lördag 24 juli 2010

Walter Skeppar: "Traktordäcken är tuffast, de är ingen lek"

Jag hoppas elitseriespelarna får en fin helg för nu börjar det närma sig slutet på semestern med stormsteg.
SSK samlas till exempel, på måndag för att köra i gång igen.
Och det börjar såklart med tester berättar Walter Skeppar som är ansvarig för fysträningen i Södertälje:

– Vi börjar med tester första dagen, sedan kommer vi att köra ett ganska hårt pass på tisdag. På onsdag gör vi en crossfitbana, den är ganska avancerad där vi kommer att köra i lag, med fyra i varje, i en slalombacke så det blir en liten utmaning, berättar Skeppar för bloggen.

Slalombacken – det är Ragnhildsborgsbacken i Södertälje, där man har en lite skidbacke. På programmet står 12 olika stationer som spelarna ska ta sig igenom under en och en halv timme.

– Vi kommer att köra lite olika saker, det kan vara kettlebells, de kommer få simma, dra traktordäck, göra armhävningar eller rulla en stock till exempel. Man kör det tillsammans och springer även upp och tar sig ner för backen också.

Vad är tuffaste utmaningen där?
– Det är nog de här traktordäcken, det är ingen lek så det blir tuffast tror jag. Men alla har tränat bra verkar det som, jag har ju haft kontakt med de flesta.

Men det låter ändå lite som en chockstart?
– Ja, ha, ha lite men det är ju först på onsdagen... vi hinner ju köra de här testerna innan he, he.

Vad blir det för tester? Cooper antar jag?
– Ja, vi kommer att ha med Coopertest som ett av momenten. Sedan kör vi lite pullups, lite mage och såna tester. Inget avancerat, det är mer för att kolla läget.

Ni körde ju lite grejer före uppehållet, då kom målvakten Riku Helenius sist i löpningen vilket han fick höra rätt så rejält av lagkamraterna. Har du gett honom extra löprundor i sommar?

– Nej, ha, ha. Så dålig var han inte! Som målvakt så hade han faktiskt bra värden, jag har sett mycket värre förr. Men det är klart, att i den här gruppen som är väldigt bra så kom han sist, men för att vara målvakt så var det som sagt riktigt bra värden så det blev ingen extralöpning där, säger Walter Skeppar.

Kettlebells, stora metallkulor med handtag, som bland annat brukar användas av ryska armén är ett välbekant inslag i SSK:s träning och jorå, spelarna får släpa med sig kettlebellssen hem under ledigheten också.

– Ja, jag skickar med dem, det gör jag!

Till finländarna med?
– Ja, så länge de inte flyger så går det bra, ha, ha. Men de brukar ta båten så det brukar inte vara några problem.

Du sa att ni har kontakt, hur bra koll har du på hur de sköter sig under sommaren?
– Bra koll! Jag skriver mejl till dem varje söndag och beskriver veckans träning lite så, sedan brukar de svara och skriva hur går. Om någon ska resa utomlands till exempel så kan de få alternativ. Det är ungefär den nivån. Men vi hade en väldigt bra första del på försäsongen också, där vi hade väldigt bra testresultat så det märks att de är motiverade att sköta sig och ta hand om det där på semestern också.

Finns det någon ursäkt som du godtar om någon ramlar in med sämre resultat?
– Nej, inte om det inte har skött sig. Men det är klart att åker familjen utomlands då får man anpassa nivån därefter och de här fyra veckorna är ju till för att återhämta sig lite också. Vi kör väldigt tufft från april till midsommar. Så det är okej att ta en vecka utan träning men inte fyra. Det har jag å andra sidan aldrig varit med om att någon har gjort heller. Däremot kan det ju bli problem om det kommer in en helt ny efter uppehållet, om det är någon som har värvats som inte har varit med förr.

Som Ryan Lasch nu då?
– Ja, precis han är ju helt ny men då får man gå på de rapporter man får därifrån. Det har väl hänt någon gång tidigare år att man har blivit besviken sedan när de har kommit men det tror jag inte att jag blir i år. Men vi får se, ha, ha, säger Walter Skeppar med ett skratt.

Du sa att ni haft väldigt fina testvärden på första delen av försäsongen, beror det på träningen under förra säsongen?
– Ja, delvis men också i den kombinationen med vilket gäng vi har nu. Det är ett sånt gäng nu där det finns en sån stark moral, där man tycker det är kul att köra i träningsgrupperna och sporra varandra. Sedan har vi plockat upp lite yngre som verkligen vill visa att de tänker ta en plats och det gör att de äldre måste bekänna färg nu. Det är bra att man har den dynamiken tycker jag.

Robban Carlsson brukar ofta få epitetet mest vältränad i SSK. Stämmer det i år också?
– Inte mest vältränad kanske för det finns ju fler, det finns ju förutom Robban även Matte (Carlsson) och (Jonas) Almtorp som alla är väldigt allround och är väldigt uthålliga både cardio (flås) och styrkemässigt. Sedan finns det andra som har annan spetskompetens och är väldigt explosiva så det är lite olika vilken roll man har, säger Skeppar.

Första träningsveckan avslutas för SSK:s del med en lagaktivitet, en lite roligare teambuildinghändelse, som än så länge är hemlig för spelarna.

– Ja, det är en utmaning där... ett överraskningsmoment där de måste utmana sig själva lite. Förra året klättrade vi längs med en vägg, det är inte lika tufft i år men det är lite åt det hållet.
Copyright:www.hockeymedmariehallman.se

8 kommentarer:

Tony sa...

Lysande lägeskoll, som alltid! Tackar!

Marie Hallman sa...

Tony: Tack, det värmde :)och tack för att du läser!

Higginz sa...

Det blir fint det här tror jag. Lyfta järnklumpar och dra traktordäck en sommar för att sedan med enkelhet kasta runt med diverse LHC-spelare på isen - det blir kanon.

Tack återigen Marie. Vår röst i sommarnatten.

Marie Hallman sa...

Higginz: TAck själv du :0) Jag försökte se någon av finnarna framför mig, på Arlanda vid säkerhetskontrolen med en kettlebell hahahaha inte så populärt , tur att det finns båt :D

Benny sa...

Spelar ingen roll hyr mycket SSK fystränar. De kan träna ihjäl sig och ändå bara nå kvalserien. Allt hänger på kompetensen i båset och där har SSK mycket i övrigt att önska. Poppe kanske var bra som expert i Canal+ men som tränare och matchcoach har han visat klara brister. För att vinna måste man ledas på rätt väg, oavsett hur bra tränad eller skicklig man är. Och gör man inte det då går det åt fanders också.

Marie Hallman sa...

Benny: nu har han å andra sidan ett år som huvudtränare i ryggen så jag tycker inte man kan räkna ut honom sådär. Tvärtom!

Lossenlad sa...

Benny, ja e inte sådär jättehaj på hur en tränare ska bete sig så kan du inte precisera lite med vilka brister han har visat upp?

Benny sa...

Losenblad: Sätta in fel spelare på isen vid fel tillfälle. Dessutom med det material han hade till förfogande i truppen borde det ha blivit slutspel för SSK snarare än kvalserie. Sen var han väldigt gapig emellanåt men spelarna verkade inte bry sig om att han skrek på den. Han verkade sakna någon sorts pondus som fick fart på spelarna.