lördag 31 juli 2010

Marie möter - Jacob Josefson del ett

Blev en lång intervju det här så ni får den i två delar. Här är del ett, del två finns i inlägget under:


(Skyttekung på försäsongen för ett år sedan. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Hans beslut att åka till New Jersey Devils och slåss för en plats blev en mindre chock för Djurgårdsfansen.

Men nu är han redan på väg dit.

Jacob är kommande vecka i USA med juniorlandslaget. När de andra åker hem, stannar han kvar i New Jersey.


– Jag kände väl att jag var över på camp för någon vecka sedan, nu ska jag över igen och skulle jag åkt hem igen så … det blev jetlag första gången och i så fall hade det blivit det en gång till och så en till. Det blir lite mycket, då kan jag lika gärna träna där (i USA) och få en veckas extra träning. Annars jag ändå bara varit hemma i en och en halv vecka innan jag skulle tillbaka. Så det var ingen idé, förklarar Jacob Josefson.


Han har möjlighet att köra i Devils hall och har hört att det är några till som kommer att göra det också.

Campen som han nyss var på gick inte riktigt som han hade tänkt sig:


– Jag gjorde ju illa mig redan efter andra dagen så det blev en ganska lugn camp.


Vad hände?

– Jag fick en tackling och kom ini sargen och gjorde illa höften. Men det är lugnt nu!


Något du hann lära dig på campen som du kan ta med dig i fortsättningen?

– Hm, ja det är väl i så fall lite spelet på små rinkar. Det lär man sig väl lite mer varje gång man spelar på dem så det är nyttigt.


(Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


I Devils är målet att kriga för en plats. Han har inskrivet i kontraktet att han får åka hem till elitserien om han inte tar den där platsen men har själv sagt i en amerikansk intervju att han kan tänka sig att stanna och slåss vidare i farmarligan.


Det sista uttalandet har väckt lite känslor här hemma hos Djurgårdsfansen men Jacob Josefson tycker inte att det är så konstigt.


– Nä men det jag sa… alltså det är väl mer så att om jag är jättenära en plats men inte tar den direkt, men har chansen att ta den om jag är ett tag i AHL då ser jag inga problem i att spela i AHL. Men känner jag att jag är jättelångt borta från att ta en plats då åker jag kanske hem, säger han och fortsätter:


– Jag åker dit och försöker kriga för en plats och ser hur långt det räcker. Sedan hur stora chanserna är att jag tar en plats, det kan man ju inte spekulera i. Det får framtiden utvisa hur det går.


Vad tror du krävs för att ta en plats?

– En hel del. Det gäller att man visar att man spelar bra på campen och visar att man klarar av att spela på den nivån, att man har anpassat sig till spelet och så.


Vad blir svårast?

– Jag vet inte men det är en extra nivå upp som man inte har spelat på hittills så det gäller väl att försöka så gott man kan, att lära sig av allt runtikring, att ta in allt som alla lär en och så, sedan så får jag väl se där sedan vad som är svårast, säger Jacob Josefson med ett leende.


(Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


Han ser ju inga hinder, bara utmaningar som ska klaras av på allra bästa sätt.

När han fick en smäll på campen kom genast kommentarer här hemifrån om att Jacob inte klarar spelet där borta. Att hans stora svaghet är tacklingar, speciellt de på öppen is och att det kommer att sänka honom där borta.

Det snacket begriper Jacob inte över huvudtaget.


– Nä jag vet inte var de har fått det ifrån. Jag vet inte vad folk menar med det.


Du håller inte med om att det skulle vara en svaghet?

– Nej, nej, det är inget problem, inte vad jag har märkt i alla fall. Men om någon annan tycker att jag inte klarar det så får de väl göra det, då får de tycka så, säger han med en axelryckning.


Att det tycks och tänks har han fått lära sig under sina två år i Djurgårdens a-lag. Men trots att han bara är 19 år – det är lätt att glömma det ibland – så är han inte så brydd om det som sägs. Han vet vad han kan och framför allt – vad han inte kan och behöver jobba på. Och att motståndet i jakten på en plats är massivt, det vet han mer än väl.


– Ja, det är jättemånga duktiga spelare där så det kommer att bli tufft. Alla vill ju ha den där platsen i NHL, alla slåss om samma platser. Men man kan bara förbereda sig mentalt på det och kriga på i en månad så får man se sedan hur det blir. Man kan inte göra mer än så gott man kan.


Hur har du förberett dig?

– Jag känner väl att man har förberett sig fysiskt bra och att man känner sig stark så att man inte har några… så att man inte har något att skylla på. Så där typ att jag skulle var för dåligt tränad för att klara av det. Det funkar inte. Känner man att man har gjort alla smågrejer rätt under sommaren så kommer man dit med ett större lugn. Man kan inte tänka att man kunde ha gjort si eller så utan det viktiga är att man har gjort det som är rätt, säger Jacob Josefson bestämt.


Han har inskrivet i sitt kontrakt att han får åka hem till Sverige om han vill:


– Ja, den valmöjligheten har jag så om inte trivs eller är långtifrån att ta en plats då är det en trygghet.


Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström sa nyligen till mig att de kanske inte har råd att ta hem dig även om du vill komma. Att det kanske inte finns pengar till det i det läget?

– Så kan det bli men är det så, då är det så. Då får jag stanna och spela där borta i AHL i så fall. Det är jag medveten om och det visste jag att det kunde bli så, när jag skrev på (för Devils).


Du kan inte tänka dig att åka hem och spela i en annan klubb här hemma om Djurgården nobbar dig?

– Nej, nej. Verkligen inte. Sedan så… jag är ju mentalt inställd på att spela där borta. Man kan inte åka dit och tänka att jag ska åka hem, då är man helt fel ute. Jag är helt inställd på att ta en plats och på att jag ska spela där borta. Tänker man hela tiden på att man kan få åka hem så har man ju fel i skallen, då är man fel ute i huvudet, slår Jacob Josefson fast.


Du vill inte ha en massa nödutgångar?

– Nej, jag tänker inte på det (att åka hem) utan blickar framåt och försöker fokusera på det som ska komma istället, fokuserar på det som känns bra.

Inga kommentarer: