lördag 12 oktober 2024

Pooley, Åkerström och Stålberg visade vägen när AIK vände och vann

AIK vände och vann. Scott Pooley drog tåget... Foto Jesper Zerman/arkiv)

En assist och en ramträff i första matchen mot Nybro, det första målet i AIK tröjan i match två, mot Vimmerby och så nu återigen mål och assist mot Almtuna. Scott Pooley har fått en kanonstart hos Gnaget.

AIK inledde avvaktande, Almtuna spelade disciplinerat och tog vara på Gnagets passivitet i första. Uppsalalaget kunde gå upp till 2-0 men i slutminuten av första perioden så höll sig Scott Pooley framme och reducerade till 1-2.

När andra verkar känna att chansen är över så är Pooley där och nosar och bökar och hittar lösa puckar, som nu, och gör allt han kan för att forcera in dem.

Målet mot Almtuna blev början på en vändning från 0-2 till seger 6-3. AIKs fjärde raka trepoängare och den andra raka segern på hemmaplan.

Här är mina fyra spaningar från matchen.

!!Scott Pooley!! Som sagt. Han ger sig inte. Det finns en chans så länge ingen blåst och här ska inget missas. Han är ett föredöme och förhoppningsvis ser övriga spelare vad han gör och tar efter. Gamnackar och suckar finns inte. Det finns en chans och en till och en till och titta här ligger det en puck och den ska in. Man kan bara älska inställningen och det verkar dessutom som att han fått upp energin, spelglädjen och poängfabrikationen hos övriga nordamerikaner i laget som Gerry Fitzgerald (står nu på 2+6)= 8 poäng) och Macoy Erkamps (0+3= 3poäng).

!! Simon Åkerström!! gjorde näst flest mål av backarna i Hockeyallsvenskan förra säsongen. Då blev det elva mål för Taif i grundserien, nu har Åkerström redan gjort fem mål (och fyra assist) för AIK under säsongens första åtta matcher.  Två av Simon Åkerströms mål (3-2 och 4-2) kom mot Almtuna i kväll och lite extra kul är ju att han som back unnade sig att köra slalom genom (det något stillastående) Almtunaförsvaret vid båda målen.

!!Jonathan Stålberg!! AIK var mer än lovligt passiva i den första perioden. Obegripligt då man spelar hemma, det är lördag och det var tre raka segrar i bagaget inför matchen mot Almtuna som drog nytta av att Stålberg inte fick någon som helst hjälp av sina utespelare då gästerna gick upp till 2-0.

I andra växlade utespelarna upp också  och det var ju tur för AIK att Jonathan Stålberg, i sin ensamhet fortsatte spela på i fin stil i samtliga tre perioder. Stålberg toppar nu målvaktsligan i Hockeyallsvenskan, har spelat sex matcher från start och har vunnit fem av dessa. Han har ett GAA på 1.73 (alltså insläppta mål i snitt) och har hållit en nolla (mot Nybro för en vecka sedan.)

!! Daniel Muzito Bagenda!! Som han har längtat och i dag kom det första målet för ”Baggen”  som kvitterade tidigt i andra till 2-2 och även fick assist vid två av AIK:s mål. Och att han längtat, ja det syntes. Rejäl glädje, inte minst vid det egna målet.