söndag 21 april 2024

Ett tifo i världklass men spelet räckte inte till

 
Foto: skärmdump TV4 Play 

Om Djurgårdens tifo hade tävlat om en plats i SHL så hade platsen redan varit klar. Linus Klasen som lokförare, ”full fart framåt” på handbromsen, retfulla blinkningar till ärkerivalen AIK, linje Djurgården osv framför ett arktifo som färgade hela Hovet i Hovets färger var magnifikt.

Djurgårdens spel? Not so much.

Wiktor Nilsson var så taggad, ja hela stämningen var uppskruvad till max och Djurgårdsforwarden verkar ha ryckts med, då han inledde matchen med en maximalt misstajmad tackling och matchstraff på Brynäsbacken Simon Bertilsson efter 12 sekunder.

Bertilsson reste sig, åkte – till synes groggy och med förvånad blick – av isen och kom sedan tillbaka i spel. Hoppas innerligt att det inte ger sig till känna några hjärnskakningssymptom i efterhand för det där såg inte bra ut.

Men hur som helst. Fem minuters pp för Brynäs kändes som en direkt dödsstöt på den här matchen. Och när Kevin Karlsson dessutom bjuckade gästerna på spel i fem mot tre under den här hemman då han lyckades skjuta puckout var känslan att matchen var över.

Det var den inte – då. DIF reste sig, hade ett par snabba spelvändningar i boxplay samtidigt som Brynäs verkade ha fastnat någonstans i höjd med Tierp på vägen ner.

Att DIF överlevde de fem minuterna kändes som ett fint omen. Hemmalaget såg stärkta ut, matade på med både fysiskt spel och vassa chanser.

Sedan kom andra perioden. Brynäs gjorde fyra mål och det var den matchen. Slutsiffrorna skrevs 6-3 efter ett par reduceringar i slutperioden men mittenakten… Fyra Brynäsmål på mindre än tretton minuter.

Gävlelaget var nu framme på Hovet även mentalt. Fyra av Brynäs mål gjordes dessutom av förstagångsskyttar i slutspelet. Bara en sådan sak som att Jordie Benn, knappast känd för sin puckbehandling och sitt målsinne, gjorde 2-1 halvvägs in i perioden, säger det mesta.

Djurgården hade ett par chanser att haka på, Marcus Krügers skott utanför har väl uppmärksammats mest men Brynäs visade - med för Djurgården icke önskvärd tydlighet - att seriesegrarna har en bredare trupp med mer spets. Det spelas med en pondus och en bestämdhet som Djurgården aldrig varit ens i närheten av under det här slutspelet där Brynäs för övrigt förlorat en (1) match.

Det gör ju fysiskt ont att se och höra världsklass support från läktarna samtidigt som spelet på isen… ja faller det inte ihop så räcker det inte till i den här finalen.

Jag gillar verkligen Michael Holmqvist och Patrik Andersson, de har gjort ett kanonjobb med Djurgården under hela säsongen men det känns som att Brynäs tränartrojka med Ove Molin, Masken Carlsson och Niklas Gällstedt har mer verktyg att ta till när spelet och truppen tar en annan väg än man hade tänkt sig på förhand.

När Brynäs gör en pissig första period så finns där en lösning, en väg tillbaka till den bestämda vägen.

När Djurgården ballar ur… så lyckas hälften av gänget hålla sig till det man har bestämt. Resten verkar svåra att hålla kvar på banan så att säga.

Att en så erfaren trio som Molin, ”Masken” och Gällstedt har ett övertag – om inte annat erfarenhetsmässigt och därmed mentalt – i coachningen är inga konstigheter. Det vore märkligt om de inte hade det övertaget. Och det övertaget har Brynäs dragit nytta av under säsongen och inte minst väldigt mycket under slutspelet.

Brynäs leder nu med 3-0 i matcher. Och ja vi vet alla vad det innebär. DIF behöver ett mirakel.

Jag hoppas att Djurgårdsfansen orkar komma tillbaka med samma kraft på tisdag. Jag önskar att spelarna då kommer leva upp till supportrarnas intensitet och enorma kärlek.

Oavsett om Brynäs tar klivet upp då eller inte så finns där en sköld på bröstet. Michael Holmqvist pratade efter söndagens match mycket om stolthet och spela för emblemet. Kan låta som floskler men det kommer en säsong efter denna också.

Och den stoltheten som supportrarna känner är ett av de tyngsta och viktigaste kapital som Djurgården har. Vårda det väl, hur det än går, tror jag är av största vikt för att kunna utmana framåt.

Foto: skärmdump TV4 Play

Citatet:

”Man blir rörd, det är få förunnat” sade Linus Klasen, med en hörbart klump i halsen, apropå tifot och där han själv hade huvudrollen. Ett fint betyg till supportrarna.

 

Inga kommentarer: