torsdag 6 februari 2014

"Han tar verkligen tag i det"

(Janmark fotad under försäsongen. Mot Brynäs fick han spela med Micke Nylander. En oförglömlig händelse. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Comeback i AIK för första gången sedan 1992. Då höll det på att bli mål i första bytet.

– Ja han hade ett bra skott som gick utanför där och jag tycker vi tre skapade många bra lägen, säger kedjekompisen Mattias Janmark. 

AIK hade satt ihop en kedja som borde ha chanser att bli poänggivande. De ”vi” som Janmark nämnde nyss är förutom Janmark och Nylander även Marcus Nilsson som även han var nära att göra mål tidigt när AIK mötte Brynäs borta under torsdagen:

– ”Lilliz” hade några riktigt heta chanser och även Micke men det var väl det där sista lilla som fattades. Men får man göra ett mål så blir det ännu bättre och jag tycker ändå att vi var där och skapade i dag och det bådar bara gott tycker jag, säger Janmark.

Att få spela med Nylander var speciellt:

– Det var jättekul! Han är en grym spelare och man kom på sig själv med att tänka på, vilka han har lirat med och sådär så det var absolut jätteroligt! Han har mycket att säga till om och han är oerhört professionell, så det var jättekul och det här är någonting man kommer ta med sig i framtiden.

Ni hade inte mycket tid på er att få ihop kedjan?
– Nej, det var en träning i går (onsdag) och sedan matchvärmningen i morse (torsdag) men det har ändå blivit mycket mer snack för han (Micke Nylander) tar verkligen tag i det och vill, han vill liksom… vi har pratat mycket inför matchen så att det inte ska bli några oklarheter. Sedan tar det ändå ett tag innan man lär sig varandra, men det kändes bra i dag så det (samspelet) tror jag kommer komma ändå mer.

Hur tog Nylander tag i det då?
– Vi pratade mycket i går efter träningen och i dag efter matchvärmningen och sedan så har vi haft bra snack om alla småsituationer så vi vet hur vi ska göra. Det var jättekul.

Vad säger han för att styra upp er kedja?
– Han styr inte upp så mycket så utan han frågar hur det har sett ut för oss tidigare, vad vi har gjort bra och vad vi har gjort dåligt? Han har varit intresserad, haft mycket frågor och frågat vad vi tycker att vi ska göra och hur vi brukar göra. Han har väl sagt vad han tycker och sedan har han anpassat sig jättebra efter vad vi har gjort innan och sedan har han varit allmänt intresserad, eller ganska mycket intresserad, av vad vi kan göra för att det ska gå så bra som möjligt.

Jag tänkte faktiskt när han blev klar att det var kul om han fick spela med antingen dig eller ”Lilliz” - så fick han spela med båda två! Vad är tanken, ska ni två ligga och fiska och han bära upp pucken eller?
– Nej absolut inte utan vi har väl försökt prata om att komma snabbt ur försvarszon och komma upp med pucken djupt och försöka få lite längre anfall. Tyvärr lyckades vi inte få så många långa anfall i dag och Brynäs gjorde det bra men jag tycker ändå att vi skapade många bra lägen och vi hittade varandra i mittzonen och sådär, men det var väl det sista lilla som saknades men det kommer att komma mer. Nu vet jag inte hur länge han blir kvar men det kommer nog se bättre ut på lördag.

Nylander har, enligt AIK två matchers provspelning i Gnaget till att börja med. En första utvärdering ska sedan göras efter lördagen. Han har ju en match till i alla fall, sedan ska AIK ta beslut om det blir någon fortsättning för honom i klubben efter det.

Hur mycket tid brukar man behöva för att känna sig trygg med varandra?
– Det är olika, det går upp och ner också. Det gick ju väldigt snabbt på försäsongen då jag spelade med Teemu och Björn, då gick det bra redan i första matchen – mot ett sämre motstånd i och för sig – men det är olika. Sedan är ju han (Micke Nylander) matchotränad och sådär plus att det var länge sedan han spelade på Elitserienivå också, så det tar nog ett tag för honom också, säger han själv, att komma in i det. Men jag tyckte han var bra, jag var imponerad, vi hittade varandra oerhört bra redan i dag, sedan kan det bara bli bättre.

Han pratade själv om korta byten i C-Mores intervju?
– Ja, han hade några korta byten men det är väl enda sättet och komma in i det, tror jag. Det kommer nog ta ett tag, det tar förmodligen längre än två matcher, så jag hoppas för hans skull att han får längre tid på sig men som sagt, jag tycker inte man märkte av det (matchovanan) idag förutom att han tog korta byten då kanske. Man han hängde med tempot i och hade farten och allting så det var inga problem där, som jag såg i alla fall.

AIK kvitterade sig två gånger om in i matchen men förlorade sedan i förlängning samtidigt som HV71 och LHC tog en trepoängare vardera. AIK har därmed femton poäng över strecket med 21 poäng kvar att spela om så det ska ju till ett smärre mirakel om man ska undvika Kvalserien:

– Ja så är det, absolut. Det är bara att inrikta sig på det och förbereda sig för det i alla fall. Men jag tycker ändå att vi har gjort några bra matcher här, vi går ut och krigar ändå i de senaste matcherna, trots att det ser mörkt ut, och vi kommer att fortsätta göra det hela serien ut. Sedan vad det blir efter det, det får man ta då. Men självklart så går det inte att blunda för att det är nära en kvalserie i dagsläget.

Det känns trots allt som att ni har spelat bättre i ett tiotal matcher nu, vad beror det på?
– Det är svårt att säga, samtidigt så har vi inte vunnit så många av de matcherna heller. Det är lätt, när man har förlorat många matcher, att man är nöjd med att vara där och nosa på att vinna och sådär, så man går väl in och lirar med lite mindre press och lirar ut lite mer. Men sedan tycker jag att arbetsinsatsen har varit bra under fem-tio senaste matcherna egentligen även om det väl har låst sig lite i resultatväg samtidigt. Men, som sagt, det är väl det som är det viktigaste i en Kvalserie att det flyter på så kommer resten komma det med.

Är det något specifikt ni måste ändra till en eventuell Kvalserie?
– Ja det är det väl men ändra och ändra, vi måste jobba på många detaljer och vara förberedda i både spelet och mentalt tycker jag. Sedan kommer kanske matchbilden att vara lite annorlunda i en eventuell Kvalserie. Då kanske vi får ha lite mer puck och kanske får styra spelet lite mer men det ska inte vara några problem heller. Det gäller att inte släppa till några lätta mål bakåt. Det gäller att inte gå bort sig men samtidigt våga spela ut. Det är väl den balansgången som är den viktigaste, säger Mattias Janmark.

Och det finns några spelare i laget, som Marcus Nilsson och Mark Hurtubise (utgick för övrigt med skada/sjukdom under matchen) som nyligen har spelat i HockeyAllsvenska och som har koll på hur spelet ser ut där:

 – Ja absolut det finns nog folk som har koll men det är nog inte bara det som spelar in under en sådan serie utan det gäller som sagt att vara väl förberedd, både mentalt och i spelet men det får man ta ju närmare det kommer i så fall. Nu gäller det att spela de här sista sju matcherna på ett bra sätt och sedan får man se var det tog vägen, säger Mattias Janmark.

Det bästa vore ju om ni kunde spela så avslappnat nu att ni kan få med er lite självförtroende och känna att ni bygger något och är på väg upp och inte ner istället för att komma med panik som DIF gjorde?
– Ja absolut. Det finns mycket att göra inför en eventuell Kvalserie så det gäller som sagt att komma väl förberedd och förhoppningsvis med en positiv känsla i så fall även om det skulle bli en Kvalserie.

Och skulle ni mot alla odds lyckas slippa Kvalserien så har ni ju den känslan med er till ett playoff också?
– Ja exakt. Det känns som att det inte finns mycket att vara rädd för här under slutet av serien utan det är bara gå ut och spela och se var det tar en och sedan får man väl i bakhuvudet vara förberedd på vad som komma skall, vad det än blir. Det var väl tyngre för några veckor sedan när man fortfarande hade hugg sådär nu är det ändå långt borta. Då får man ställa in sig på det värsta och man får ju i såna fall några veckor på sig att ställa in sig på det. Det tror jag absolut kan vara en fördel för oss om det nu skulle bli det.

Inga kommentarer: