu för det kommer de inte vara säsongen ut.
Jag vet inte varför AIK gör så här, jag försökte fråga sportchefen Anders Gozzi men han ville inte svara.
Jag försökte prata med Jens också, fanns en del andra frågor jag hade i skallen med men han var inte så värst pratsugen efter beskedet som han fick efter matchen och det kan jag förstå men det var lite synd.
Jens var för övrigt med om en incident i matchen där han körde ihop med en Karlskronaspelare och blev helt skogstokig och klev av de sista två resterande minuterna av första perioden men sedan återkom han så jag vet inte om han skadade sig eller ej då han som sagt inte var tillgänglig för intervju.
Jag hoppas hur som helst att det inte var någon skada och att någon annan klok klubb plockar upp honom snarast.

SIFFRAN: 3. Johan Larsson!  (Och 9. Gary Nunn!)
Man tänker inte på det när han spelar men oj så det märks när han inte är med. Johan Larsson är som en sådan där stabiliserande pendel som får styr på skeppet när det blir överbelastning på ena sidan eller tappar styrningen helt på den andra.
Han spelade visserligen ”bara” 14.04 i dag men han har ju varit skadad så han fick smyga i gång med en tid som låg en bra bit under vad han brukar klockas för.

Apropå att smyga i gång så var Garry Nunn med som extraforward.  Loggades för nio minuter och åtta sekunder och sa efteråt att han lärt sig av tidigare försök att komma tillbaka för tidigt och för hårt samt att matchen mot KHK gick perfekt ur skadesynpunkt så han inte kände av sin ljumskskada överhuvudtaget.

EN SAK TILL – Erik Källgrens fjärde nolla!
Efter två frustrerande poängtapp i slutet av matchen mot Västerås på annandagen och Leksand senast höll AIK uppe farten och försvaret ända in till slutsignalen.
Det svajade lite i första halvan av tredje men det lyckades Karlskrona inte utnyttja och nu fick Erik Källgren den hjälp han behövde för att hålla sin fjärde nolla för säsongen.
Det här var andra nollan på hemmaplan och även den andra där AIK gjorde fyra mål framåt i samma match.
Här är Eriks fyra nollor denna säsong: Pantern borta den 14 november, Oskarshamn hemma den 25 november, Vita Hästen borta den 7 december och så nu 4-0 hemma mot Karlskrona.

FÖRSTA PERIODEN
1-0 (08.04) Jesper Frödén (Simon Fernholm)

ANDRA PERIODEN
2-0 (06.55) Jacob Dahlström (Alexander Deilert, Mathias From)
3-0 (07.50) Anton Holm (Johan Larsson)
4-0 (14.21) Mathias From (Anton Holm) Spel 5 mot 4

TREDJE PERIODEN
 -

SKOTTEN I MATCHEN:  25-25  (9-8, 8-11, 8-6)

Citatet:
”Ett turmål, det är såna som är sköna att göra. Vi har pratat om att göra fler såna mål”
(AIK:forwarden Jacob Dahlström till AIKhockey.se angående hans brutna måltorka)