tisdag 25 februari 2014

"Unga backar kan ta enorma kliv "

(Hans Särkijärvi . FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Sjätte raka segern för Djurgården och nu bara en poäng upp till BIK Karlskoga. Men det var nära att DIF tappade allt i slutet av matchen – igen.

– Det blir lätt hänt att man hamnar i underläge och jag tycker att vi vart lite passiva i vårt spel någonstans från slutet i andra, konstaterar Djurgårdstränaren Hans Särkijärvi.


Han fick se sitt lag inleda piggt och ta en snabb 1-0 ledning för att sedan tappa allt mer och till slut vara inne i någon slags ”spela av matchen mode”. Vilket ju är livsfarligt för i slutet av tredje får Jason Gregoire plötsligt en slumpchans. Och då satt SSK:s 2-1-reducering där.

SSK vaknade till, anade en möjlighet att jävlas och sista tio blev tio sjövilda minuter istället för en bekväm seger:

– Vi missade ju en straff också och blev än mer passiva efter det läget men grabbarna krigar på och håller sig starka centralt - det är ändå där det händer i slutet av matcherna så de gör ett jättebra jobb, analyserar Hans Särkijärvi.

Djurgårdstränaren var dock allt annat än nöjde över att hans lag somnade in lite strax före reduceringen:

– Det målet var jättebjudning från vår sida. Och då blir det lite nerv, inte minst för att Södertälje får energi när de får ett mål så att det är ju så det är. Det är två lag som spelar och ibland hamnar man i såna lägen.

Är det svårt att få alla i laget att hålla igång när man möter ett SSK som i två och en halv period mest åker omkring och ska spela av det här?
– Ja men vi tar oss samman ändå, till slut, när det verkligen hettar till ordentligt också. Vi ser till att hålla pucken borta från vårat mål på ett bra sätt och lyckas kriga in 3-1 målet också på slutet så det var skönt.

Blev du arg när dina killar gick ner sig i slutet av andra och i början av tredje?
– Nej jag blir inte så arg. Jag brukar inte bli det. Det brukar inte hjälpa i de lägena…

Frustrerad då?
– Nej inte det heller utan vi försökte bara vara lite lugna i båset och hålla oss till våran plan och prata mer med killarna om vad vi ska göra istället för att bli arga och förbannade. Vi försökte hålla oss lugna och spela utifrån vårt sätt att spela.

Det skiljde sju plusmål till BIK Karlskogas fördel inför matchen. Efter densamma hade Djurgården knappat in till att vara en poäng efter BIK med fyra måls sämre målskillnad.

Ni hade behövt jaga in lite mål här också? Något du tänker på?
– Ja det hade vi men nej det är inget jag går och tänker på. Vi har sagt hela tiden att vi tar en match i taget och jobbar färdigt med den så får vi se sedan hur det blir. Det är inte så lätt att göra mål i hockey även om vi försöker varje dag. Nu har vi jättemånga bra lägen i första halvan av matchen som vi inte gör mål på men…

… Ah men har du det inte i bakhuvudet? Det vore väl surt om ni stupar på målskillnaden?
– Nej, vi har ändå hämtat in tio, tolv poäng på dem så vi kommer göra så gott vi kan, ända in i mål.

Jag har ju försökt hävda att du mest kommit in och byggt vidare på det som var på väg uppåt och har fått lite skäll för det. Många anser att du har kommit in och skapat en vändning på egen hand. Vad säger du om det?
– Att vi håller oss till vår spelidé. Jag har inte gått in och ändrat något så. Sedan har jag säkert petat på lite smågrejer här och där men sedan är jag en annan person, någon annat är det inte. Det vore ju vansinne om man har tränat ett grundspel i flera månader att gå in och ändra det bara huxflux. Så enkelt är det inte att spela hockey. Det gäller att jobba vidare med grunderna och bygga vidare på dem.

Men många anser att ni har fått ett helt annat defensivt spel sedan du kom in?
– Nä men vi har inte gjort så mycket med det. Och det är ju Nyman som ska ha mest cred för det, för han har jobbat med det hela säsongen. Vi jobbar nu med små medel, vi jobbar med många unga backar nu på slutet som har gjort det fantastiskt bra. Vi är glada varje dag som vi kan vinna.

Skador på de ordinarie backarna har tvingat Djurgården att plocka upp juniorbackar som i sin tur tagit chansen och levererat. I förra matchen var fem av sex spelare under 20 år. Mot SSK var David Lidström (sjuk senast) tillbaka i spel. Men fyra av backarna Andreas Englund 18 år, Martin Ahnelöv 19 år, Robin Norell 19 år och Linus Arnesson 19 år) får inte ens köpa en öl på systemet och en av dem – Adam Ollas Mattsson, 17 år är inte ens myndig.

Trots detta får de ta stort ansvar, har klarat det galant så här långt och imponerat i stort. Speciellt Andreas Englund ser ut att inte ha gjort något annat än spela back i HockeyAllsvenskan.

Vilken nivå klarar de tror du? Kommer de hålla i en eventuell kvalserie?
– De har klarat den högsta allsvenska nivå och sedan har vi backar på ingång. Men unga backar, de utvecklas mycket fortare än gamla spelare. Det är svårare att få en 25-åring att ta såna steg som de här unga killarna gör och det är jag van ända från Skellefteåtiden. Så jag vet att unga backar kan ta enorma kliv – sedan är frågan hur de orkar? För de ligger väldigt nära max hela tiden så hur mycket orkar de dag efter dag efter dag? Det är en annan sak. Det tar ett tag att vänja sig vid att spela på den här nivån, varannan dag, som vi gör på just nu.

Hur mycket hinner de utvecklas på den tid som är kvar av säsongen?
– De har utvecklats jättemycket så jag är nöjd med den utveckling som de har haft så här långt.

Är du förvånad över att de spelar så här bra?
– Ja faktiskt lite! För de är så många. Att man slussar in en eller två under en period är inte så konstigt men så många som fem är inte så vanligt.

Och då hade de fem bara Sam Lofquist 23, inga andra rutinerade backpartners att luta sig emot?
– Nej men de har varandra! Säger Hans Särkijärvi och ser lycklig ut över att juniorerna tar för sig.

De här unga backarna, vad känner du om att köra så här hårt som du gör med dem i en Kvalserien?
– Nej men det är på väg in spelare som är på väg att bli fräscha. De är skadade spelare (Timmy Pettersson, Nils Andersson samt forwarden Marcus Sörensen) som är på väg in och de kommer nog in lagom så att de andra får hämta andan lite.

Om det inte gör det då?
– Det kommer bli så.

Du ser lurig ut nu, är det nya backar på väg in också?
– Det får du fråga sportchefen om. Jag säger bara att det är backar på väg in.

FOTNOT: Precis efter att den här intervjun gjordes kom officiellt besked från Djurgården att klubben värvat Almtunas back Marcus Högström. Så här beskrev Särkijärvi honom då: ”En bra, rörlig back som har spelat bra power play i Almtuna. Han har dessutom bra skridskoåkning och ett bra skott”

Om Högström var the one and only "backar på väg in" eller om fler spelare är på väg in, återstår för övrigt att se. Jag fick inget svar på den frågan.Inga kommentarer: