lördag 19 januari 2019

"Hårdheten i hans skott gör att man kanske inte hinner med"


(Adam fotad under försäsongen. FOTO www.hockeymedmariehallman.se/arkiv)

Vilken succé det blev för Djurgårdens nye back, Jason Garrison. Det har talats en del om hans vikt och att han kanske skulle vara (för) långsam på den stora isen. 

Men han matchades smart - ovanligt lite med backmått mätt - verkar kunna anpassa sig och hitta rätt i nya spelsystem snabbt, spelade själv smart och dunkade in segermålet som lite extra grädde på moset. 


Vad mer kan man begära av ett nyförvärv som aldrig spelat på svensk is? Just skottet imponerade och ingen i SHL har bättre koll på det än Adam Reideborn som redan fått känna på kraften. Jag var i Gävle för TT:s räkning och tidsramen som finns från båda sidor gjorde det omöjligt med egna frågor i kväll. 

Men en artikel blev det ju med snack med både Adam och Jason så den hittar ni nedan. OBS att eventuell cred för citat ska tillskrivas TT Nyhetsbyrån.

XXXX

(Jason Garrison. Foto Djurgårdens hemsida)

GÄVLE
Djurgårdens backvärvning Jason Garrison blev spelklar i samma stund som bussen rullade in mot Gavlerinken. Debuten gav ett mål, det avgörande (2–1) och dessutom Djurgårdens första vinst mot Brynäs på ett år.
– Jag visste att han hade ett bra skott. Det är nog hårdare än de flesta i SHL. Kul, nu fick han visa direkt att han skjuta, säger Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn till TT.

Jason Garrison landade i Sverige för en dryg vecka sedan men har därefter fått vänta på klartecken för spel från Migrationsverket. Ett besked som Djurgårdsledningen fick på fredagskvällen strax innan nedsläppet borta mot Brynäs.
– Det här var riktigt roligt! Det var mycket att vänja sig vid, stor is och att passa in i spelsystemet så det blev en debut jag alltid kommer att minnas. Och dessutom med värme, säger Jason Garrison till TT med ett brett leende.
Den 34-årige kanadensaren fick segerpucken, tillika beviset på karriärens första SHL-mål, med sig hem.
– Självklart! En av spelarna tog med sig den, sedan fick jag den av vår tränare. Sånt där är kul även i min ålder.
Garrison har 555 NHL-matcher på meritlistan och ett skott som är svårtaget, konstaterar Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn som fått känna av hårdheten redan under de första träningarna.
– Han har ju skjutit många slagskott och tagit hårda skott på mål i NHL. Man kan läsa skottet om man är noggrann men hårdheten i hans skott gör att man kanske inte hinner med.
TT: Är hans skott hårdare än skotten generellt i SHL?
– Ja, det tycker jag. Det finns spelare i alla lag som skjuter hårt men Jasons ligger nog i toppen av ligan. Och det var väl därför han kom in, både för defensiven och för hans målskytte. Det ska bli kul att se vad han kan bidra med, säger Reideborn till TT.
Den nye Djurgårdsbackens lyser upp när han får höra Djurgårdsmålvaktens analys av skottet:
– Jag har tränat mycket på det. Framför allt på sommaren. Men det räcker inte med att ta i allt man kan utan ofta handlar det om att få pucken att lämna bladet snabbt, med en quick release, så det är lite av varje som ligger bakom hårdheten i skottet, förklarar Garrison.
Hans avgörande 2–1-mål kom redan i slutet av andra perioden.
Brynäs hade visserligen en kvitteringspuck inne efter fem minuter av den tredje men det målet dömdes bort då Adam Reideborn fick både Djurgårdsbacken Linus Hultström och Brynäsforwarden Nicklas Danielsson över sig varpå Jesper Boqvist lade in pucken i tom bur.
– Det var ju en väldigt lång videobedömning och då vet man aldrig hur det går. Men det första jag kände var Brynässpelarens byxa i mitt ansikte. Trycket när han kommer gör att mitt huvud vrids åt sidan med kraft. Sedan kommer Hultström och kör över mig helt och hållet, säger Djurgårdsmålvakten och avslutar:
– Jag frågade domaren och de såg det där och sa att det var den första touchen från Brynässpelaren som avgjorde. När huvudet vrids bort helt åt sidan sådär så har jag ju inte en chans att se pucken. Så vi hade lite tur där att de såg den touchen, annars hade det lika gärna kunnat bli mål för Brynäs istället. Nu gick det vår väg, så det var väldigt skönt.
Marie Hallman/TT

Inga kommentarer: