lördag 7 april 2018

Djurgården behöll kylan när Ljungh vred upp hettan i semifinalserien


(Markus Ljungh. FOTO JOHAN SAHLÉN)


Markus Ljungh!!!!!!!!!! Många utropstecken, ett för varje poäng i slutspelet så här långt det vill säga fyra mål och sex assist = tio poäng.

Ryktet går att Djurgårdsforwarden gör sina sista matcher och kommer byta klubb till HV71 till kommande säsong. Jag vet inte om det stämmer eller inte. Kanske blir det klubbyte efter sex säsonger (två i HA och fyra i SHL) eller så blir det inte det. Men det spelar liksom ingen roll.

 
(Ljungh, inte lätt att stångas mot! FOTO JOHAN SAHLÉN)

Markus Ljungh, född och hockeyfostrad i Västerås, spelar som om varje match vore de sista – ever. Som om varje byte är en gåva, den där sista varma dagen på semestern. Den där som man kramar det allra mesta och bästa ur och sedan kramar ur den ännu mer.

Precis så som man vill se alla spelare agera i slutspelet eller som Djurgårdens assisterande tränare Stefan Nyman konstaterade på presskonferensen när han fick en fråga apropå en fråga från Mattias Ek på Hockeynews om att Markus matchas mot Skellefteås förstaline och därmed får ”stångas” mot de stjärnorna:

”Det är mer att de får stångas mot Ljungh, Ljungh gör ett fantastiskt jobb och har varit extremt produktiv så all cred till honom”

Det svaret sätter ju fingret på 27-åringens glödheta slutspel. Han får komma in för att matcha bort OS-kedjan, tre erkänt grymma klasspelare men det slutar med att de får jaga för att stoppa honom istället. Jag blir så glad när jag ser det.

Markus Ljungh kommer aldrig vara den spelare som syns och hörs mest utanför isen och genom åren har han lojalt tagit på sig det tunga tysta jobbet även där. Med stolthet.

Därför är hans glödheta slutspel med poäng i åtta matcher i rad (se nedan) extra roligt att se. Så här har han öst på i slutspelet där han nu är delad poängligaetta med Pär Lindholm i Skellefteå (som har gjort 5+5)..

Kvartsfinal ett: 1+1 = 2p
Kvartsfinal två: 0+1 = 1p
Kvartsfinal tre: 0+1 =1p
Kvartsfinal fyra: 0+1= 1p
Kvartsfinal fem: 1+0 = 1p
Semifinal ett: 1+0 = 1p
Semifinal två: 0+1 = 1p
Semifinal tre: 1+1 = 2p
TOTALT tio poäng (4+6) i slutspelet.

(Lapp på luckan! FOTO JOHAN SAHLÉN)


Apropå DjurgårdsMarkusar. Marcus Högström!! Spelade 22.45. Sköt fem skott. Men framför allt så var han dirigent, på isen och från båset. Det kan inte vara lätt att höra vad någon säger på ett kokande, sjungande Hovet som den här lördagen men han tar ju ifrån tårna när han ska förmedla sina tankar till med och motspelare och domare så han hörs. Och hörs han inte så styr han runt på isen med en pondus som skriker: Ta rygg på mig! Behåll tålamodet! Håll i pucken! Full fart framåt men håll så jäkla tätt som möjligt bakåt.

Apropå istid. Daniel Brodin spelade ingenting i första perioden, spelade 2.09 i andra perioden och 1.21 i tredje, totalt 03.28.

Det väckte viss förvåning när Joni Ortio vilades. Skellefteåmålvakten har ju varit outstanding i slutspelet och det börjar funderas lite kring en skada men Skellefteåtränaren Bert Robertsson hävdar att det var ett förutbestämt målvaktsbyte. Att laget följer ett sedan tidigare uppsatt spelschema för sina målvakter och att det var därför som Gustav Lindvall gjorde sin första slutspelsmatch i karriären. Snacka om tuff omgivning att debutera i, oavsett varför det blev just denna matchen. Väggarna vibrerade åter på Hovet och det lär ha ringt rejält i öronen på ”Gurra” efteråt misstänker jag, då han ju stod framför DIF-klacken i två av tre perioder.

(Närkontakt. FOTO JOHAN SAHLÉN)


SEMIFINAL TRE: DIF – SKELLEFTEÅ 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)
Skellefteå leder semifinalserien med 2-1 i matcher

MATCHEN: MMMM+
MÅLVAKTERNA: Adam Reideborn, DIF 95,45% och Gustaf Lindvall, Skellefteå 90,21 % och Joni Ortio 100% (kom in i slutminuterna och tog de två skott han fick på sig)
PUBLIK:  8 102
DOMARE:  Tobias Björk, Mikael Nord

(Adam Reideborn fick fortsatt förtroende i målet. FOTO JOHAN SAHLÉN)

BÄST I DIF
MMM Markus Högström, b och Markus Ljungh, f
MM Adam Reideborn, mv
M Lukas Vejdemo, f

BÄST I SKELLEFTEÅ:  Oscar Möller, f, Jonathan Pudas, b och Pontus Petterström, f

 (Linus Johansson i centrum. FOTO JOHAN SAHLÉN)MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
-

ANDRA PERIODEN
1-0 (11.20) Linus Johansson (Marcus Davidsson, Jonathan Davidsson) Spel 5 mot 4
2-0 (19.42) Markus Ljungh (Marcus Högström, Adam Reideborn) Spel 5 mot 3

TREDJE PERIODEN
3-0 (00.43) Niclas Bergfors (Markus Ljungh, Gustav Possler) Spel 5 mot 4
3-1 (16.04) Jesper Olofsson (Fredrik Lindgren, Pontus Petterström)

SKOTTEN I MATCHEN:  33-22 (6-9, 14-5, 13-8)

 (Niclas Bergfors gav DIF bästa möjliga start på tredje perioden med 3-0 efter 43 sekunder. FOTO JOHAN SAHLÉN)CITATET
”Det var ett skott som träffade klockspelet, så det var att hämta andan ett tag. Det ska vara lugnt, jag får gå runt som Zeb Macahan ett tag och lätta trycket men det ska gå bra”
(Skellefteås Pontus Petterström berättar för Sportbladet vad som hände när han plötsligt stod på alla fyra i båset och såg ut att kollapsa. Han spelade även efter det. Här snackar vi smärttröskel, vilja och passion.)


Inga kommentarer: