tisdag 6 juli 2010

Marie möter: Daniel Rudslätt. "Det finns många AIK:are och de är verkligen sugna på hockey"

Här är spelare nummer fyra i min sommarintervjuserie med spelare som jag är lite nyfiken på… den här gången: Daniel Rudslätt, ny i AIK.


(Daniel Rudslätt ser fram emot att spela i sitt hjärtas klubb, AIK. Foto:privat.)

Jag minns honom mest från Brynäs och Djurgården men det är AIK som ligger honom varmast om hjärtat.

– Det är klart att man får känslor för de lag och de organisationer man är i och det var jättebra i Djurgården men när jag växte upp så gick vi på mer AIK än Djurgårdsmatcher, större delen av min vänkrets håller på AIK, brorsa har säsongskort på AIK:s matcher och mina vänner med så de är väl glada nu, ha, ha.


Oj då, vad tyckte de om att du spelade i Djurgården när det begav sig?

– Ha, ha ja de var väl lite besvikna då när de fick gå på de matcherna, det var väl inte helt hundra men nu är de glada igen så det ska bli kul, säger Rudslätt glatt.


Efter fyra år i Tyskland är han hemma igen. AIK var ett naturligt val säger han:

– Det var bra tajming, största grabben ska börja i skolan, vi har ett hus norr om Stockholm, så det föll sig perfekt. Vi hade det bra i Tyskland, Köln var en bra stad men det var ett bra läge att komma hem till Stockholm.


Pratade du något med Djurgården eller SSK?

– Nja, Djurgården var inte aktuellt och SSK kändes inte som att det var för mig, utan det var AIK som kändes rätt.


Ni är nykomlingar och tippas redan jättesist av alla. Var det någon tvekan från din sida med tanke på det?

– Nä, det är väl ganska naturligt att man är nederlagstippad när man kommer upp och är ny, det är ett ganska stort steg. Det måste man inse för att överleva i elitserien tror jag. Så det blir ett par tuffa år men som jag fattar det – och nu har jag inte hundra koll på alla spelare eftersom det är många unga spelare som inte var med när jag spelade i Sverige – men det verkar finnas en framåt anda i föreningen och helt klart mycket utvecklingsmöjligheter på många spelare. Så kan flera av dem ta ett par steg till så kan det blir bra. Men första året är såklart målet att hålla sig kvar i elitserien, allt annat är en bonus, säger Rudslätt rutinerat.


Han beskrivs av utomstående som enormt vältränad, en lagspelare, en underskattad kämpe som jobbar bra åt båda håll.

När jag ber AIK-forwarden beskriva den roll han vill ha blir svaret:


– Det är nog som i alla lag, fast när man blir äldre och äldre så får man kanske bidra med mer erfarenhet än tidigare. Men annars så är det mest att vara sig själv och spela det spel som jag alltid har gjort. Jag trivs bäst om jag får spela för laget. Ska vi vinna några matcher så måste vi ha ett lag som spelar för varandra och där hoppas jag kunna hjälpa till både offensivt och defensivt.


Det här med din kropp? Är du ”enormt vältränad”?

– He, ha hm jag har alltid haft en lättränad kropp, det har jag och fast jag har kommit upp i åldern så har jag haft fördelen att jag klarat mig från allt för stora skador. Och för att kunna spela bra så krävs det att man är bra tränad så visst sköter jag om kroppen. Jag har en fördel i att jag är lätt i kroppen och vill känna mig i bra form om jag ska prestera.


För mig känns det lite som att ni bara måste vara bra med första tio matcherna, annars är det kört. Håller du med?

– Ja, absolut det gäller att man är med där men sedan ska man veta att en elitseriesäsong är väldigt lång så det gäller att man inte bara sprattlar till i början utan att man håller bra kvalitet på allt man gör, på både matcher och träningar, så att man håller hela vägen ut. Vi måste försöka vara med i varje match, säsongen ut, för att det ska gå tror jag. Och då måste man försöka hålla en hög standard på ALLA matcher och träningar.


Eftersom Daniel Rudslätt spelade i Tyskland förra säsongen har han inte hunnit se mer än en match med AIK det senaste året. Men matchen han såg, var givetvis den avgörande kvalseriematchen. Snacka om bra val!


– Ja det var otrolig inramning, en makalös stämning på Hovet under den matchen och det stödet och den hjälpen behöver vi från fansen nu med så jag hoppas få uppleva det igen. Men det låter så också tycker jag när man träffar folk på stan, att det finns många AIK:are och att de verkligen är sugna på hockey.


Jag tycker att AIK var lite väl ojämna förra året, det kommer inte funka nu?

– Nä men unga lag blir ofta ojämna. Det blir ofta så att de är jättebra ena matchen och sedan sjunker i nästa så vi måste försöka vara jämnare och försöka ta poäng i varje match. Och så kommer det att bli för oss i elitserien. Vi kommer inte att vinna med 6-1 eller så, vi kommer ha ett tajt försvar och vinna med 3-2, 2-1, såna siffror.


Hur gör man för att behålla den jämnheten?

– Nä men det är just det att se till att hålla en bra kvalitet rakt igenom och speciellt på träningarna. Har du bra fart och kvalitet på träning och i allt du gör så tar du med dig det till matcherna också. Laget vi har är ungt men av det jag har sett nu under sommarträningen så ser man att det är ett väldigt vältränat lag, försöker vi omsätta det till isen så kan det blir bra fart på spelet och då blir vi ganska jobbiga att möta.


En sak som var bra i vintras var att AIK höjde sig mot de bättre lagen, sedan var de tyvärr sämre mot sämre lag och tappat mycket när tempot drogs ner.

– Men då passar det oss bra med elitserien för där får vi möta bra lag hela tiden, säger Rudslätt med glimten i ögat och fortsätter:


– Om jag har fattat (tränarna) Roger (Melin) och Gunnar (Persson) rätt så ska vi forechecka mycket och åka mycket skridskor. Vi kommer att bygga spelat på samma sätt som tidigare – med fart och med spelare som gillar att åka skridskor. Det passar mig bra, jag trivs med skridskostarka och bra killar som de i laget.


Det finns några spelare kvar i Djurgården som han känner. Rudslätt räknar upp namn som: Ölvestad, Falk, Eklund med flera eller som han själv säger med glimten i ögat:

– De har ett litet gubbgäng där som är kvar, he, he. Sedan har de några yngre också.


Hur blir det att möta Djurgården fem gånger?

– Det är alltid speciellt att möta gamla lag men de matcherna blir nog häftiga för alla.


På sommaren är Rudslätt helst i sommarhuset på Öland. Men så värst mycket slagga i hängmattan blir det inte:

– Nej, med tre barn så ligger man inte och myser i hängmattan, ha, ha, ha. Man jagar mest runt och det är fotboll och allt möjligt.


Du är inte en sån som har ständiga byggprojekt och liknande på gång?

– Med tummen mitt i handen så… ha, ha, då är det bäst att låta bli. Men jag har precis flyttat från lägenhet till hus så jag måste kanske lära mig lite hussysslor och bli lite händig, he, he, skrattar Rudslätt.


Som beskriver sig själv så här:

– En ganska lugn kille, som har tre barn. Det blir mycket familjeliv nu utanför hockeyn. Och nu när barnen har börjat med sina aktiviteter så tar det mycket tid. Det är ett sånt liv jag lever för tillfället.


Vad tar du med dig från dina fyra år i Tyskland?

– På isen menar du? Jag tycker det var kul att spela där för de spelar en annan typ av hockey, det är lite mer nordamerikansk stil, eftersom det är så många kanadensare där och vi hade en kanadensisk tränare. Det var en annan typ av hockey men på stor rink så jag har väl lärt mig mer att spela rakare, skapa chanser ur lägen som man inte tror finns riktigt. Att gå mer rakt på mål, det är väl det som jag har snappat upp, konstaterar Rudslätt.


I vintras bloggade han för en hockeysajt på nätet. Om det blir mer?

– Vi får se, det var kul att skriva lite, det var lite annorlunda. Men det var roligt så det kanske dyker upp igen, man vet aldrig, ha, ha.Dela

10 kommentarer:

Anonym sa...

låter kanske lite lamt, men som vanligt bra kvalité på intervjuerna.

och du Rudslätt, den 17/9 så är hovet fullt. :)

Jerker sa...

Lysande intervju som vanligt Marie. Men en fråga saknade jag och det är hur han ser på "kravet" att bli poängmaskin nu när det knappt finns några duktiga poänggörare i övrigt. Vi är många som är oroliga att han tappat rejält under sina år i Tyskland.

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack du, jag blir lika glad varje gång någon tycker om texterna så det värmde :) Hoppas du får rätt! Ju mer folk på ju fler matcher vore kalas.

Jerker: Tack:D jag funderade lite på det men glömde sedan ta med den, sorry. Lär prata med honom fler gånger ska ta den då. Men nog finns det några som kan göra poäng där... Gynge, Sandberg, Bång om han kommer tillbaka i fin form, twinsen och Beck har mycket att plocka ut, för att nämna några.

Anonym sa...

Ser ut som han öl mage på fotot :) Ska bli kul med derbyna i vinter, DIF lär ju vara en aning favoriter! Ska bli kul att se Ölvestad när vi manar på och köra över Bång. Hata gnaget!!

/DIF SS!\

Anonym sa...

solna kommer komma tok sist.laget saknar spets .


/DJJJJJJJJJJUUUUUUUUUUUUUUU

Anonym sa...

Toksist, inte tok sist. Inte särskriva lilla djurgårdsbarn

Vi gillar att vara underdogs, passar oss perfekt. Tror folk kommer bli överraskade.

Eeeeey AIK!

Anonym sa...

2LAX11 här kommer kvalserien, är väl aiks nya grej efter nästa säsong? DIF SS

Marie Hallman sa...

DIF SS: Ölmage? Hm jag tyckte snarare han såg väldigt smal ut jag.

Anonym2 o 3: hörrni, häckla och retas gärna men inte hata. Aldrig hata bara älska. Älska hockey och era lag, retas med varandra men inte hata. Okej?!!!!!

Gus sa...

"Djurgården var inte aktuellt" säger han, det kanske beror på att han skulle få sitta på bänken hela tiden.

Marie Hallman sa...

Gus: Vi gick inte in i detalj på det men jag fick känslan av att de aldrig anmälde sitt intresse.