söndag 9 februari 2014

Var på väg mot storseger - tappade och förlorade.

(Bret Carson agerar extramålis bredvid en frustrerad Alexander Hamberg. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK hade alltså 4-1 men… lyckades tappa allt i tredje och förlorade med 4-5.  Nu är det sexton poäng upp över strecket och 18 kvar att spela om.  Ska AIK fixa det krävs sex raka trepoängare samtidigt som HV71 och LHC förlorar samtliga sina återstående matcher. Det kommer inte att hända. Tyvärr. Så dags att slå fast  - det blir spel i Kvalserien 2014 för Gnaget. Och det kommer bli en jävligt tufft dito.

Den som tror att det går att jogga sig genom Kvalserien tror fel.  Den som tror att ”AIK har ett för bra lag för att åka ur” bör ta sig en allvarlig funderare på att komma ner på jorden igen.


Kan man inte dra nytta av en stor ledning på hemmaplan och vinna en match där man leder med 4-1 mot ett lag i rejält risig form –då kommer Kvalserien bli brutal värre.

Har AIK såna här mentala svackor mot ett formsvagt Linköping så kan man ju fråga sig hur det blir mot fyra hungriga HockeyAllsvenska lag som har noll respekt för och som med stor glädje väntar på att få jävlas med SHL-lagen så mycket det bara går?

AIK har låtit målvakterna spela varannan match den här veckan, i dag var det Alexander Hamberg som stod i målet och såg utespelarna totalhaverera.  Hans kommentar  till kollapsen mot LHC  var ”Jag är så jäkla förbannad. Det kokar inombords.Vi lägger oss ner och dör. Vi ger upp. Det är min känsla i alla fall”

Och än värre är väl att hans kommentar stöds av Pär Arlbrandt som i C-more berättade att han tänkte ”Shit vad fri jag är. Det var bara att hänga upp  pucken i nättaket” när han fastställde vändningen med sitt 5-4 mål i slutet av tredje.

AIK:s hela spelidé var, från vad som sades på försäsongen att vara ett snabb och framför allt jobbigt lag att möta. Man skulle flåsa i nacken, man skulle kliva på, man skulle vara ett hot som motståndarna ständigt väntade sig och var störda av och som skulle stressa fram dålig beslut hos motståndarna. 

Dags att plocka fram det spelet under hela matcherna nu.

I Kvalserien kommer man få möta just jobbiga lag som älskar hettan. BIK Karlskoga  är ett exempel. Västerås ett annat. Som man kommer älska det där lilla säkerhetsavståndet som motståndarna ofta får mot AIK och som gör det bekvämt för motståndarna att formera sig, tänka efter, ha en plan som man följer.

AIK har – tidvis – i de kanske tio senaste matcherna visat att man kan ge sig in där det svider, att man kan och vill vara i hettan. Men varför kan man inte följa den linjen konsekvent? Det måste man göra nu annars är det tack och hej till SHL-platsen.

**

(Dennis Nordström nätade... FOTO JESPER ZERMAN)

Nu är det två veckor uppehåll som gäller. AIK har återsamling på fredag och jag kan mycket väl tänka mig att det står en ny tränare i båset då. Jag säger inte att jag avslöjar eller att det blir så till hundra procent men det har surrats om det länge ibland annat media och något måste hända nu. Av det jag hört låter fredag som ett passande tillfälle. 

 Jag gillar Rikard Franzén men han och de assisterande coacherna når uppenbarligen  inte ändå fram. Tråkigt som fan men det är uppenbart sedan länge nu. Om AIK sedan har resurserna som krävs för ett tränarbyte eller inte, det vet jag inte. Ekonomin är ett stort svart hål men den blir ju inte bättre av att åka ur heller…

(... och Nyllet har spelat sina två provmatcher. FOTO JESPER ZERMAN)

***
Micke Nylander har gjort sina två provmatcher för AIK. Om det blir en fortsättning är uppå till Rudslätt och övriga i klubbledning att ta sig en funderare på.


***
Jag tycker AIK ska behålla MickeNylander– MEN på ett från match till match kontrakt. Nyllet har uppenbarligen varit en energiinjektion för Marcus Nilsson - med flera. Kanske för att båda har ett fantastiskt hockeysense och verkar lyfta varandra. Men bara match till match som sagt. Det ger manöverutrymmet som ekonomiskt ansträngda AIK behöver och håller Nylander på tårna. Det behövs förmodligen inte så taggad som han verkar men det kan vara en bra sak.

(Galvins firar mål med sina lagkamrater. FOTO JESPER ZERMAN)

 **

Guntis Galvins gjorde sitt första mål i AIK-tröjan, efter tio matcher i klubben. Se där en ljuspunkt att ta med sig och bygga vidare på!

2 kommentarer:

Anonym sa...

I det här läget känns det som att det måste till ett tränarbyte. Det spelar ingen roll om Franzén gjort det bra eller dåligt (det vet jag inte), men det måste till en nytändning och det enda sättet att nå dit är nog att röra om i grytan.

Ur ett ekonomiskt perspektiv kanske det bästa är en stenhård kvalserie där AIK har en chans att dra in publik och pengar - och förhoppningsvis klara sig kvar.

Marie Hallman sa...

Anonym: Vi får se. Kanske händer något på fredag.

Ska AIK ha någon glädje av Kvalserien så måste det ju a) gå bra så man håller sig kvar i SHL samt att man b) fyller Hovet. Båda A o B känns tveksamt just nu men man vet aldrig. Jag hoppas de fixar båda.