lördag 8 mars 2014

Kvalseriederbyna inför enbart hemmapublik

Det har snackats om det ett tag och nu är det officiellt. Derbymatcherna mellan AIK och DIF kommer spelas på Hovet men inför endast hemmalagets supportrar.

Det är trist att klubbarna måste göra så men jag förstår dem, med tanke på säkerheten och vad det skulle kosta om det urartar. Att man ens måste tänka på det är tragiskt men det är som det är just nu. Ansvaret för detta ligger ju på de som tyvärr känner ett behov av att slåss bara för att det är match/derbyn.

Så här skriver såväl DIF som AIK på sina respektive hemsidor i ett gemensamt uttalande:
"Eftersom det nu blir Stockholmsderbyn i kvalserien vill vi informera om hur derbyna mellan Djurgården och AIK kommer att spelas. Beslut är taget att båda derbymatcherna kommer att spelas på Hovet inför hemmalagets supportrar.
Vårt främsta önskemål har hela tiden varit att spela kvalseriederbyn i Ericsson Globe precis som tidigare derbymatcher. För att hitta möjliga speldagar krävs samverkan mellan klubbarna, Stockholm Globe Arenas, HockeyAllsvenskan, SHL och Svenska Ishockeyförbundet. Dessutom har polisen vissa önskemål om när derbymatcher kan spelas. Vi har också varit måna om att båda derbymatcherna ska ha samma upplägg. Tyvärr har vi trots ansträngningar inte lyckats hitta två möjliga datum i Globen vilket innebär att derbymatcherna nu kommer att spelas på Hovet.
Hovet är en fantastisk arena och ger en bra grund för härlig stämning och tryck på matcherna. Men med de logistiska och ekonomiska utmaningar som ställs på en derbymatch – till exempel avgränsningar, insläpp och avspärrningar – är det inte möjligt att spela med två klackar på Hovet. Vi har därför tvingats att ta ett gemensamt beslut om att spela derbymatcherna inför respektive hemmalags supportrar.
Biljetterna kommer till AIK:s hemmamatch att säljas med förtur för medlemmar och säsongskortsinnehavare. Till Djurgårdens hemmamatch ges förtur till Djurgården Hockeys medlemmar.
Viktigt att understryka är att vårt grundläggande synsätt har varit och är att derbyn ska vara publikfester med två klackar inför så mycket folk som möjligt men att det denna gång inte gått att lösa. Dock kommer vi självfallet att arbeta för att skapa gemensamma folkfester vid framtida derbyn.
Speldagar meddelas senare."

Inga kommentarer: