fredag 4 oktober 2024

AIK - synkade och samspelta i Småland!

 

Jonathan Stålberg höll sin första nolla i AIK under fredagen. Foto: Skärmdump TV4 Play.

Tre förluster, tre vinster. Där har ni AIK:s facit på inledningen av säsongen. Samtliga tre vinster har tagits mot Smålandslag – i Småland. Verkar som att Gnaget gillar mörkret i skogen där nere.

Nä skämt åsido men visst är det lite lustigt att det är just nio poäng efter bortamatcherna mot Kalmar, Tingsryd och Nybro som gör att AIK gått från att vara ett paniklag i botten av serien till ligga på en åtminstone anständigt 8e plats, endast 3 poäng från topp sex.

Men först en liten återblick.

Gnaget inledde säsongen med en skärrad och vilsen 2–4-förlust mot SSK i premiären på Hovet. En match där SSK ägde det mesta av spelet och AIK var bra sista sex minuterna typ.

Nu var de riktigt bra i de där sex minuterna men det räcker ju inte mot ett topplag som SSK visat sig vara.

I match två var det bättre fart framåt men också slarv i byten och när AIK började närma sig ett bra spel kom en idiotutvisning för snack, boxplay och mål i arslet. Och 3–5 förlust med sig hem i bussen från Smidjegrav i Mora.

Så kom då Smålandsresa nummer ett, match tre och även första vinsten och trepoängaren för säsongen. Jag såg inte den matchen men enligt tränaren Markus Åkerblom var det kramp i de två första perioderna, en kramp som släppte då arvingarna Rudslätt och Tärnström gjorde två respektive ett mål.

 Foto: Skärmdump TV4 Play.

Där trodde man (jag) ju att nu kanske AIK har börjat att hitta rätt. Men hemma mot Björklöven var det allt annat än bra – igen och Åkerblom levererade den pricksäkra analysen (i TV4 Play) att hans AIK var ”som ett rock´n rollband där alla spelar varsin låt”. Han lyfte också fram att AIK spelade med en ängslan samt blev små mentalt både fysiskt och psykiskt. Och jo tack det märktes på många av spelarna.

Men något hände där och då. För sedan kom vinst nummer två i onsdags och tre i kväll (fredag). Givetvis på turné i Småland mot först Tingsryd och under fredagskvällen Nybro.

Simon Åkerström gjorde i onsdags sina två första mål i AIK-tröjan i onsdags, mot det lag han värvades från (Tingsryd) och Oskar Magnusson som tillsammans med Christoffer Björk varit två spelare som gått emot strömmen och gjort bra ifrån sig i samtliga matcher satte punkt med sitt 3–1-mål.

Under fredagen gick det där rock´n roll bandet mer i takt, spelade samma låt och hade fått en – tror jag – blivande frontman i Scott Pooley som verkar ha artistkontrakt och anslöt första nu efter en lång och ensam försäsong.

Scott Pooley. Foto: Skärmdump TV4 Play.

Han klev av planet, spelade fram till 0–1 och längre fram i matchen för ett mål också men det var inget mål, det var en ribbträff. Men ändå. Har Pooley så här mycket energi i buggarna efter en lång flygresa över pölen så kanske det kan börja bli lite ljuvligare musik för Gnaget fram över.

Jordan Bellerive som fram tills nu varit en lite besvikelse – han är ju trots allt värvad som poänggjörare – gjorde under fredagens match mot Nybro sitt första mål i AIK-tröjan. Kanske fick även han en liten kick av att Pooley virvlade in och drog upp både tempot och passningssäkerheten och – som det såg ut från sidan – även självförtroendet hos sina lagkamrater.

Och apropå nordamerikaner. En som (utöver Magnusson och Björk) har gjort ett gott intryck de första sex matcherna är Gerry Fitzgerald. Han har gjort mål, assist (två mot Nybro bland annat), haft fart på rören, hittat luckorna, skapat lägen, drivit på övriga. Han har levererat.

Man ska ju veta att AIK hade ganska rejält manfall i de första matcherna på grund av sjukdom, artistkontrakt, barnafödsel, avstängning med mera och att laget har fyllts på allteftersom med spelare som väntas leda laget. Det är ingen ursäkt dock men väl en förklaring till den knackiga inledningen.

Till sist. Så blev det ju alltså en 2–0 seger för Gnaget borta mot Nybro under fredagskvällen och därmed hållen nolla för Jonathan Stålberg. Han höll därmed sin första nolla i AIK, den andra totalt i Hockeyallsvenskan då han höll nollan en gång i Kalmar förra säsongen också. Den här kvällen blev det 32 tagna skott och stabilt spel.

Inga kommentarer: