onsdag 27 november 2019

AIK vs Västervik 1-3. Konsten att slå knut på sig själv.


  
Tränarbytet gav effekt. I ett par matcher. Nu är AIK tillbaka på ruta ett. Vilket är märkligt men ändå inte. 

Hockey är ett mentalt spel och när det går fullständigt i baklås då ser det ut som det gjorde för AIK mot Västervik. Här är några lösa puckar från matchen:


?????? Var tog Boboeffekten vägen?
När AIK hade bytt tränare och mötte Mora för fyra matcher sedan såg AIK ut som ett nytt lag på isen. Plötsligt kuggade detaljer som inte hade funkat alls tidigare i, AIK hade plötsligt pondus och ett spel. Det spelet höll i sig någorlunda mot Modo men hade bleknat rejält mot Tingsryd borta senast och nu. Jag vete fan var det tog vägen? Mot Västervik var det helt bortblåst.
Det är nog tyvärr det klassiska som skiter sig nu, det vill säga det mentala. För i denna match funkade inte så värst mycket, alla jagade en och en, raggarhockey de luxe, tidvis hönsgård och ett så tillkrånglat hafsigt spel mot ett ganska uselt Västervik att man nästa baxnar. Och det känns ju enormt onödigt när man nyligen visat att man kan så mycket bättre.  

ETT LITET LJUS: Det var inte nästan halva tredje perioden kvar när Västervik drällde med pucken nere vid det egna målet. Henrik Rommel var snabb och fick tag i pucken, pass rakt in i slottet, i närmsta skottsektorn där Jacob Svensson kom farande och fick öppet mål. Fram med klubban och vips så var det reducerat till 1-2. Enkelt, rakt och handfast. Bara sådär. Svårare behöver det inte vara. Nu jobbade och slet sig AIK-spelarna blå, problemet är att de sliter som galärspelare på fel ställen på isen.
Kämpa är bra men kämpa smart är bättre.
Reduceringen gav nytt syre i matchen och plötsligt lyfte matchen spelmässigt men ett mål i tom bur i slutminuten dödade det hela. Inga konstigheter men som någon på läktaren sa, varför spelade man inte så här hela matchen?

(Foto Gabriel M Gustafson)


SIFFRAN:  Två. Som i antalet hemmamatcher som AIK har vunnit vid full tid den här säsongen. Två av totalt nio möjliga. Lagen som Gnaget har vunnit mot: Timrå och Mora. Det här håller såklart inte. Och är det några lag som man måste vinna mot nu så är det lag som SSK, Västervik, Almtuna och Mora, dvs lagen närmast ovanför. Annar blir det tyvärr matematiskt omöjligt att ta sig upp över kvalstrecket.


SMÄLLEN
AIK-målvakten Johannes Jönsson gick i slutminuten av andra perioden ut för att stöta bort pucken, men i samma ögonblick hamnade Västerviks Marcus Westfält och en AIK-spelare (jag missade vem) i närkamp. Westfält gick omkull och kom glidande som ett curlingklot mot Jönsson vars ben slogs undan. AIK-målvakten flög runt och landade på rygg. Tog sig upp, spelade de få sekunder som var kvar av andra, kom sedan in till tredje men efter drygt fem minuter gick han ner på knä för att göra en förflyttning på sen och kom sedan knappt upp igen. Klev av såklart, låg en stund ner i båset och gick sedan sakta, sakta, stödd på två personer av isen ner mot omklädningsrummet. Inte bra. Jag försökte få någon klarhet i hur han mådde efter matchen men fick inga svar. Rygg, högt, knä, ben, kan vara allt möjligt frågan är bara om det är något som låst sig tillfälligt eller om det är värre än så. Jag hoppas verkligen att Johannes slipper någon svår skada nu.


Citatet: 
” Det krampar i händer och fötter. Man vill mycket men det blir inte. Man vill mycket men det blir inte alltid som man vill varje gång, så vi sa mest att vi måste släppa lös och bara ha kul och lira för då kommer det släppa.
(AIK:s ende målskytt Jacob Svensson analyserar för AIK:s hemsida att spelet blev lite bättre i tredje.)
AIK vs VÄSTERVIK  1-3 (0-1, 0-1, 1-1)

MATCHEN:  M
MÅLVAKTERNA:  Johannes Jönsson, AIK 92 %, August Hedlund, AIK 100% och Adam Vay, Västervik 96,77%
PUBLIK:  2 140 sålda biljetter
DOMARE: Jimmy Dahmén och Johan Nordlöf 

BÄST I AIK
MMM Jacob Dahlström, f
MM Kim Tallberg, f  
M Johannes Jönsson, mv och August Hedlund, mv

BÄST I VÄSTERVIK :  Rob Bordson, f, Adam Vay, mv, Lucas Wernblom, f

MÅL, SKOTT o UTVISNINGAR FINNS HÄR


Inga kommentarer: