torsdag 26 februari 2015

De missade chansernas säsong i ett nötskal

(FOTO JESPER ZERMAN)


En enda poäng. En enda ynka futtig poäng var allt AIK behövde för att skapa sig ett lättare läge, för att ha allt i egna händer inför sista omgången.

Men. AIK har nu fått, haft och blåst så många chanser att inget förvånar längre.


Så här var det. AIK och Asplöven gick in i näst sista matchen med lika många poäng (65) men med grymt bättre målskillnad till Asplövens fördel. Haparandalaget låg (och ligger) därför ovanför det negativa kvalstrecket, AIK var/är under detsamma.

AIK får en kanonstart. 1-0 av Joakim Hagelin efter 02.14.

(Lite glädje mitt i stressen, pressen och bedrövelsen. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK får även ett mål till skänks av Västeråskeepern Jonathan Bjurö i andra perioden då Bjurö går åt höger, ut från målet och  ”bara” ska lägga plocken på pucken och blockera, men lyckas istället passa in pucken fram för det nu vidöppna målet. Där finns Daniel Olsson Trkulja och petar in pucken i det övergivna målet.


(Robin Kovacs .FOTO JESPER ZERMAN)

I det läget hade AIK en poäng, var över strecket och hade allt i egna  händer inför sista omgången. Inte blev det sämre av att Rögle fullkomligt monstermosade Asplöven och vann med 8-0 (!)

(FOTO JESPER ZERMAN)

Men. AIK är de missade chansernas lag i år. Ta bara en sån sak som att AIK hade chansen, trots alla förluster, att nå topp åtta med två omgångar kvar att spela. Men. Det går bara inte att hålla i det där 2-2-resultatet. Det går inte att bygga på två raka treor och ta en tredje.  Västerås tillåts givetvis ta ledningen igen.

I slutsekunderna har Eric Norin ett jätteläge att skjuta hem den där ynka, futtiga, endaste poängen som AIK så desperat behöver. Då går klubban av. Om Norin lyckas slå i klubban på något vis, om det bara är oturernas megaotur som slår till igen. Det vet jag inte.

(AIK:s säsong i ett nötskal)

Jag vet bara att AIK har ägnat hela säsongen till att rada upp missade chanser av den här kalibern.
Läget inför sista omgången ser således ut så här:

11.Oskarshamn  68 poäng, målskillnad – 17
12. Asplöven, 65 poäng, målskillnad -15
----------
13. AIK, 65 poäng, målskillnad -22

Oskarshamn behöver bara hoppas på en målsnål AIK match. Om AIK nu skulle lyckas vinna matchen vill säga. Känns väl som Oskarshamn har i alla fall minst ena skrillan och halva höften på det andra benet inne i HockeyAllsvenskan även nästa säsong.

(Årets Guldgallervinnare Robin Kovacs tar emot priset. FOTO JESPER ZERMAN)

Vi fokuserar på Asplöven vs AIK.

Och som ni ser.

Skulle Asplöven och AIK gå jämt poängmässigt i sista matchen behöver AIK hämta in åtta mål på Haparandalaget. Nog för att de förlorade med 0-8 i dag men alltså… känns ju inte så troligt med en sån monsterdipp två matcher i rad (Eller??)

AIK behöver således ta en poäng mer än Asplöven. Om det sedan är en pinne, två eller tre är skitsamma. AIK måste ha en poäng mer.

(AIK:s säsong i ett nötskal det här med. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK möter då Malmö, som fortfarande har chansen att ta en av de två platserna i den hockeyallsvenska finalen. Malmö måste förvisso vinna vid full tid samtidigt som antingen Karlskrona eller VIK (eller båda) förlorar vid full tid för att ta platsen men full kubbning kan AIK helt klart räkna med.

Asplöven möter Mora hemma i Haparanda. Mora är redan klara för slutspelsserien och kommer ha en lång seg resa upp till Happis i benen. Känns inte som att AIK vågar räkna med hjälp där även om jag utgår från att Mora kommer ösa järnet även i den matchen. Blir en rysare detta. 

(FOTO JESPER ZERMAN)

AIK-tränaren Peter Nordström sa till Viasat att han inte börjat tänka på kvalet än. Jag hoppas han ljög. Det är verkligen läge att börjat scouta andra lag, om man inte har råd och tid att göra det själv, så genom kontakter som har sett redan klara Pantern och Sundsvall till exempel.

(FOTO JESPER ZERMAN)


Fyra av de sex lag kommer överleva kvalserien till HockeyAllsvenskan men det kommer bli en rysare ändå. Och det är aldrig fel att vara förberedd. 

Inga kommentarer: