tisdag 3 april 2018

DIF tappade farten - föll i förlängningen


(Förlust på isen men satan i gatan vilket tryck på läktarna .FOTO JOHAN SAHLÉN)

Farten dödar heter det men i Djurgårdens fall är det ju tvärtom. Det är farten som ger självförtroendet som ger farten som… ja ni hajjar. Det är farten som drar i gång den där positiva spiralen.

Men när DIF inte orkar hålla plattan i mattan så tappar man initiativet och matchen – precis som i den här första semifinalmatchen där Jimmie Ericsson tvärnitade matchen efter 10 minuter och 12 sekunder av den första förlängningsperioden.


Djurgården bjöd på gåshudshockey de första 30 minuterna. Passningsspelet satt. Farten var hög. Självförtroendet var där och Skellefteå kippade mer och mer efter luft, inte minst då Djurgårdsklacken sög i sig allt syre för att öka volymen till en nivå där man dånsjöng så det vibrerade i väggarna.

För satan i gatan vilket tryck det var. Det gjorde ont i trumhinnorna men det var det värt.

Att Markus Ljung gjorde sitt tredje slutspelsmål när han skickligt tog emot och direktstyrde in Peppe Lundhs stenhårda och precisa passning – en ”Linkanpass” sa Ljungh i pausen – eldade på både farten och trycket.

Passningen var fin men att orka ta emot och styra… ni som såg skottet förstår. Vilken kraft!

När sedan brorsorna – Davidssons x2 och Axel Jonsson Fjällby kom in och körde” svärmen” på Joni Ortio – var det full orkanstyrka på läktarna. De 43 sekunder som trion bjöd på före Jonathan Davidssons 2-0 mål var ett hockeygodis de luxe.

(Glädje efter 2-0. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Det bara skulle bli mål och mål blev det men den snurr som juniorkedjan skapade där måste ha känts lika jäkla jobbigt att ha runt sig för Skellefteåkeepern Joni Orio och hans försvar som en ettrigt knottmoln på sommaren.

Men. Då det är farten som till stor del är grunden i Djurgårdens spelbygge så krävs full gas nästan hela tiden. Det är ett spel som få pallar. Och som gör DIF sårbart. Att ha full fart framåt med plattan i mattan en hel match är nästan omöjligt. Dippar kommer och dippar kom men måste göras så korta som möjligt.

Nu blev Jimmie Ericsson, han som rehabade ett knä till efter nyår och som inte på något sätt kändes given ens i Skellefteå längre – vilket var en märkligt känsla, han känns synonym med klubben - som blev både broms och stoppkloss för Djurgården.

Han har kanske inte farten längre (och har väl i ärlighetens namn aldrig varit lika snabb som Djurgårdens juniorfartfantomer) men han har rutinen, den här rinkräven Ericsson. Plus ett pannben modell… ja jag vet inte vad man ska jämföra med. Fort Knox kanske? Eller som 38-åringen själv sa till Hockeysverige.se:

”Jag kämpade inte med knäet så pass länge bara för att jag ville spela hockey igen. Jag vill vinna!”

Det vill väl alla tänker ni? Och så är det ju. Men den glöden Jimmie Ericsson har är imponerande och värd att applådera.

När han faktiskt åkte emellan och ifrån Djurgårdens backar och kom helt fri halvvägs in i första förlängningsperioden valde han svårast möjliga mål att avgöra med. Eller valde. På den tusendels sekund som en hockeyspelare har i det läget blev det en replika på Peter Forsbergs Lillehammerstraff eller en Kenta Nilsson fint om ni så vill.

Så här säger han till Hockeysverige:

”Jag får över deras keeper på min forehand och har egentligen inga andra alternativ än att gå backhand. Sedan behöver det inte var en enhandsbackhand kanske men när man är gammal och har lite svårt att svänga så fick skridskorna åka åt ena hållet. Det bara kom. Jag kan inte säga att jag har de där (tidigare exemplen) uppradade direkt. Det var mer tillfället som gavs att göra det, jag funderade inte innan.”

Magkänslan fick styra där helt enkelt. Eller rutinen. Men framför allt pannbenet och viljan samtidigt som DIF plötsligt stod still, en dödssynd i det spel som man har bestämt sig för att satsa på.

Niklas Wikegård beskrev det bra i Cmore:
 ”När man väl hamnar som backarna i Djurgården gör här, stillstående i stort sett och  Jimmie Ericsson 95 kilo kommer i full fart, då blir det problem”

Så vad ska Djurgården göra då för att stjäla tillbaka en match på torsdag uppe i Skellefteå?

Man ska göra som i slutet av tredje perioden där man lyckades varva upp och öka farten igen.

Man ska våga gasa. Eller som Linus Hultström sa i Cmore inför förlängningen efter att han gjort 3-3 med mindre än två minuter kvar:

”Vi slutar spela efter halva matchen. Jag tycker att vi börjar skvätta puckar och får inte ner pucken djupt på dem, då tar dem över matchen så in och andas lite nu och tillbaka till vår spelplan”

För visst var det full fart framåt igen för Djurgården i förlängningen där båda lagen spelade med en alldeles underbar desperation. Det var full gas, chanser åt båda hållen och kunde lika gärna ha blivit en hemmaseger. Lite mer tryck på gasen även i dipparna så kan farten i DIF vinna i längden över tyngden i Skellefteå.

(Linus Hultström tog matchen till förlängning. FOTO JOHAN SAHLÉN)

SEMIFINAL ETT, DIF - SKELLEFTEÅ 3-4 e förl  (2-0, 0-1, 1-2, 0-1)
Skellefteå leder semifinalserien med 1-0 i matcher.

MATCHEN:  MMMMM Vilket drag på både isen och läktaren, tack!!
MÅLVAKTERNA: Adam Reideborn, DIF 85,19 % och Joni Ortio, Skellefteå 90,32 %
PUBLIK: 8 102 = fullsatt och jo det stämmer, var några stolar runt rinkside också.
DOMARE: Mikael Sjöqvist och Mikael Nord.

BÄST I DIF  
MMM Marcus Högström, b
MM Markus Ljung, f, Peppe Lundh, f och Gustav Possler, f
M Jonathan Davidsson, f, Marcus Davidsson, f, Axel Jonsson Fjällby, f.

BÄST I SKELLEFTEÅ:  Joni Ortio, mv, Tim Söderlund, f, Jimmie Eriksson, f och Oscar Möller, f.

(Markus Ljungh gjorde sitt tredje slutspelsmål...FOTO JOHAN SAHLÉN)

(... och tackade Peppe Lundh för Linkanpassen..FOTO JOHAN SAHLÉN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (08.28) Markus Ljungh (Patrik Peppe Lundh, Gustav Possler).
2-0 (17.10) Jonathan Davidsson (Marcus Davidsson , Axel Jonsson Fjällby)

ANDRA PERIODEN
2-1 (09.26) Jimmie Ericsson (utan assist)

TREDJE PERIODEN
2-2 (03.46) Pär Lindholm (Oscar Möller, Mark Katic)
2-3 (13.46) Oscar Möller (Pär Lindholm, Jonathan Pudas) Spel 5 mot 4
3-3 (18.14) Linus Hultström (Gustav Possler, Marcus Högström)

FÖRLÄNGNING – FJÄRDE PERIODEN
4-3 (10.12) Jimmie Ericsson (Adam Pettersson, Bud Holloway)

SKOTTEN I MATCHEN:  31-27 (10-5, 10-10, 8-9, 3-3)

Citatet
”Det är klart att jag gillar den här arenan”
(Skellefteås segerskytt Jimmie Ericsson till Cmore. Han avgjorde första semifinalen mot AIK 2012 och nu första semifinalen mot Djurgården.)

Följ gärna Johan Sahlen på Twitter för fler fina hockey och fotbollsbilder

Inga kommentarer: