torsdag 4 juli 2013

Fredrik Svensson: "Vi har det där extra hjärtat"

(Fredrik Svensson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

När Fredrik Svensson senast var i AIK kom skadorna rad på rad. Men nu har han hittat orsaken bakom skadorna och hittat en väg bort från dem.

– Det som strulat har varit en obalans i kroppen. Att jag varit mycket starkare på vissa ställen och svagare på andra, då blir det snedbalans och fel på höftböjare och ljumskar och så. Men i vintras fick jag träna bra och fick ordning på det, säger AIK-backen.


Förra sejouren i klubben, från december 2011 och säsongen ut våren 2012 inleddes med en tackling där lungsäcken gick åt skogen. Det var en ren olyckshändelse men när han kom tillbaka och skulle gå fullt utan att ha kunnat träna bra brast höftböjaren, när den blivit bra kom en ny och som avslutning på säsongen gick magmuskeln sönder. Ingen höjdarsäsong med andra ord.

Redan där och då såg fysteamet problemet, snedbelastning, delar av kroppen som kompenserar och överbelastning som ger förslitningsskador. Svensson började jobba för att hitta balansen men dåvarande sportchefen Anders Gozzi vågade inte chansa utan sa tack och hej.

Det blev i stället en säsong i Luleå, en skadefri säsong visade det sig. Och med nya erfarenheter i bagaget vågar Fredrik Svensson tro på en till:

– Man kan ju aldrig garantera något men jag har lagt en bra grund i Luleå. Jag har tränat på bra, fick lugn inmatchning där, fick träna upp mig, var lite öm någon gång men aldrig så att jag inte kunde spela på grund av skada. Det var nog första gången på länge som jag var frisk en hel säsong och inte behövde vila för skador och jag tror och hoppas jag kommer hålla ihop bra nu med. Jag har fått ett bra träningsupplägg här i AIK också, bygger upp rätt muskler för att det inte ska bli mer snedbelastning.

Att AIK behövde en erfaren och stabil back som står upp framför mål och som kan hålla i pucken och lugna ner spelet var ingen hemlighet.

Nye sportchefen Daniel Rudslätt – som är kompis med Fredrik Svensson sedan gammalt – tog tidig kontakt och men utan att komma med något kontraktsförslag. Kontakten var mer lyssna hur Svensson såg på fram tiden, kolla lite tankar och planer.

Fredrik Svensson ville å sin sida gärna tillbaka, fick ett förslag på bordet i början av juni men avvaktade då och ville först få veta vem som skulle träna AIK.

– Jag kände att jag börjar bli äldre och AIK kändes jäkligt kul men jag hade ett kul år i Luleå också, spelade med ett topplag som nådde framgång fast kände att jag ville spela mer än jag gjorde där och ville inte skriva på för en tränare som kanske skulle komma sedan och inte vilja ha mig där, säger Svensson och fortsätter:

– Sedan blev det ju klart vilka tränarna var, Rudslätt gick igenom tänkbara spelare med dem, återkom och sa att de ville ha mig. Då tyckte jag bara det var skitkul och kände att det här blir roligt. Det hade ju varit tungt om man först skriver på och så kommer en tränare som inte vill ha en, för då hade det varit bättre att skriva på i en lägre division där man får mer förtroende.

Nye tränaren Rikard Franzén har Fredrik Svensson aldrig spelat med men väl emot och som äldst i laget- och med AIK-ikonen Dick Tärnströms grillor på hyllan-lär 38–åringen (sex år äldre än näst äldste Björn Melin) få ta papparollen i laget:

– Visst är det så. Som äldst i laget får jag säkert ta en liten mentorroll, kommer få dela med mig av min erfarenhet, så kommer det att bli men det tycker jag bara är inspirerande och roligt.

Hur var AIK att möta förra året?
– Väldigt olika i början och slutet. I början av säsongen saknade de tempo överhuvudtaget, det var inte så organiserat spel. Men på slutet så var det en jäkla skillnad, då var det mycket mer fart, mycket bättre organisation, hela spelet flöt bättre. Men det hängde nog ihop med hur de tränade och vilka roller de hade fått.

AIK saknade ju en tung, stabil, stor och erfaren back – plus att Dick oftast var skadad och inte kunde spela. Kan du ta den rollen nu?
– Ja, det är väl den rollen jag vill spela. Jag vill ha mycket ansvar både defensivt men jag vill även bidra med bra offensiv, bra uppspel. Jag vill ha ansvar, vill vara med och spela boxplay, känna att man har en viktig roll och kanske ta mer ansvar än jag fick göra och hoppades få göra senaste säsongen.

Det lär behövas någon som håller i pucken och lugnar ner spelet?
– Det hoppas jag att jag får göra, sedan är det ändå upp till tränaren hur man använder varje spelare men vi har pratat och det känns som vi är inne på samma linje. Samtidigt så måste man prestera också, annars får jag ju inte lira.

Vad tycker du att fansen ska vänta sig av AIK den kommande säsongen?
– Ett lag som verkligen kommer in och ger järnet, som visar den här stoltheten över att vi kämpar och sliter. De ska alltid kunna se att vi alltid ger allt. Vi har det där extra hjärtat, vi ger järnet och kör. Det är viktigt att ingen ska kunna säga att vi åkte in på en skridsko utan vi ska alltid ge allt för varandra och för fansen, i varje match.  


2 kommentarer:

Anonym sa...

Svensson äger.
välkommen tillbaka till stan!

Marie Hallman sa...

anonym: får han bara vara hel så kommer han sköta sin roll på riktigt bra sätt. behövs en sån spelare oxå i AIK