onsdag 26 mars 2014

"Det kokar ju hela vägen"

(Högström fortsätter leverera. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Ett mål och två assist. Marcus Högströms hockeyliv leker. Vem hade trott det för någon månad sedan då han förde en lite mindre synlig tillvaro i Almtuna. För att vara diplomatisk. Nu är han mitt i centrum – hela tiden – i den kanske mest dramatiska Kvalserien genom tiderna:

– Nämen jag spelar med fantastiska spelare, då rullar poängen in. När man hjälper varandra så rullar det på, säger Djurgårdsbacken ödmjukt.


Han gjorde 5 mål och 22 assist på 47 matcher i Almtuna. Vid värvningen till Djurgården tänkte nog många helt ärligt, Marcus vem? Att spela i Almtuna är att vara i mediaskugga utanför universitetsstaden – och ja där med föresten – oavsett poängproduktionen.

I Djurgården har Svegkillen gjort totalt sju poäng på åtta matcher, först en assist på tre grundseriematcher och nu totalt fem poäng (2+3) på fem matcher i Kvalserien. Nu kan alla se vilket fynd DIF gjorde även om han själv försöker att inte drunkna i lovorden som väller in:

Hade du trott själva att det skulle bli såhär?
– Nej jag tycker mest det är fantastiskt roligt att komma hit varenda dag, man vaknar med ett leende på läpparna och nästan småjoggar hit. Det är fantastiskt roligt.

Derby, fullsatt och nu er hemmamatch. Beskriva stämningen på Hovet i kväll?
– Få förunnat. För alltså… ibland är man lite bortskämd med att ha den här publiken. Det är svårt att förklara den för de som inte får uppleva det. Jag tycker det är synd att inte fler får uppleva känslan att gå ut här inför alla som skriker och väntar på en, det är otroligt. Man hör sångerna redan inifrån omklädningsrummet!

Även fast dörren är stängd?
– Ja, ja, det kokar ju hela vägen. Man behöver inte ladda någonting, det är gratis energi. Det är bara tacka, ta emot och njuta – verkligen!

Dock såg ni ut att njuta lite väl mycket där i början då AIK smällde in två snabba mål, varav ett i ert pp. Vad hände?
– De kontrade in två mål på oss. Nä men vi går kanske lite mycket på rus, vi är för aggressiva och då slår de tillbaka. Men vi fortsätter jobba och resten av perioden så är det bara ett lag på planen. Vi kände när vi kom in, efter första perioden att vi är på gång.

Hur kändes AIK?
– De kändes trötta, redan efter första egentligen. De har svårt att komma ur zonen när vi sätter press på dem. Då blir det jobbigt för dem.

Men ni tog timeout efter 0-2, när knappt fem minuter hade gått. Vad var ordern?
– Att gå tillbaka till grunderna och sätta press.

Och kyla ner laget eller?
Nämen, komma tillbaka till det spel som vi vill spela. Sedan hör man inte så mycket heller…

Ja, det är ju humor på slutet när AIK tar timeout så är det visselorkan från publiken i syfte att göra det omöjligt att höra och därmed döda timeouten? Men de dödar ert snack också?
– Ja, ha, ha. Men det går bra ändå. Det viktiga på slutet var ju att de fem som skulle spela, de skrek ju varandra i ansiktet egentligen, de hör bättre då.

Hur då menar du?
– De står ju står här nära (håller händerna tätt ihop) för att kunna höra varandra.

Och bara vrålar?
– Ja precis. Nämen, det är sättet som vi jobbar tillbaka på, eller in mot kassen, det var mest ut med pucken!

AIK pressade på i slutminuterna i en desperat jakt på kvittering. Många på läktarna hade hjärtat i halsgropen och jag såg hur Djurgårdens sportchef Challe Berglund var så nervös att han inte klarade av att se hela slutet av matchen. Med dryga tre minuter kvar vankade han orolig av och an i korridoren men gick till slut ner till ena kortsidan och såg slutsekunderna av AIK:s forcering och Djurgårdens svettiga hemjobb:

– Jag tror det är lugnare för oss, det är nog jobbigare att titta på även om det är nervöst, för visst var det lite nervöst, medger Marcus Högström.

Kändes det som ni hade kontroll ändå?
– Ja. Det kändes som det var vår dag helt enkelt

Berätta om ditt reduceringsmål vid 1-2, det såg lite märkligt ut?
– Ja, jag skjuter på hans klubba och in tror jag. Jag ser inte riktigt men jag tar in den efter blå, ser att ingen av våra spelare är inne vid målet så jag tänker mest att jag ska in den till mål, för en retur eller tekning eller vad som helst och då styr han in den själv tror jag. Jag tror pucken glider ut och istället för att styra ut den så går den på klubban och in.

Din assist vid 2-2 då?
– Skott, klubba, retur, mål. Något sånt var det väl.

Det känns som du har hittat hem efter att ha bytt klubbar ofta de senaste sju säsongerna. Har du hittat hem här, fast du är från Sveg?
– Jag har nog aldrig känt mig så hemma socialt som här. Sedan har jag varit här så kort tid så jag ska inte överdriva och säga att det är mitt hem men jag trivs.

Spelmässigt då? Har du hittat hem där?
– Jo det går bra men det gäller att vara ödmjuk. Det kanske kommer en dag då man får jobba hårdare för att puckarna ska trilla in också.

Nu har ni fyra poäng upp till Rögle och Örebro som har tio pinnar var?
– Ja och det kommer vara klart vem som tar det den 7 april. Det har vi sagt hela tiden.

Men det lär krävas en segersvit och helst treor i de fem resterande?
– Vi klarade ju att vinna tolv av tretton matcher i slutet av serien så allt är möjligt.


Inga kommentarer: