lördag 1 februari 2014

"Han bromsade in och drog höger, vänster, hit och dit"

(Andreas Johansson var glad åt både bonuspoäng och Robin Press fina straffar. FOTO RICHARD HIMBERG)

Inga spel mål och dag för straffar. Då klev juniorbacken Robin Press fram – två gånger om -och sköt hem bonuspinnen mot gästande tabelltvåan Karlskrona: 

– Otroligt kallt gjort av en så ung kille, konstaterar SSK-tränaren Andreas Johansson.


Lagen hade missat två straffar vardera när Pär Lindholm satte Karlskronas tredje straff. Ett mål krävdes för fortsatt poängjakt. Då skickade tränarduon fram Press som fyllde 19 för en dryg månad sedan.

– Och då åkte Robin Press in och gjorde en riktigt skön straff.  Han är ju lite sån så då blev det så. Det var Anders som tipsade om att vi skulle ta honom. Det kan inte jag ta cred för. Utan Anders sa att Robin avgjorde juniormatchen nyligen och är rätt kall och gör långa dragningar och han gjorde en dragning som var längre än mig så att… ha, ha. Det var så jäkla kyligt, säger Johansson med ett varmt skratt.


(FOTO RICHARD HIMBERG)

Med 1-1 efter ordinarie straffläggning var det dags för suddenstraffar. Pär Lindholm missade Karlskronas första, Fredric Andersson SSK:s dito, Mikael Kurki fick inte in pucken han heller då:

– Då bestämde vi att han skulle få chansen igen. Den gången åkte han fram och tryckte in pucken mellan benen bara. Resolut. Så de är otroligt roligt att se hur kall han är.

Hur långt ut var han och fintade då?
– Alltså det gick ju inget fort utan han bromsade in och drog höger, vänster, hit och dit och jag tänkte att fan – jag blir yr i huvudet själv bara. Jag gillar inte när de åker fram på straffar så där sakta, som i innebandy, men han har ju skillsen så han visste vad han gjorde. Det var otroligt bra gjort.

Bra straffräddningar av Idoff?
– Ja det var det. Den de gjorde mål på var en bra resolut straff man han gjorde ett par bra räddningar där, det var skönt.

(Idoff. FOTO RICHARD HIMBERG)

En match utan spelmål under ordinarie matchtid och förlängning låter segt men Johansson tycker ändå att det hände en hel del:

– Första perioden var ganska jämn. De är ju lite luriga de här Karlskrona. Och jag är inte förvånad för så här spelade han (KHK-tränaren Jan Karlsson) med Växjö också när de gick upp i Elitserien. De försvarar sig med näbbar och klor. De lyfter ut puckar sedan drar de upp med mycket folk så de är jobbiga att möta på det sättet. Så vi kom inte åt dem alls i första perioden, analyserar Andreas Johansson och fortsäter:

– Men sedan tycker jag att i andra så blir det lite bättre. Vi har lite mer puckar på djupet, vi är lite starkare och jag tycker att andra perioden är vår. Och sedan i tredje så… du vet ju hur det är när det står 0-0 och för oss är det extremt viktiga poäng som står på spel så jag fick faktiskt ta en time out, precis före tv-timeouten (powerbrejket) för jag kände att nu är det läge för då hade de några chanser medan vi slängde lite puckar åt höger och vänster och Idoff fick rädda ett friläge. Men sedan efter den timeouten så kom vi upp lite i banan igen och spelade med lite mer pondus och självförtroende. Men det var en väldigt jämn match, det var en 0-0 match och det var två lag som verkligen krigade så det var en krigarvinst, det var det.  

(FOTO RICHARD HIMBERG)

Det var ju många skott (30-33) så det borde ha varit en hel del chanser också?
– Ja det var mycket skott men det var mycket skott utifrån också och starkt försvarsspel från båda hållen. De krigar ju för en direktplats till kvalserien och vi krigar på vårt sätt så det var två lag som var väldigt noggranna med defensiven och då kan det bli så här men jag tror att matchen var rätt underhållande ändå. Så känns det som och det vart lite känslor i tredje också, sedan känner man sig alltid väl underhållen när man vinner va? Säger Johansson med glimten i ögat.

Mindre roligt för SSK är ju att man bara mäktat med ett (!) spelmål på de två matcher man spelat efter att William Nylander plockades hem av Modo. Där gjorde han för övrigt sitt första SHL-mål, när Övikslaget mötte AIK under lördagskvällen.

– William är en spetsspelare och han har varit en spetsspelare för oss som har producerat och det kan ju vara så att i en sån match som i dag, då kanske han hade gjort 1+1 under ordinarie speltid. Det är den kvaliteten han har och som man vill ha i laget men samtidigt så har vi ju – du vet den gamla klyschan – att då måste andra kliva fram. Precis så som alla andra coacher har sagt före mig i femhundra år och det är ju inget hokus pokus men det är klart att vi saknar William. Jag skulle ljuga om jag sa något annat.

 (Pastrnak klev av i slutet av tredje efter en tackling som tog illa. FOTO RICHARD HIMBERG)

Att David Pastrnak tvingades lämna isen med hjälp av lagkamrater efter en tackling av Nick Angell fjorton minuter in i tredje är ett annat orosmoment för SSK. Domarkontrollanten Ulf Rådbjer tyckte, enligt Länstidningen att kvällens domare Pierre Schilken gjorde rätt bedömning som friade Angell för tacklingen:
– Som jag ser den är det upp till varje spelare ute på isen att vara med på tacklingar. Karlkronaspelaren sätter in en schysst tackling. En bröstvärmare. Sedan är det upp till SSK:aren att hålla upp huvudet. Det oturliga är att han tappar pucken i det läget, säger Rådbjer till LT.
Andreas Johansson håller inte med om den friande bedömningen:

– David fick en tackling och den tog rejält. Han blödde lite här och där fast han har galler och tacklingen var lite… Den är inte blindsided, det är ingen armbåge men det är dålig respekt på den. Han (Angell) tacklar en kille som är oskyddad, som tappar pucken och har en på sig redan men… det var ett viktigt läge i matchen så det var bra att vi ändå höll oss lugna då och höll oss kontrollerade.


(FOTO RICHARD HIMBERG)

Hur gick det med Pastrnak?
– Ska jag vara ärlig så tror vi inte att han har hjärnskakning. Men däremot så har han jack i ansiktet, han har blött, han har sytt i munnen, han blöder under ögat. Han är banged upp och vi kanske skulle börja med galler allihop? Det kanske var det som räddade honom…

Men det var därför han inte kom tillbaka, för att han behövde pysslas om?
– Ja det var det men han fick fler smällar, ett par rejäla på andra ställen också så … jag kan säga så här att hade han inte haft galler, då hade det gått åt helvete.

SSK har efter lördagens matcher elva poäng upp till Oskarshamn på den sista playoffplatsen. Det är tio matcher kvar att spela och tajt läge.

– Ja men vad de andra gör det är inte så viktigt. Jag vet hur många poäng vi behöver ta för att ta oss dit (till play off).

Vad har du för uträkning?
– Det tänker jag inte säga, ha, ha.

Men ni måste ju ta tio poäng fler än Oskarshamn på de matcher som är kvar i alla fall, annars går ni inte om dem?
– Ja så är det men vi tar en match i taget nu. Vi hade ju till exempel bara tre femmor med oss upp till Mora. Vi har ju haft jättemycket bortavaro, som alla lag får under en säsong och så försvann ju William till Modo. Så vi har varit tunna de sista matcherna. Men får vi en bra vecka här nu med ordentlig träning så kan vi omgruppera inför slutspurten och då ska vi ta våra poäng. Vad de andra gör, vad ska vi göra åt det liksom?

Det är som du sa uppehåll nu, i för er del tio dagar. Hur ska ni använda dem?
– Det vi ska göra nu först är vila. För det har varit intensivt och det har varit en ny tränare som är som en iller på grabbarna varenda dag. Så vi ska vara ifrån varandra i två dygn till att börja med. Det har vi inte kunnat vara och det tror jag är jätteviktigt, att få vara med familjer och samla kraft och energi på så sätt. Sedan ska vi börja träna igen, väldigt fokuserat. Vi ska träna på så sätt att vi har energi fullt ut när vi börjar om igen, säger Andreas Johansson och avslutar

– Hade vi varit topp två och redan klara för kvalserien mer eller mindre då hade man kunnat träna stenhårt för att toppa sig till matcherna i april men vi kommer träna på ett sätt så vi håller oss fräscha och pigga och det är viktigt att vi är det mentalt också. Så det är ungefär som vanligt.2 kommentarer:

Micke_J sa...

Du gör ett kanonjobb Marie. Keep it up.

Marie Hallman sa...

Micke_J Tack! Det värmer :))