lördag 6 april 2024

Ett osannolikt målkalas - hur var det ens möjligt?

DIF jublar (och andas nog ut) efter att tre poäng bärgats. FOTO Skärmdump TV4 Play

Målkalas, svängdörrar, öppna gator, juniordominans, backmål, läckra mål, skitmål, ramträffar, kaos, förvirring och nervdaller in i det sista. Den tredje semifinalen mellan Mora och Djugården bjöd på en hel del.

Det började med en uppskjuten matchstart på grund av rökutveckling i ett Smidjegravs kök. När matchen väl var igång tog Djurgården taktpinnen, styrde spelet och spelade sig till en 3-0 ledning efter två mål av Kevin Karlsson och ett av Ludvig Rensfeldt.

Ingen trodde väl att Mora skulle lägga sig ner och dö men att matchen sedan skulle sluta i en Morapress som sånär höll på att blåsa gästerna på segern kändes rätt osannolikt.

Det blev dock både en och två reduceringsmål i mittenakten men då juniorgänget, med Linus Eriksson i spetsen, gjorde två mål - ett av dem ruggigt läckert då Linus Eriksson passade Victor Eklund som passade Jakob Ragnarsson som släppte pucken till Eklund som passade till Eriksson och pang, pang, pang så stod det 5-3 efter andra perioden.

Efter bara en minut och elva sekunder av tredje perioden gjorde Alexander Ytterell dessutom 6-3. Spiken i kistan? Oh nooooooo absolut inte

Mora bytte målvakt, ut med Waltteri Ignatjew som utsetts till årets målvakt i Hockeyallsvenskan och in med backupen, 25-årige Huddingekillen Emil Zetterqvist som mestadels övat på att öppna båsdörren i vinter.

En och annan Morabo gav upp och skyndade ut till bilen för att slippa köa på väg ut från parkeringen.

Jag tror de ångrade sig bittert... för Mora ägde tredje perioden, lyfte sitt spel efter Ytterells mål, skapade kaos, satte press, tryckte på och bjöd på en rasande slutforcering där såväl tvåmålsskytten Måns Carlsson som Hank the very much DIF-Tank (Henrik Eriksson) reducerade två gånger om.

Det rådde totalt kaos, panik, förvirring och noll koll i Djurgårdens försvar, puckarna flög, Mora pressade på och när det var syrebrist och mjöksyra så tryckte de på lite till.

DIF höll emot men det var med mer tur än skicklighet från utespelarnas sida. Viktor Andrén släppte förvisso in fem kassar men den sista perioden...var det han som stod på huvudet och gång på gång räddade Djurgårdens tre poäng.

Mora hade totalt fyra ramträffar i matchen. Otroligt.

Och att ha 3-0 efter en period. Leda med 5-3 efter två. Ha 6-3 direkt efter den andra pausen och ändå nästan förlora, räddade av endast några millimeter stolpe. Hur är det ens möjligt??

Känner mig lätt anfådd efter den här tillställningen. Får väl tacka båda sidor för målkalas och ett sanslöst tryck. Kan tänka mig att tränarna fick en hel drös med gråa hår.

Djurgården vann som sagt med 6-5 till slut. Tog därmed tillbaka den "tappade" hemmafördelen som Mora snodde åt sig i match två på Hovet och DIF leder således med 2-1 i matcher. Match fyra spelas på måndag.