fredag 21 februari 2014

Djurgården körde över BIK både mentalt och målmässigt

(Särkijärvi hittade nyckeln till en seger i det mentala spelet. FOTO: VIASATSPORT.SE)

Tre poäng upp till BIK Karlskoga på tredjeplatsen, en pinne upp till tabellfyran Karlskrona. Det var som … inte väntat i alla fall. Inte om man tittar någon månad bakåt då såg både BIK och KHK givna ut för Kvalserien.

Men nu har Djurgården chansen. Malmö och Västerås ångar på och känns väl förankrade i topp tre nu. Återstår ett trelagsslag om tredjeplatsen och därför var det galet viktigt för DIF att man vann sexpoängsmatchen mot gästande BIK Karlskoga.


Intressant också med scenförändring lagen emellan, om man tittar på de två senaste mötena, före torsdagens möte alltså. DIF vann visserligen det första mötet för säsongen, borta men med bara knappa 2-1.  När lagen möttes 18 november var det BIK som såg till att DIF åkte på sin första trepoängstorsk hemma då gästerna vann med 5-3 och firade så ljudligt på väg ut till omklädningsrummet på Hovet att det hängde en smocka i luften på vägen av isen.

När lagen möttes i Karlskoga den nionde januari blev det ny BIK vinst, 3-1 och sista pucken i tom kasse. Efter de två förlustmatcherna kunde man känna att DIF gått lite i BIK:s fälla. Att DIF låtit BIK komma de under skinnet, stökat och bökat och irriterat Djurgården till att inte kunna hålla uppe det egna spelet och koncentrera sig på rätt saker. Så blev det inte den här gången.

DIF-tränaren Hans Särkijärvi säger det bra i intervjun med Viasat efteråt:

-Vi håller ett bra fokus hela matchen. De försöker få oss ur balans och sätter press på våra unga backar och jag tycker vi löser det här på ett riktigt bra sätt. Det är viktigt att hålla fokus på det vi ska göra och inte det som händer runtikring så mycket.

-Bofors spelar mycket på kropp och fysiskt, det är även dra undan benen lite och håller i och det är viktigt för oss att ha fart på benen hela tiden för att inte liksom hamna i det där mentala spelet utan ha fart på våra grejer och då är vi väldigt jobbiga att möta.

Bra tänkt där Säcken! Jag håller med, DIF hade rätt fokus, lyckades hålla det. Något som kan jämföras med SSK:s holmgång mot BIK i förra omgången där fokus låg mer på det mentala spelet än hockeyspelet.


***
Om det är Säckens förtjänst att DIF nu tar sin femte raka trepoängare? Delvis. Hans inträde i laget har fördjupat den redan fina stegrande form som DIF var på väg in.

Hans Särkijärvi har således bidragit i att man nu på allvar utmanar om topp tre MENjag tycker inte man ska glömma att duon Zabel/Nyman redan hade lagt grunden för den uppgång man ser nu. Om Zabel hade lyckats behålla och bygga på den form som Säcken nu har med laget, det får vi aldrig veta. Men i min värld har de bidragit alla tre och jag tycker det är synd att  inte Zabel är kvar tillsammans med Särkijärvi.

Som jag skrivit tidigare kunde man skött det där snyggare. Bjuda in till ett samarbete istället för att slänga det i fejjan på Zabel. Jag tror de hade funkat alldeles utmärkt som en trio, bara det hanterats annorlunda, men det är historia. 

Nu gäller det att se vad som kan komma ut ur det just nu spännande läge där DIF har en pinne upp till fyran KHK och tre poäng upp till trean BIK Karlskoga.

För om måste man ju om det inte ska till ett ovisst playoff för Djurgården. DIF har följande schema (lånar det så här mitt i natten från Bladet, cred till er för det):  Björklöven (b), SSK (h), Karlskrona (b), Asplöven (h) och Rögle (b).

BIK Karlskoga har samtidigt följande schema: Asplöven (h), Rögle (b), Malmö (b), Karlskrona (h) och avslutar med Troja/Ljungby (b).

Karlskrona har å sin sida kvar att möta:  Mora (b), Timrå (h), DIF (h), BIK Karlskoga (b) och Björklöven (h).

DIF har ju en liten gyllende fördel här och det är att BIK och Karlskrona möts, någon av dem kommer därför bergsäkert att förlora poäng i den matchen, samtidigt som DIF har kvar KHK och kan stjäla åt sig en sexpoängsvinst där. Om man vinner då så klart.

Djurgården har ju, de två senaste säsongerna, haft en märklig förmåga att vika ner sig och tappa såväl poäng som kontakt med lagen ovanför när man jobbat sig upp i form och liksom bara ska ”ta hem det”.

Det skedde i såväl grundserien som kvalserien när man åkte ur och det hände likadant förra säsongen när man skulle ta sig till Kvalserien och det har hänt ett par gånger den här säsongen när man trott att nu släpper det! Nä. Det har det då inte gjort.

Men trender/ betenden är väl till för att brytas, i alla fall om de är på den nivån och det blir om inte annat intressant att se om DIF kan ta chansen den här gången eller inte. För ett så mycket bättre slagläge för att gå i fatt och om kan man nog inte ha. Det gäller ”bara” att göra det också.

6 kommentarer:

Jonas sa...

En skön vinst mot smutsiga Karlskoga. Blir svårt att ta sig direkt till kvalserien men chansen finns fortfarande.

Marie Hallman sa...

Jonas: stämmer, chansen finns. bara DIF nu inte gör den numera obligatoriska obegripliga dippen....två närmsta matcherna sjukt viktiga tror jag. Gäller att inte ge lagen ovanför något andrum om det ska gå, dvs tre poäng per match gäller nu.

Anonym sa...

Nån som saknar Zabel? Herregud vilken skillnad, mycket märkligt o vem vet kanske den med all rätt utskällde Challe gjort ett geni drag här,,

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag saknar Zabel. JAg har kollat med spelarna och intryckte är entydigt. Det som händer nu är frukten av det jobb som Nyman och Zabel hade påbörjat och som man var på väg till när Zabel lämnade. Säcken kom in, tog över men har inte ändrat något utan bara kört på med exakt samma tänk som zabel. han har varsamt jobbat vidare med det. Så alla tre har bidragit, det är lite synd att inte alla tre är kvar. Tycker jag.

Anonym sa...

Ok låt oss säga att du har rätt så är det ju ännu större anledning till avsked, om nu detta spel har funnits i truppen och kommer fram först efter 35 omgångar så är ju det om nåt ett bevis på hans misslyckande. Men jag vet att behöva credda Challe är inget du vill göra,,,

Marie Hallman sa...

Anonym: vad jag menar är att Zabel och Nyman under lång tid - tillsammans med laget - jobbat både hockeymässigt och mentalt för att ta sig dit där de är nu. Säcken kommer in vid en bra tidpunkt och tar vid och förvaltar det bra. Ibland tar det tid att hitta rätt. Och jag tycker Challe agerade klumpigt här. Bra tänk av Challe att föra samman de tre men klantigt agerat när det skulle ske och då blev det så här. Det är min syn på det.