torsdag 12 juni 2014

Maries hockeypod del 17: Jörgen Lindgren, VD för SHL

(Blev telefonintervju och därmed ingen bild på Jörgen tyvärr. My bad.)

Poden ringde upp Jörgen Lindgren, VD för Svenska Hockey Ligan.

På frågelistan fanns alltifrån fallskärmar, wild cards och utökning av ligan till kommunikationen med fansen, vem som ska bestämma vad inom svensk ishockey och varför samt vad som är viktigaste frågan för SHL nu närmast.


Just frågan om fallskärmarna var lite extra knepigt att diskutera, varför, hör du i poden. Så in och lyssna!

Du kan lyssna direkt och även ladda ner här: 

Poden finns även på I-store (gratis även där), sök efter Maries Hockeypod.

Vill du följa poden via RSS så kan du göra det här:

7 kommentarer:

Anonym sa...

Dryyyyyyyyyg, saknade direkta frågor tex varför bara ett lag som ska stå för fallskärm? Om han inte kunde svara vem tyckte han då då ska fråga tex, nej du var för snäll mot denna rätt osköna typ.

Leif Stathagen sa...

Varför är det så viktigt för SHLs ledning att framstå som arroganta, uppblåsta översittare? Kul också att han redan innan intervjun hade förklarat för dig att han inte tänkte motivera fallskärmen, fortsätt gräv i detta Marie, varför inte prata med Mike Helber? Uppenbarligen är det ju klubbarna som ska svara i detta fall.

Anonym sa...

Jag skäms över att vara en konsument till SHL, vilket genuint förakt denna organisation vissar alla dom som med all rätt ifrågasätter deras beslut, tyvärr blir det ju lyteskomik av hans ickesvar.

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag frågade ju just det... och det är alltså Sture Emanuelsson, ord för HL:s styrelse som ska svara.. Det var något de hade enats om i styrelsen som inte JL kunde påverkar. Trist. Jag förstår inte detta "bara en får svara" tänk men så är det.

Leif: Ja det är trist. Jag har frågat Helber om vi kunde ta ett snack om det men han hänvisar till att SHL bestämt att endast Sture får svara och att han därmed är bakbunden och tvungen att följa det beslutet och inte kan svara. Jag fick intrycket av att det störde Mike en del, han är ju en som vill ha dialog, men han är å sin sida bunden av de beslut som SHL har fattat. Trist att de tagit ett sånt beslut tycker jag! Och eftesom klubbledarna tvingas hänvisa till Sture som är som en papegoja. Då blir det bara kajko hela grejen.

Anonym: Ja jag vet inte. Jag ville ge honom chansen att visa motsatsen men den chansen tog han väl inte direkt....tyvärr! Han säger ju att de lyssnar men ja. Agerandet visar väl något annat.

Torbjörn sa...

Ganska nyligen fått upp ögonen för din blogg och pod. Mycket bra och intressant.

Jag är inte speciellt gammal men känner mig gammal i mitt tyckande om hockeyn i Sverige.

Se och lär från fotbollen. Dålig kvalité på spelet men för att prata Jörgen Lindgrens språk, en bra produkt. Serierna lever med ned- och uppflyttning, inget kvalhinder för de bästa och sämsta lagen. Vinner du serien går du upp, enkelt och precis som det ska vara. Det är inte en massa omgångar i en lång transportsträcka, varje match gäller något.

Hockeyn ser på NHL som inte är ett upplägg som fungerar här men det bryr man sig inte om. Som Jörgen säger är det bara olika svårt att driva igenom besluten. Varför så många matcher i elitserien? Nu är jag supporter till det sämsta laget i elitserien i fjol, AIK, men man ser ju hur oinspirerat spel det varit flera matcher för att det bara är en match i mängden. Match fredag och sen lördag var ju inget ovanligt. Vem har råd att gå på hockey flera dagar i veckan? Vill man inte locka barnfamiljerna utan att använda billiga (gratis-) biljetter för att få dit knattelag eller liknande? Jag vet att ett sätt de försvarar alla omgångar med är att de måste få in pengarna som hemmamatcherna genererar men det är ju ett moment 22. Fler matcher betyder mer intäkter för hemmamatcherna, dock ökar kostnaden för bortaresor och spelarna skall ha mer i lön eftersom det är sådant tufft spelschema och "liv" de lever.

Sedan tycker jag man ska riva avtalet med NHL. Det är ju så förlegat och så konstigt att man inte fattar att det får fortsätta. Företag i Nordamerika bestämmer vilka de vill ha och tjingar dessa, det ger dem ett visst bestämande över spelaren även om han inte är deras ännu. Se återigen på fotbollen, vill ett företag ("lag") i NHL ha en duktig spelare så får de betala för spelaren, enligt marknadspriset och direkt till klubben. Nu får man ett litet sketet bidrag som dessutom klumpas ihop och betalas ut av SHL enligt en procentfördelning över hur många spelare man skickat över till NHL. Vad är det för system?

Skulle hockeyn ta betalt likt fotbollen skulle vi inte ha alla dessa vidriga kommundopingar, i dag måste ju de flesta lagen i elitserien ha en kommun bakom sig som stoppar in en massa pengar för att klubben skall klara sin drift. Hur länge kommer det att hålla? Klubbarna kommer att behöva mer och mer pengar från kommunerna och då står det mellan en förskola och driften av ett elitserielag i hockey. Är det okej? Jag tycker inte att kommuner skall stoppa in pengar i klubbar för att de skall klara driften. Kommunerna har viktigare uppdrag än så.

Ledsen för min textmassa men det finns massor att skriva om hockeyn och jag har mycket på hjärtat. Skulle kunna skriva en massa mer och fördjupande men jag ska skona er från mitt tyckande nu.

Avslutar med att knyta ihop detta. Vi fans vill se vårat lag vinna matcher och slåss om guldet. Vi vill ha kamp och fight om varje match och inte en massa "träningsmatcher" i väntan på slut- och kvalspel. Vi är inga kunder som nyttjar en produkt, vi är fans med starka känslor för våra klubbar. Låt klubbarna sköta sina affärer och spelare på egen hand, låt detta företag SHL sköta den gemensamma biten som att dra in mer pengar till elitserieklubbarna genom namnet elitserien ("SHL").

Marie Hallman sa...

Torbjörn: Intressanta tankar! När det gäller avtalet med NHL så är det enda chansen att få några pengar överhuvudtaget. Det var avtalslöst ett tag - det ledde endast till att spelarna drog utan att de svenska klubbarna fick betalt. så det är tyvärr ingen lösning, NHL är för stor och mäktiga och kan göra som de vill. Lilla SHL har inget att sätta emot där så ett avtal behövs, bättre än inget!

Marie Hallman sa...

Torbjörn: Tack för snälla ord också! :)