fredag 13 februari 2015

Ett mål räckte - för ovanlighetens skull

(Daniel Olsson Trkulja, här fotad med David Lillieström Karlsson efter en annan match, avgjorde för AIK med sitt och matchens enda fullträff. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det är ju inte så värst ofta som ett enda mål i en match räcker till seger. I alla fall inte för AIK som den här säsongen har förlorat tolv av de tretton matcher där man endast fått in en puck.

Bortasegern mot Mora (1-0) var således Gnagets första vinst på endast ett mål i en match, den här säsongen då det oftast har krävts åtminstone tre svartgula mål för en AIK-vinst (såväl treor som på övertid eller straffar) den här säsongen.


Så här ser det ut på de 46 matcher som AIK har spelat (jag har bara räknat vinster/förluster oavsett om det är vid full tid eller bonuspinnar)

Noll AIK-mål – givetvis ingen vinst och 1 förlust
Ett AIK-mål – 1 vinst (torsdagens trea mot Mora borta) och 12 (!) förluster.
Två AIK-mål – 4 vinster och 9 förluster
Tre AIK-mål – 10 vinster och 4 förluster
Fyra AIK-mål – har inte varit någon match med fyra AIK mål
Fem AIK-mål – 5 vinster och 0 förluster

Ni som sett hur svårt AIK har haft med målskyttet, trots många skapade lägen, förstår ju hur unik den här 1-0-segern är för Gnaget.

Det är lite, köp en Trisslott Daniel, över det hela.

Daniel är då alltså Daniel Olsson Trkulja – eller Trucken som lagkamraterna kallar honom -som satte the one and only mål för Gnaget, framspelad av Conny Strömberg (ingen överraskning) och Theo Lennström (kul, han kämpar och sliter och är värd poängen)

”Trucken” har för övrigt – precis som AIK – haft en berg och dalbanesäsong om än mindre än många andra i laget.

Han har nu gjort totalt tretton mål och är tvåa i AIK:s interna skytteliga, ett helt okej facit för en spelare som gör sin första säsong i HockeyAllsvenskan efter tre säsonger i KRIF i division ett där poängskörden stegrats säsong för säsong. Det kommer den nog göra på den här nivån med, tror jag.

Tränarna verkar gilla det han gör, då det blev 28 byten och 20.02 i istid. Noterades för två skott på mål, ett gick alltså in.

AIK-forwarden tillhör dessutom den gruppen spelare som har svårt att dölja sina känslor efter en match. Det är förtvivlan i ögonen efter förlust och enorm glädje vid vinst så det strålade nog rejält efter den här trean i Mora.

Och faktum är ju att det egentligen inte är allsvenska debutanter som Trkulja (13 mål) och junioren Kovacs (15 mål) som ska vara lagets bästa målskyttar, det finns det andra mer rutinerad spelare som borde vara.

Nu när de inte är det, är det bara för AIK att tacka och ta emot när en ”rookie” på den här nivån levererar som just 23-årige Daniel Olsson Trkulja gör!
**

Kovacs spelade förresten bara 15 byten, totalt 10.52. Känns lite konstigt då han enligt AIKs hemsida är i ”storform”. Bänkad eller skadad under matchen? Vet inte. Jag var ju på Brynäs Leksand för TT:s räkning och såg inte matchen så får försöka luska lite i det där!

**
Bör väl ge en eloge till Robin Rahm som höll sin andra nolla för säsongen och därmed lade grunden för segern genom att ta de 27 skott han fick på sig. Starkt! Båda nollorna har kommit mot Mora, den första togs hemma  den 13 december då AIK vann med 3-0.
 

**
AIK hade lite otur i kampen med att ta sig över strecket med övriga resultat då både Timrå och Oskarshamn vann sina matcher (Timrå: 5-3 mot Malmö hemma och Oskarshamn 4-3 mot Vita Hästen på straffar mot hemma). Gnaget är således kvar som nästjumbo, nu med två poäng upp till tolvan Oskarshamn. Det är sedan åtta pinnar upp till Vita Hästen på åttondeplatsen.Inga kommentarer: