torsdag 20 mars 2014

"Man vill bara sprängas. Så känns det"


(Marcus Högström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det hann gå några power play. Men till slut kom det – målet som fick Djurgårdens Marcus Högström, värvad framför allt för sina specialkunskaper i pp – att skrika rakt ut av glädje.

– Det var eufori. Det bara bubblar. Det är svårt att förklara men det… det är ju fullsatt och man släpper bara loss på allt. Man vill bara sprängas. Så känns det, förklarar Djurgårdsbacken efter 3-0 mot Malmö.


Gästernas keeper gick till höger, då sköt Högström in pucken via vänstra stolpen.

– Vi sköt och sköt och sköt, sköt, sköt hela tiden och jag vet inte om den tar på någonting men pucken ser ut att ta på någonting framför målvakten. Och så står ju Honken där så målvakten ser inte mycket. Jag får tacka Honken och övriga lagkamrater där.

Du gjorde en 360 graders snurrfint strax innan också. Det är man inte van vid att se från backarna (eller någon annan) i pp?
– He, he nej, he, he. Jag får nog spara den lite… den kan jag inte hålla på med för mycket tror jag…

Var kom den ifrån?
– Ja du… jag vet inte men det är inte Nyman som har lärt mig den i alla fall, ha, ha.

Vad sa Nyman om den?
– Äh jag får väl höra den sedan kanske…, säger Högström med ett brett leende.

Djurgårdens backcoach har sina backar under rätt strikta tyglar och ”skriker så man blir döv” under matcherna som Högström berättade för Viasat.

Efter målet var det dock han själv som vrålade rakt ut som sagt. Inte för att han känt någon måltorka, göra mål är inte det han är bäst på i pp, det är faktiskt att spela fram. Men nu gick pucken in och DIF tog ett psykologiskt tungt grepp om matchen på ett kokande Hovet.

– Jag har ju skjutit och skjutit och jag tycker inte att jag fått den utdelning som jag har hoppats. Men det gäller bara att skjuta mycket så blir det bra. Då ramlar det in fler puckar.

(Högström åker och jublar med lagkamraterna efter 2-0. FOTO DANIEL PETTERSSON)

Var det mest att det var första målet i DIF-tröjan, att det är Kvalserien eller stämningen som förgyllde ögonblicket mest?
– Stämningen. Det är ju fantastiskt. Man har ju gåshud. När man står i båset och hör på hur de sjunger… det är helt fantastiskt, säger Marcus Högström.

Han värvades från Almtuna då Uppsalaklubben släppte spelare dagarna, för att spara pengar, inför transferstoppet i slutet av februari. Nils Andersson hade brutit tummen, det var oklart om han skulle vara i spelbart skick till Kvalserien går i gång. Kombinera det med Högströms pp-spel som stått ut även i Almtuna så förstår ni varför DIF hängde på låset när Almtuna öppnade sin spelarrea.

Att den nya backen skulle spela pp var bestämt från start. De specialkunskaperna avgjorde valet och har tagits väl tillvara på. Vilket också sades från start, parterna emellan:

– Det är klart jag visste vad de ville använda mig till så det är bättre att jag kommer till en roll som passar mig och som passar dem.

Varför är du så bra i pp då?
– Det är något jag har gjort hela livet. Jag har uppmuntrats att spela pucken, har uppmuntrats till att dribbla, passa, skjuta i pp. Det är något som har varit så sedan starten i Sveg och till ännu - att jag har uppmuntrats att spela kreativt med pucken hela tiden. Så det har bara blivit så.

Det är ett stort ansvar också, det bara ska bli mål i pp?
– Nja… eller var fjärde skott väl (= 20 % som brukar anses bra) … och jag tycker att vi har skjutit och skjutit och även spelat bra. Fortsätter vi så, så blir det mål till slut. Det är bara fortsätta så.

Hur har det varit att komma in på en pp position så här sent in på säsongen?
– Det har varit roligt och lärorikt. Och jag måste tacka alla fyra jag spelar med, Honken (Micke Holmqvist) (Jens) Jakobs, Sören (Marcus Sörensen) och Jocke (Eriksson). Det är fyra rutinerade och otroligt skickliga spelare som hela tiden är spelbara. De kan ju så mycket så det är bara att lyssna och ta till sig. Det är otroligt viktigt.

Får du komma med någon input då?
– Det är den där 360-snurren. De får lägga till den, ha, ha. Närå. Men nämen det är klart att vi pratar hela tiden om vad vi vill göra/inte göra. Så det är ge och ta hela tiden.

Har ni snackat ihop er mycket vid sidan av också, i t.ex. power playmöten?
– Jomen så kan det vara. Vi snackar väldigt mycketgenom vad de gör och vad de vill göra i sitt boxplay. Allt går att förbättra hela tiden. Sedan var det här bara en match av tio. Det är åtta matcher kvar så likväl för Malmö som för oss så får man tänka att det kommer en ny match och nya poäng att spela om. Det här kommer leva till den 7 april.

Tankar efter derbyförlusten i första kvalserieomgången?
– Man var besviken på sista perioden men det är ny match i dag och ny match i övermorgon. Det är inget att älta vi fick tre poäng nu, men inga poäng senast. Sedan finns det nya poäng att äta om. Det är så det är, säger Marcus Högström.

Hur det än går för DIF – avancemang till SHL eller fortsatt spel i Hockeyallsvenskan – så blir han kvar i klubben. Svegkillen Högström har kontrakt från nu och till och med sista april 2016 det vill säga i två säsonger till. Något som inte minst tjejen är tacksam för då hon jobbar här och Marcus Högström pendlat till Uppsala i vinter. Men det var inte geografin som styrde valet. Det var det hockeymässiga som gjorde valet enkelt:

– Jag hade redan några klubbar som hört av sig. Sedan sa Almtuna att du är fri att förhandla om nytt kontrakt med vem du vill. Och det var inget snack om vilken klubb jag skulle välja när jag fick veta vilka det handlade om. Djurgården hade anmält sitt intresse innan, men inte till mig utan till Almtuna. Så jag är glad att jag fick komma hit.

Tror du Ragge (Marcus Ragnarsson, backtränare i Almtuna) tipsade DIF?
– Vet inte men jag tror Ragge är glad att jag spelar i Djurgården och inte AIK i alla fall, ha, ha…

Inga kommentarer: