tisdag 17 juni 2014

Dags för SGA, AEG och politikerna att bekänna färg

Först en utredning om vad DIF hockey tillför i intäkter till Stockholms Stad. Sedan ett öppet brev, i klartext där Djurgården hockey tar bladet från munnen och berättar för lite AEG och Stockholm Globe Arenas gör för klubben.

Bra där Djurgården! Det är dags att sätta ner foten och när DIF gör det så bröstar man upp sig rejält. Det gillar jag.


Om vi börjar med det senaste. Det här öppna brevet på hemsidan där Djurgården kräver att AEG och SGA – som är klubbens näst största aktieägare ska bekänna färg.

AEG = Anschutz Entertainment Group har inte gjort mycket för Djurgården. De heller. (Inte ett skit för AIK heller för den delen, i form av arenabolag).

Jag är inte förvånad. När AEG först ville åt arenadriften på Globenområdet siktade man in sig på Hammarby. Man hällde in några miljoner, fickpengar för AEG i någon slags förhoppning om att ligga bra till när Stockholm Stad väl skulle lägga ut driften på någon annan än kommunen.

Nu hann ju Bajen haverera både ekonomiskt och organisatoriskt innan det blev dags att ta in en utomstående aktör för att driva arenorna på Globenområdet och AEG försökte då skjuta in sig på AIK. Ni minns kanske den infekterade striden i Gnaget mellan Hjallis Harkimos gäng och AEG anhängarna. Harkimo vann den striden men AEG gav sig inte.

Stockholms stad hade ju i sin upphandling som ”krav” att den som tog över driften skulle  engagera  sig i idrottens utveckling i Stockholm. Med Bajen och AIK ute ur bilden fanns bara DIF kvar.

Djugården behövde pengar och AEG smörjde på med både deg och fina ord om engagemang. Stockholms stad var mer än villiga att gå AEG till mötes och hej hopp så var AEG engagerat i DIF. Eller nja. Man köpte in sig genom att köpa nio procent av aktierna.

Sedan var vägen till att ta över som operatör/driftsbolag av arenorna i Globenområdet. Bingo för ett företag som bland annat specialiserat sig på just arenadrift. Det är där man anser sig kunna tjäna pengar, alla vet ju att svenska idrottsklubbar är som bilar – de kostar, är dyra i drift och genererar sällan utdelning till de som köpte (i det här fallet köpte in sig i) objektet.

Nu är Djurgården, efter två år i HockeyAllsvenskan, i behov av mer pengar och en nyemmission är gjord. 

Fans, sponsorer och enskilda personer har under åren gått in med pengar, enligt DIF 30 miljoner sedan 2008, en del är intresserade av att göra det nu med men AEG, den största aktieägaren efter klubben (som ju äger över 50 procent) verkar totalt ointresserade att gå in med några kulor i DIF.

Inte så märkligt kan tänkas, det var ju arenorna de ville åt. DIF skiter man ju i. Har alltid gjort.

Man skulle ju kunna tro att AEG/SGA åtminstone var måna om sina hyresgäster. Men det är de ju inte. Inte politikerna i Stockholms Stadshus heller tyvärr – utom vart fjärde år då det nalkas val och man ska slänga ut lite valfläsk till folket.

Det har lovats och fantiserats om träningsanläggningar som Annexet (som sedan inte använts som det den var tänkt till) om  ”Grottan” som skulle sprängas in som en underjordisk anläggning ytan som ligger mellan Hovet/Globen Söderstadion , om ett renoverat Hovet och Globen för – sa de verkligen 300 miljoner? Ja det gjorde den.  Ni minns väl den här artikeln till exempel. Och så vidare.

För oss som besöker Hovet flera gånger i veckan har det varit lätt att konstaterar att ingen renovering har gjorts och ingen träningsanläggning har man byggt heller.m

Jorå, det har målats lite i korridorerna och i något bortaomklädningsrum och ja till och med i trapporna vid läktarplats. Typ. Det är sånt som kallas underhåll, något som alltid görs och som inte ingår i någon "renoverinig". Målandet kostar ju inte 300 miljoner heller och har det gjort det, så har ett rån begåtts men så är det inte.

Det köptes in en kalasfin jumbotron till Globen till VM. Så klart. Varför spendera pengar på den som är inne på Hovet där hockeyn spelas? Typ.

Hur som helst. Ni kan det där.

DIF har enligt det öppna brevet betalat närmare 30 miljoner kronor i hyra för matcherna på Hovet och Globen. Den försäljning man haft av käk och dryck har gett 3 millle tillbaka. Någon annan (läs SGA och AEG) har således tjänat en jäkla massa pengar enbart på DIF.  (Och en hel del även på AIK.)
Eller som DIF skriver i det öppna brevet:

”Det är väldigt mycket pengar för att hyra en 50 år gammal orationell arena. Det är dags att bekänna färg!
Djurgården Hockey beklagar att Stockholms stads politiska ledning genom att upplåta rätten att sköta Globenarenorna till ett amerikanskt kortsiktigt vinstmaximerande företag för en period av hela 25 år (!) - 2009 till 2034 - avhänt sig rätten att ge Djurgården och AIK arenavillkor som kan vara likvärdiga med vad som gäller för övriga klubbar i SHL och HockeyAllsvenskan. Det är dags för dagens politiker att ändra på dessa förutsättningar! Låt oss hoppas att Stockholm Globe Arenas och Stockholms stad gör det möjligt för Djurgården Hockey att ha någonstans att spela i höst.”

Nu verkar hyresdiskussionerna ha gått i stå mellan DIF och SGA/AEG. Igen. Jag vet inte hur det är för AIK  men jag misstänker något liknande där.

Problemet för såväl AIK som DIF är ju att man har ont om alternativa spelplatser. I alla fall än så länge. AIK:s VD Thomas Johansson berättade ju i  min pod  (Maries hockeypod, ni hittar avsnittet här) att man funderar på en flytt till Solna och på allvar letar möjligheter att spela matcher i Friends arena (och ha all träning på Ritorp)

Det har ju spelats bandy på Friends och det finns tydligen teknik där man – till exempel – skulle kunna tänka sig en lösning där ett ”löst” golv med moderna kylrör går att rulla in och ut, tex in under vintern och ut under sommaren. Ja, det låter som en galen hypotes och kanske är det bara vilda fantasier men det finns företag som vill tjäna pengar på flexibla lösningar. Så vem vet. Plötsligt kanske det går på riktigt.

Skulle AIK flytta ut skulle det vara ett rejält slag i fejset på AEG och SGA. Kanske skulle det även gynna DIF som då kunde sätta press på arena och driftsbolag. Nu har ju Djurgårdare svårt att se DIF spela på Friends såklart men se det jag målar upp här mer som en tänkbar möjlighet – oavsett var den kanske någon gång skulle kunna bli av.

Tyvärr kommer ju inget hända till hösten eller ens de närmsta åren. Sånt här tar tid och tid är i såna här sammanhang pengar. Stora pengar som AEG höstar in via SGA på DIFs bekostnad.

Så jag håller med Djurgården här. Visa att ni bryr er AEG och SGA (och Stockholms politiker) och gör något åt arenorna och möjligheten för föreningarna att tjäna pengar i dem eller stå för att ni de facto skiter i Stockholmshockeyn.  Det är dags att bekänna färg, nu. Innan valet.

Och för att knyta ihop säcken… det var ju det här med vad Djurgården drar in i intäkter till Stockholms stad.

Det är en hel del, eller många miljoner faktiskt. Så här sammanfattar DIF den utredning  som man låtit göra tillsammans med Boston Consulting Group för att visa vad man bidrar med till samhället – i siffror sett – utöver de mjuka värdena som till exempel hälsa, sociala aktiviteter med mera, med mera.

”Uppemot 320 heltidstjänster skapas runtom i landet till följd av vår verksamhet. Bara i Stockholm skapas fler än 200 heltidstjänster. I pengar räknat bidrar Djurgården till skatteintäkter uppemot 92 miljoner kronor, vilket bland annat är inkomstskatt, moms, bolagsskatt och de momsintäkter som skapas genom våra supportrars konsumtion i samband med matcher och resor.

Vårt direkta bidrag enbart till Stockholms Stad och närliggande kommuner är 22-25 miljoner kronor årligen i skatteintäkter. Därutöver ger vi många barn en meningsfull fritid och ger dem viktiga idrottsliga vanor från en ung ålder. Samtidigt engagerar sig barn, ungdomar och vuxna i den demokratistärkande föreningsverksamheten, vilket inte går att räkna i pengar.”
Den som vill läsa hela rapporten kan göra det här.
Och som sagt. Det här är ”bara” siffror för DIF. Klubbar som AIK och alla andra i  Stockholmshockeyn bidrar även dem med många miljoner i skatteintäkter. Det är dags även för politikerna att bekänna färg och även se det som skapas, inte enbart se kostnader och dra slutsatser av det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra text dock som alltid i detta ämne saknar jag jag svar, bemötande av kritiken från AEG/SGA har dom ingen pressansvarig? Är det måntro detta företag SHL byggt sin model "vi svarar ingen" efter.

Torbjörn sa...

När jag var på AIK:s senaste hockeymöte, det i våras, så vill jag minnas att det var inte snack om att spela på Friends utan att det skulle byggas ett annex likt globenområdet med en egen ishall för runt 6-7000 besökare. Samtal och ritande förs med PEAB.

Denna fråga hör ju också ihop med kommundopingen i denna sport. Som jag skrev i en annan kommentar så tycker jag den är fel, däremot tycker jag att kommuner skall underlätta för byggandet av hallar och satsa på kanske två nya hallar i Stockholmsområdet där man kan utföra hockey på elitnivå. Då menar jag inga monsterarenor som ska ha konserter och monstertruckar utan där det skall spelas ishockey. Skulle AIK och dif få egna hallar så skulle de ju flytta från andra hallar de har i dag. Dif från Mälarhöjden va? Och AIK skulle kunna släppa in fler på Ritorp. Det skulle gynna den lokala hockeyn som Solna hc och vad det nu finns för lag runt Mälarhöjden, förutom just Mälarhöjden då. Skulle säkert gynna konståkningen också, även om man som hockeykille hatar att dela med konståkarna eftersom de har sitt ofog med att sparka sönder isen med sina taggar när de skall hoppa men de har ju rätt att utöva sin sport också.

Det är intressant allt detta. Finns många små sjukdomar hos hockeyn och hockeyn i Stockholm. Hoppas att mitt AIK kommer någonvart med sina planer, det kanske får bollen i rullning på något vis även för dif.

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack! Nja det är väl jag som varit lite ogin här och inte ens bett dem bemöta. Å andra sidan... jag vet vad de har svarat på kritik förr och det är väl mer Teflon och goddag yxskaft a la SHL för det mesta.

Torbjörn: ja det jag skrev var en liten halvcrazy idé som finns. Det du nämner är nog det mest sannolika!
Och du har helt rätt i resonemanget runt arenor/hallar (ja DIF har en hall som de kallar Myren ute vid bredäng dock inte samma ishall som MB, är ett annat område)
Jag tror absolut att lyckas AIK dra igång något i Solna så sätter det definitivt bollen i rullning även för DIF. Och tvärtom. Vore bra om SGA fick lite motstånd att kämpa om båda sina hyresgäster med så kanske det hände något!