Men sportcheferna i SHL har även enats om två ändringar till – att tillåta onepiecehandskar och en regeländring vid tekningar.
Tydligen har det varit svårt att mäta storleken på onepiecehandsken förr men det ska vara ändrat nu.
”Delen av plockhandsken på handleden har tidigare varit delad och där har det funnits ett maxmått att förhålla sig till. Det skiljer ingenting storleksmässigt på handskarna och då målvakterna upplever den nyare handsken som bättre och att det är ett bättre skydd är denna förändring enbart positiv.” säger domarchefen Peter Andersson i pressmeddelandet.
Det kommer bli en liten ändring vid tekningar också. Från och med nu ska den försvarande spelaren sätta ner klubban FÖRE anfallande spelare när nedsläpp sker på dennes planhalva. Tidigare är det alltid den anfallande spelaren som har satt sin klubba först i isen vid den här situationen.
Kan låta som en petitess men tanken är enligt Peter Anderssons kommentar i pressmeddelandet att:
”Fler målchanser ska tillkomma då den anfallande spelaren kan få en fördel vid tekning i anfallszon”
Och för er som inte minns de andra två ändringarna – hybridicingen och flytten av blålinjerna närmare rödlinjen som gör att ytterzonerna blir större så kommer en snabbsammanfattning här:
Hybridicing är ett mellanting mellan touchicing och automatisk icing. IIHF har infört hybriden och då ansluter sig SHL och HA till det beslutet.
Förhoppningen är att hybridicingen ska kombinera touchicingens färre avblåsningar med den större säkerheten hos automatisk icing. Den innebär att om linjemannen – vid en tänkt linje mellan tekningspunkterna i ytterzonen - bedömer att försvarande spelare kommer hinna först till pucken, så ska icing dömas.
Så här beskriver SHL och HA hybridicing:
”I
de fall det är omöjligt att avgöra vem som är först (ett tajt race) ska icing
dömas. Icingen ska alltså bara vinkas av om linjemannen klart bedömer att
anfallande spelare är först. Hybrid-icing är alltså touch-icing, men med i
princip samma låga riskmoment som vid automatisk icing.”
När det gäller ytterzonerna så flyttas alltså varje
blålinje 1,5 meter närmare mittzonen. Detta ger större ytterzoner och här är
förhoppningen att just detta ska ge mer offensiv hockey. Något som funkat i
NHL.
Både SHL och HA flyttar samtidigt tillbaka den
förlängda mållinjen till sitt ursprungliga läge.
EDIT 12 september: När jag skrev det här inlägget i somras hade SHL även med ett påstående i sitt pressmeddelande om att internationella förbundet tar bort spinorama (snurr) straffarna vid straffläggning som jag tog med i texten. Det stod:
EDIT 12 september: När jag skrev det här inlägget i somras hade SHL även med ett påstående i sitt pressmeddelande om att internationella förbundet tar bort spinorama (snurr) straffarna vid straffläggning som jag tog med i texten. Det stod:
”Vi tycker att det finns ett underhållningsvärde i att behålla den tidigare regeltolkningen där snurrfinten är möjlig. Grundregeln gäller dock fortfarande i straffslag där spelaren hela tiden måste röra sig framåt med pucken, så det är ingen ändring sedan tidigare för SHL”
Men när jag frågade HA domaransvarige Tomas Torsbrink om detta sa han att det inte stämmer. Internationella förbundet har bestämt att snurrstraffarna ska bort, detta gäller även i svensk ishockey på alla nivåer oavsett vad SHL tycker eller inte, hävdar Torsbrink.
Ska bli intressant att se vad som händer senare i höst om någon gör en spin o rama då.....
Som svar på det sa Torsbrink. "Ja precis, för det är IIHFs regler som gäller". Nu vet jag inte vad spelarna fått för info men ska fråga vid tillfälle!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar