torsdag 26 april 2018

Vinst mot Tjeckien och en trio som redan hittat rätt


(Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Tre Kronor stod för en fin insats mot ett för dagen inte helt hundra Tjeckien när man vann med 3-1. Och att tjeckerna inte var på topp förtar på intet sätt Sveriges insats.

Visst finns det att slipa på, det är trots allt ett gäng spelare som satts ihop från en hel massa klubbar och behöver spela ihop sig men det finns potential och såväl duon Zibanejad & Janmark verkar redan ha hittat kemin.


Det skiljer bara ett år mellan de två som både har spelat ungdomshockey i AIK men det tog ett tag för Mattias Janmark (född 1992) som kom från SDE att hamna där samtidigt som Mika Zibanejad (född 1993)  hann lämna för Djurgården där han sedan blommade ut på riktigt.

När jag frågade häromdagen kom båda (utan att ha pratat med varandra om det) fram till att de kanske spelat en match ihop, sedan har de ju mötts när AIK och DIF har mött varandra.

Hur som helst så verkar de ha hittat varandra direkt i de blågula tröjorna och det som såg bra ut på träning redan i tisdags såg så samspelt ut nu att hade jag inte vetat bättre så hade det sett ut som att de hade en gemensam hockeyhistoria vilket de alltså inte har.

De tänker väl hockey lika bara, ibland är det ju så. Bra för Tre Kronor!

Sedan var det ju inte helt fel att ha Lias Andersson där också som en tredje länk. Lias som är befriande oförstörd på något sätt. Både i sitt sätt att spela hockey och dels i sitt sätt att möta livet utanför isen.

Nu spekuleras det att Elias Pettersson ska in där som tredje länk i stället har jag sett men jag hoppas de här tre får köra på lite mer.

I övrigt…. Så gjorde Anders Nilsson en stabil insats i målet. 19 skott emot – bara men det är ju i de lägena det oftast är svårt att vara målvakt, man står där och blir kall men Nilsson höll sånär nollan, synd att det inte blev så, den var han värd.

…Dessutom är det ju roligt att se Moras Jacob Nilsson ta för sig i samlingen av NHL-spelare. De tjänar väl… ja väldigt mycket mer än han och ska man gå efter lönekuvertet ska de vara så mycket bättre - men Morabacken ser ut att trivas bra där i Tre Kronortröjan och gjorde kvällens första mål.

Vill bara säga att det var kul att (som representant för Kamratföreningen Hockeyjournalisterna) få dela ut Salming Trophy till Lawrence Pilut. Kul också att se de nya jumbotronerna som hängts upp lagom till den här turneringen.

Och apropå något helt annat så sprang jag på SSK-spelarna Ludwig Blomstrand och David Åslin som var på plats för att se matchen. SSK-duon var taggade inför hösten, redan. Kul.

(Foto www.hockeymedmariehallman.se)

TJECKIEN- SVERIGE 3-1 (0-1, 0-2, 1-0)

MATCHEN: MMM+
MÅLVAKTERNA: David Rittich, Tjeckien och Anders Nilsson, Sverige
PUBLIK: 4 707
DOMARE:  Anssi Salonen, Finland och Jari Pekka Pajula, Finland

BÄST I SVERIGE
MMM Mika Zibanejad, f, Lias Andersson, f och Mattias Janmark, f
MM Anders Nilsson, mv
M Oliver Ekman Larsson, b

BÄST I TJECKIEN: Filip Chytil, f och Radek Faksa, f  

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (15.19) Jacob Nilsson (Mikael Backlund, Erik Brännström)

ANDRA PERIODEN
0-2 (13.30) Mika Zibanejad (Mattias Janmark, Mikael Wikstrand) Spel 4 mot 5
0-3 (15.25) Oliver Ekman Larsson (Lias Andersson, Johan Larsson)

TREDJE PERIODEN
1-3 (10.51) David Sklenicka (Roman Cervenka, Roman Hanzl)

SKOTTEN I MATCHEN:  19- 33 (7-13, 2-13, 10-7)

Citatet: 
”Vi tycker att det var viktigt att han fick kyla sin fot direkt så att det inte blir några krångel sen. Jag hoppas och tror att det inte är någon fara”
(Förbundskaptenen Rickard Grönborg kommenterar att backstjärnan Oliver Ekman Larsson klev av i tredje med smärtor efter att ha täckt skott.)

Inga kommentarer: