söndag 23 juni 2013

Silly season SSK: Jake Marto

(FOTO: Skärmpdump från UCH Colorado Eagles Hockey.)
SSK har hittat backen de sökte, han heter Jake Marto är 26 amerikan från Grand Forks. Karriären hittills består av spel i collegehockeyn, därefter mestadels ECHL samt några matcher i AHL.

SSKs sportchef Per Nygårds beskriver honom i ett pressmeddelande som "skridskostark och rörlig", "bra på att åka undan press och även skicklig på att starta upp anfall".

Marto är tänkt att få upp farten i anfallen och när det gäller att flytta upp spelet ur egen zon och är enligt Nygårds en bra passningsspelare. Assisterande tränaren Anders Sörensen har fått fina vitsord om karaktären, enligt det pressmeddelande som skickats ut.

Min egen åsikt är vänta och se. Eftersom han knappt spelat i AHL så är det svårt att säga hur bra han är eller hur han är som person för oss i media men jag googlade i alla fall fram lite intervjuer och där kom det bland annat fram att:

Jake Marto började spela hockey på en av stans alla uterinkar när han var fem, sedan fixade pappa en rink hemmavid. Han velade länge mellan att satsa på basket, fotboll och ishockey, gillade att spela alla tre men när han tvingades välja blev det hockey. Men han bestämde sig sent för att satsa professionellt med hockeyn

Han kommer från en kall blåsig småstad som heter Grand Forks, ligger där det är väldigt platt (säger han i alla intervjuer)i North Dakota. Marto verkar gilla Batmanfilmerna, någon komedi som heter dazed and confused, gillar 90-talsmusik, kan inte byta olja på bilen (ja det var lite oväntade intervjuer jag hittade) och kallas ibland "lefty", ett smeknamn som hängt med sedan när han var liten.

Tyckte för övrigt att jag såg någon mening om att han var snabb på rören också i en blogg när jag surfade runt. så det intressant att se honom på isen. 

Silly season SSK,  truppen 23 juni och vad har hänt fram till nu:

MÅLVAKTER:
Sebastian Idoff.
Niklas Lundström  (lån från AIK)

BACKAR:
Fredrik Sonntag  
Johan Jonsson
Adam Hansen  
Robin Press  
Aleksander Rindal
Tomas Bokros
Mike Bergin
Jake Marto


FORWARDS
Jesper Thörnberg
Damien Fleury
Fredric Andersson
Robert Carlsson
Emil Billberg
Jonas Engström
David Pastrnak
Jesper Frödén
Jacob Dahlström
Johan Andersson
Mario Valery Trabucco


Februari:
Förlänger med Jonas Engström, i ytterligare två år.

Mars:
4/3 Ger  tryoutkontrakt över sommaren till  Jesper Frödén.
6/3 Använder sitt optionsår och signar Robban Carlsson för ett år till
12 /3 SSK och Sebastian Idoff förlänger hans utgående kontrakt med ett år till.

April:
13/4 SSK meddelar att Andreas Hjelm och Emil Djuse har utnyttjat sina out och lämnar för Luleå respektive Frölunda. (Djuses nya klubb blev officiellt 17 april)
14/4 SSK går ut med att lagkaptenen Tony Lagerström och Gustav Björklund inte får fortsatt förtroende i klubben.
16/4 SSK berättar att Viktor Lööv utnyttjar sin elitserieout och lämnar klubben.
17/4 Emil Lundberg presenteras som klar för Asplöven.
20/4 SSK går ut med att junioren David Pastrnak flyttas upp från J20 och har skrivit på ett tvåårigt a-lagskontrakt.
25/4 SSK meddelar att man knutit tidigare lånet Jesper Thörnberg till sig med ett ”riktigt” kontrakt på 1+1 år.

Maj
2/5 SSK går ut med att alla klausuler utom William Nylander Altelius out har gått ut. Man meddelar även att man bryter kontraktet med Thom Flodqvist (i samförstånd med honom) samt att Bergin sagt upp sitt avtal men förhandlar med SSK och är nära en förlängning.

7/5 AIK och SSK meddelar gemensamt att AIKs unge keeper Niklas Lundström lånas ut till SSK med klausul om att han kan lämna för AIK om Daniel Larsson skadas och att är han kvar 14 februari 2014 då blir han kvar säsongen ut i SSK.

7/5 SSK meddelar under ett medlemsmöte att Micke Nylander inte blir kvar i klubben. ”Budget räcker ej” enligt LTs Jacob Sjölin som var med på mötet.

7/5 SSK går ut med att man värvat norske backen Aleksander Rindal på ett ettårskontrakt

9/5 SSK vidhåller att William Nylander Altelius är under kontrakt. William och hans agent bestrider detta och Micke Nylander säger i Aftonbladet artikel att han och sonen sagt upp kontraktet skriftligt 6 maj. Samtidigt börjar rykte gå om att Sörensen nu vill lämna SSK för ett tränarjobb i AIK.

14/5 Slovakiske backen Tomas Bokros är klar för SSK som skrivit ettårskontrakt med slovaken.

16/5 SSK förlänger efter många om och men kontraktet med backen Mike Bergin, för en säsong till.

29/5 SSK förlänger med centern Johan Andersson med ett år till.

30/5 SSK och William Nylander Altelius gör upp. Det hela slutar med att SSK accepterar det spelaravtal som WNA sagt upp, SSK får en ersättning någonstans mellan 100 000 och 300 000 kronor men inga summor eller detaljer bekräftas då båda parter skrivit på sekretesskontrakt.

13/6 Kanadensiske rightskytten Mario Valery Trabucco presenteras som klar för SSK.

19/6 Mattias Carlsson, som kämpat i ett år med att rehaba en skada, tvingas lägga skridskorna på hyllan och lägga av med hockey.


23/6 SSK går ut med att man ”under midsommarnatten” har signat 26 årige amerikanen Jake Marto.

2 kommentarer:

Peter sa...

Bra Marie. Värdefullt med en sida som sammanfattar händelser under silly.

Marie Hallman sa...

Peter: Tack.