måndag 23 februari 2015

Gasa, öka, någon?!

(FOTO DIFHOCKEY.SE)

Jag hann inte skriva om matchen senaste och den 2-5-förlusten känns väl lite överspelad nu men man kan ju konstatera att Djurgården har haft tur med resultaten – inte minst de tio senaste omgångarna.

En seger vid full tid – Färjestad borta 31 januari där DIF vann med 2-1 och en straffseger mot Frölunda borta med 4-3 är de enda poäng som Djurgården tagit senaste elva omgångarna.


Fem poäng av 33 möjliga således – det borde inte räcka till att hålla den nionde plats som DIF är på just nu.  Men det har räckt då Modo, Leksand och Brynäs har haft det ungefär lika tungt som Djurgården.

Frågan är ju hur långt det räcker i slutänden – det är bara fem omgångar kvar av serien och NÅGON av de fyra lagen i skyttegravsstriden runt kvalstrecket borde ju förmå koppla greppet någon gång.

Efter att Brynäs tagit sin första bortaseger på nitton försök i fredags kändes det som att Gävlelaget var på väg att runda DIF och koppla greppet om en play-in-plats. Men det blev förlust hemma på lördagen istället och så var Brynäs tillbaka på ruta ett.

Kollar man på statistiken och kommentarerna från Djurgårdens match så var det hyfsat jämt (utöver skotten, de återkommer jag till) i de två förstaperioderna (stod 2-2 efter två perioder) men det är som att DIF saknar en stabil spets som kan gå in och sätta målen som dödar matchen. Så som Skellefteå gör. 

Där motståndarna tenderar att bli starkare för varje minut som går i matcherna, dräneras DIF på kraft och när de par, tre spelare som är tänkte att vara matchavgörande inte har sin bästa dag händer liksom … ingenting. Eller det var väl att ta i men det händer inte mycket. Vore ju önskvärt således att fler kliver fram och tar ansvar för att inte bara hålla emot utan ha lite guts och satsa framåt också.

Att Djurgården dessutom förlorade skotten med 10-42 mot Saik är ju… alltså det här att det lönar sig att skjuta stämmer ju inte alltid men att skjuta endast ett (!) enda skott i sista perioden är ju att inte ens ge sig själv chansen att vinna.

Nu var väl Djurgården så tillbaka pressade att det inte blev bättre än så men det tyder väl i så fall också på något. Om det sedan är dåligt flås (det tror jag inte), dåligt självförtroende (inte helt otänkbart) eller Skellefteå som bara växlar upp och är bättre helt enkelt (mycket möjligt) det låter jag vara osagt och just Saik är kanske inte matchen DIF ska lägga allt krut på.

Men. Om man ska hålla sig på rätt sida strecket, om man lyckas ta en play-in-plats och vill göra något av den måste det till ett spel där man skapar och inte bara slår ifrån sig och stänger till också.

Vad som krävs för det? Mer aggressivitet som Steve Saviano sa häromdagen. Mer självförtroende att våga ta tag i matcherna där man nu har passiva dippar lite väl ofta. Men sånt kommer inifrån spelarna. Kanske kan det släppa om DIF lyckas haka av de andra i kvalstreckstriden. Det vore ju roligt i så fall.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Djurgården har gjort en hel del bra de två senaste matcherna men som du säger så är nog självförtroendet inte på topp.

Man gjorde det bra de två första perioderna men i början av tredje åker man på en helt felaktig utvisning vilket även resulterade i ett mål i baken och för ett lag i motgång, som dessutom spelar mot serieledaren, räckte det för att det fina spelet skulle försvinna och det blev ängsligt och man blev tillbakatryckta. Egentligen inget konstigt men för ett lag i motgång så behövs det inte så mycket för att ett bra spel ska försvinna.

Naturligtvis ska man inte skylla på domaren och slår man ut domarmissarna under än säsong så är det säkert så att det tar ut varandra men i just denna match, i just denna period av dåligt självförtroende kan just denna miss ha betytt en förlorad match. Så skört är självförtroendet känns det som.

Anonym sa...

Fem matcher kvar och en kamp för att slippa kval. Stämmer rätt bra med tipsen inför säsongen. Ett tag låg DIF fyra, men det berodde nog på att de mer rutinerade lagen tog det lugnt. De visste att februari är avgörandets månad. DIF har nog inte gjort något större fel. De andra lagen har både mer pengar och mer rutin. Klarar DIF den här säsongen så har man kommit över det värsta hindret. Minns att man skrattade åt Växjö i början och att Örebro halkade in på ett bananskal.

Marie Hallman sa...

anonym: jo det låter som ett klokt resonemang. Skört är det men som tur var så går det fort i hockey även med självförtroenden, kanske kan vinsten mot Luleå bli en nyckel här nu när de höll i och vann

Anonym: Känns som även DIF tänkt att den här säsongen handlar om att överleva och hålla sig kvar i första hand, allt annat en bonus. och det kan nog de flesta fansen köpa med. Förmodligen klokt resonerat, så länge som man kan ta steg framåt nästa säsong. Om inte börjar det nog bli lite otåligt bland fansen