tisdag 3 juni 2014

Silly season AIK: Janmark till Frölunda

(Mattias Janmark byter AIK mot Frölunda. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

I eftermiddag blev det också klart att Mattias Janmark kommer spela i Frölunda kommande säsong.

Att han skulle spela i ett SHL-lag och inte med AIK i HockeyAllsvenskan var, tyvärr, ganska givet.


Detroit som äger rättigheterna i NHL plockade ju över Janmark nu i våras för att han skulle få känna på spel på liten rink i farmarlaget Grand Rapid Griffins.

Det blev två matcher i slutet av grundserien, sex matcher i AHL-slutspelet och förvisso bara en assist där under de sista matcherna. Men. Han gjorde uppenbarligen ett bra intryck. Jeff Blashill, coach för Grand Rapids Griffins sa bland annat så här till Detroit Free Press:

”Det som slog mig när jag såg honom var hur extremt smart han spelar både defensivt och offensivt. Han är en 185 centimeter stor tvåvägsspelare och jag tycker att han växte och blev ännu bättre, när han fick spela med bra spelare. Han har definitivt chansen att växa ut till en riktigt bra spelare men det kommer inte vara för hans bländande skills utan mer tack vare hans kloka beslut och smarta spel offensivt”


Fina ord där från Griffinscoachen som givetvis för de vidare till Detroit. Janmark har med andra ord NHL-ögon på sig och Detroit vill se honom ta kliv framåt i SHL, inte i HockeyAllsvenskan. Orsaken är given - det är högre nivå och Detroit anser givetvis att den hårdare konkurrensen i spelet kommer göra att han tar större kliv framåt i SHL under året som kommer.

De som tvivlar på att Mattias Janmark inte har AIK förstår ingenting. Killen är 21, har kämpat sig fram genom hela karriären, har aldrig fått något gratis och har han nu möjligheten att utvecklas och spela sig till en chans i NHL så bör han så klart ta den.

( FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)


Jag har sett att några är besvikna över att han inte var lika bra i Kvalserien som han var i början av säsongen men  i början av säsongen fick han spela med spelare som gjorde det möjligt för honom, precis som i Griffins, att lyfta sitt eget spel. I Kvalserien skulle han ensam bära hela AIK på något vis. Det går inte. 

Att Kvalserien dessutom är en mental stenkross att ta sig igenom, oförberedd och med den enorma pressen som det innebär och  som en så ung kille aldrig har upplevt tidigare, gör ju inte att man lyfter som spelare heller.

Jorå, även jag tyckte att Mattias Janmark var blek i Kvalserien men jag förstår varför. Och jag förstår varför han väljer Frölunda med de möjligheter han får där jämfört med de blygsammare förhållandena i AIK.

Jag förstårsjälvklart också att det svider i många AIK-hjärtan men vem hade tackat nej att ta ännu ett steg närmare drömmen på andra sidan? Jag tycker han gör rätt som tar drömmen vidare även om det hade varit fantastiskt att se honom i Gnaget även i vinter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tråkigt att han försvinner, men självklart att han ska ta chansen. Man får i stället hoppas att han kommer till NHL, får några framgångsrika år där och sedan återvänder till AIK.

Marie Hallman sa...

Anonym Instämmer!!! Och AIK får pengar för honom vid NHL-spel. Alltid något!