onsdag 18 juni 2014

"Mål och poäng kommer inte genom att hänga med huvudet och åka och glida på planen"

(FOTO JESPER ZERMAN /arkiv)

I våras var Joakim Hagelin med om att spela upp Djurgården till SHL. Kommande säsong vill han göra samma resa med AIK.

– Jag tror att det kommer bli skitbra. AIK är en väldigt anrik klubb, en väldigt stor klubb och det kommer kännas häftigt att dra på sig tröjan, säger den 25-årige forwarden till bloggen.

Då i våras var han utlånad, från Linköping till DIF. Han värvas alltså från LHC till AIK även om han spelade en del för DIF i våras.

Att byta omklädningsrum på Hovet är ju lite känsligt. För fansen. Joakim själv har full förståelse för om någon tycker det är konstigt men tycker inte det känns konstigt själv:

– Jag tror att det är känsligare för folk i stan (Stockholm) än vad det är för mig och för oss hockeyspelare överlag. Jag tror att den tröjan man sliter på sig den gör man hundra procent för. Så är jag uppfostrad och så går min mentalitet, så det är inga större konstigheter för mig.

Har du hållit på det ena eller det andra laget tidigare?
– Det har jag faktiskt inte gjort! Jag har haft andra lag - men inget av AIK eller Djurgården - som jag har hållit på.

Kontraktet med AIK är på ett år och LHC-tränaren Roger Melin, med förflutet i AIK, har lämnat de bästa vitsorden om Hagelin till Gnaget.  Så här säger sportchefen Daniel Rudslätt i ett pressmeddelande:

”En hårt jobbande forward som är duktig i båda ändar av isen. En stor och stark spelare med bra skridskoåkning. Dessutom har han ett bra målsinne och är i en ålder med utvecklingspotential”

 Du har fått fina lovord av Roger Melin, pratade ni något innan du valde AIK?
– Nej, vi pratade inte om att jag skulle till AIK så det är kul om han har sagt det. Vi hade ett samtal häromveckan, eller några dagar sedan, allt har gått så fort. Men det var inget sånt samtal vi hade riktigt utan det var mer ett samtal om att jag inte skulle få så mycket speltid i Linköping, det var mest det vi pratade om.

AIK har han ju som sagt redan mött, i derbyna under Kvalserien. De matcherna beskriver han som ”mäktiga”

Och att komma till AIK:

– Det tror jag det kommer bli skitbra. AIK är en väldigt anrik klubb, en väldigt stor klubb och det kommer kännas häftigt att dra på sig tröjan. Sedan kommer det vara lite speciellt men det var väldigt kul att AIK var sugna på att ta mig med tanke på vad som hände och att det har gått så fort. Så det ska bli skitkul och jag känner mig väldigt taggad att få börja spela för AIK

Det är ett ungt och till stora delarorutinerat lag. Det känns som att du ska vara en av de ledande spelarna?
– Ja det känns skitkul om det blir så. Jag har väl fått lite rutin genom åren som jag ska försöka komma in med - jag har ändå varit med ett tag.

Vad lärt dig i SHL som du kan ha nytta av nu?
– Nu har jag inte spelat så jätte, jättemycket i Elitserien men jag har ändå varit med och känt på farten, på vad som krävs, på vad man måste göra i vissa situationer. När man måste spela enkelt, vad man ska göra i vissa situationer och får man in det i laget så kommer hela laget att växa och kunna dra nytta av varandra. Så jag ska försöka visa att jag har varit med på en lite högre nivå ett litet tag. Sedan har man mycket att lära av de unga också, så är det ju.

Det saknades naturliga ledare i AIK i vintras, känner du att du vill ta en ledarroll?
– Ja gärna och att det är ett ungt lag kan vi vända till något positivt, det är unga, hårt jobbande spelare. Så jag ska absolut försöka ta en liten större roll. Jag ska bidra framåt och vara en ledare som man kan stötta sig emot.

En sak som AIK har sagt att man letar efter är starka karaktärer? AIK:are i själen, stockholmare – det går ju inte in på dig då men svensk, som jobbar hårt?
– Det skulle jag väl själv säga stämmer in på mig. Jag försöker vara en hårt jobbande spelare även om jag även vill försöka bidra framåt med lite mål och poäng. Men man vet samtidigt att mål o poäng kommer inte genom att hänga med huvudet och åka och glida på planen utan man måste jobba hårt för att få lägena. De som gör mest poäng jobbar hårdast, så är det oftast så man måste jobba hårdast för att allt ska komma på plats.

AIK behöver få in starka karaktärer off ice också. Såna som kan ryta ifrån? Få in lite jäklar anamma i laget. Är du bra på sånt?
– Jag skulle inte säga att jag är någon jättepratare i omklädningsrummet utan jag tycker att det är viktigare att visa ledarskap på isen. Har man någon som drar igång det på isen – och där måste jag säga att det är Patric Blomdahl väldigt bra på. Så när han väl drar igång det på isen, smäller på någon, åker skridskor och blir lite grisig – det är sånt som jag tycker gör väldigt mycket. Att man visar vägen, nu måste vi ta tag i det grabbar, säger Hagelin och fortsätter:

– Han visar alla andra att man kan inte hänga läpp. Så det är såna saker som jag tycker betyder nästan mer än att stå och skrika i omklädningsrummet, för sånt kan man nästa ledsna på. Men sedan behövs det ju folk också som kan ta tag i det men där har jag absolut inga problem att ta tag i det, när det behövs uppryckning. På isen kan man märka tydligt när folk att man ska dra igång det, när det behövs lite mer energi och lite mer fart.

AIK har ingen tränare än. Några spelare har sagt till mig att det gjort att de tvekar. Så hur känns det för dig. Eller har de sagt något till dig som du inte får säga?
– Nej verkligen inte! Jag har ingen aning. Det lovar jag. Det (ingen tränare klar) känns inte alls konstigt för mig. Jag struntar i vem som man får som tränare. Jag ska ju gå ut och göra det jag är bra på, på isen och det kan ingen tränare påverka så mycket. Sedan kan en tränare vara bra på att få igång individer, kan vara bra på hockey, på taktik, nya spelmönster och såna grejer. Men det är inget jag ens har tänkt på eller något jag lägger så stor energi vid. Det blir nog hur bra som helst vem som än kommer!

Har du något bra recept på hur man får ihop laget då? Det saknades till stora delar i vintras…
– Ja du jag tror allvarligt på att man måste ha kul ihop. Det är den stora nyckeln. När man kommer till gränsen att man inte ens har kul på träningar, i omklädningsrummet och utanför isen då är det nästan kört. Man måste hitta glädjen på något sätt. Annars orkar man inte. Men hittar man glädjen då orkar man träna på och pusha på – och hittar man glädjen så kan man säga till och vara hård mot varandra också, man hittar en bra nivå på det. Ha kul ihop och göra saker ihop är en stor grundnyckel

Så att man kan ha glädje även om det går tungt?
– Ja precis då vet man vart man har varandra, man kan bita ifrån när det behövs. Jag tror att det är viktigt i alla fall.
5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Marie för intressant intervju!

Jag tycker inte att det är så uppseendeväckande att spelare byter mellan klubbarna. Att vänta sig något annat är orealistiskt. Klubbarna har ju ingen större lojalitet till spelare - om de inte presterar åker de ut. Varför skulle då spelare agera annorlunda? Det är klart att de har ett driv att gå dit de kan få bäst förutsättningar. Självklart ska det ske på ett schysst sätt, dvs. enligt kontraktet eller gemensamt med klubben.

Sedan är det så klart härligt att en trotjänare som David Engblom får en kultstatus som ingen "hoppjerka" kan få, men man kan inte förvänta sig att alla är så.

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack själv att du läser :)
Ja det är ju lite skillnad på en ikon som Engblom och Hagelin som är östgöte, aldrig har hållit på varken AIK eller DIF och dessutom var utlånad av LHC till Djurgården. Som du ser så säger han att hans moral är att köra järnet för den klubb han är i och jag tror honom faktiskt. Hoppas han kan hjälpa Blomman att få upp jäkla anamma faktorn i lag i vinter!!

Anonym sa...

Visst har ni rätt men den dagen fans slutar reagera på övergångar mellan DIF och AIK är vi illa ute, då har Ola "hattarna i luften vid mål" Wennström vunnit.

Marie Hallman sa...

Anonym: Såklart. Jag instämmer. Men det blir lite crazy här när en del rasar över Hagelin som varken är eller någonsin har varit varken AIKare eller Djurgårdsfan plus att han var utlånad. Så det är ju ingen SÅN övergång.

Jonas sa...

Dessa spelare som sagt till dig att dom tvekar... Är d sådana som redan spelar i AIK? Eller sånna vi velat värva? Eller tex hymning mfl som inte signat nytt???