onsdag 26 mars 2014

"Vi kommer spela för våra liv, det är det som gäller"

(Jag hade inte hjärta att fota Patric i det här läget. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Matchen kunde inte ha börjat bättre för AIK med en tvåmålsledning efter fem minuter, varav ett mål gjort i boxplay. Sedan vände Djurgården och vann:

– Vi sumpar vinsten genom att dra på oss för många utvisningar. Vi radar upp chanser och skott och borde kunna göra fler mål, det är det som är vårt problem. Men vi tar för mycket utvisningar. Vi kan skylla på domarna och allting men vi måste vara mer noggranna, konstaterar Patric Blomdahl.


AIK:s lagkapten fick stå tillsvars efter förlusten, med eftersvetten droppandes längs kinderna bet han ihop, svalde besvikelsen, ledsenheten och stod upp för skölden. Den som väntat sig en gamnacke fick leta någon annanstans.

AIK har sex poäng upp till de två SHL-platserna. Det finns femton poäng kvar att spela om. Patric Blomdahl tog fasta på det och vägrade släppa fokus:

– Jag ser också att vi har tagit för lite poäng men vi kommer förbereda oss noggrant och vara professionella inför nästa match, det är det som vi ska göra. Så länge det fortfarande finns en matematisk möjlighet så kommer vi göra allt för att vinna nästa match. Vi kommer spela för våra liv, det är det som gäller. Kommer någon och säger att nu är det matematiskt omöjligt att gå upp, då är det kört, men innan dess kommer ingen här inne att ge upp.

AIK har dock haft svårt att ta flera treor på rad i vinter och det har faktiskt bara hänt två gånger den här säsongen, dels 28 och 20 oktober mot först Växjö och sedan Färjestad, båda hemma samt 1 och 3 mars mot Luleå hemma och Leksand borta.

Å andra sidan är grundserien historia. Nu kan ny skapas men då måste några detaljer skruvas till ytterligare även om tränarbytet gav effekt i bättre spel än innan.

– Alla där inne har varit professionella. Vi har gillat läget och jag tycker man såg i dag att vi spelar bättre hockey och det är ett steg framåt men vi måste hitta ett sätt att vinna matcher. Vi kan säga att vi var nära varenda gång men det räcker inte, vi måste börja hitta ett sätt att vinna matcher.

Vad saknas?
– Målen! Så krasst är det. Vi måste vara mer desperata framför mål och trycka in pucken. Så enkelt är det.

Är arbetsmoralen på plats?
– I dag- ja. Det tycker jag absolut. Vi ger någonting i dag. Vi kämpar, vi visar att vi vill. Jag tycker det är rätt inställning på alla gubbarna i dag. Men som sagt, vi måste trycka dit puckarna.

Vad händer när ni tappar 0-2 till 3-2 i dag tycker du?
– Vi börjar ta för mycket utvisningar och de gjorde en del bra mål i power play och det… det är surt. Jag tycker att vi borde ha avgjort. Vi har tillräckligt med lägen att göra det.

Vid 2-2 fick Jens Jakobs ostörda slå in returen. Ni förlorar återigen, kampen vid eget mål, trots att det i mångt och mycket såg bättre ut än tidigare?
– Ja, det var bättre absolut men vi snackade om det inför matchen, om kamperna framför målen, att det är där det kommer avgöras och det gör det idag med. Vi snackade försvarsspel, kamper framför mål, det var mycket det och en del forechecking också.

Vad av det här spelet kan ni ta med er till nästa match?
– Allt, det finns mycket som var bra och det kommer vi säkert titta på och bryta ner och ta med de detaljer som var positiva och som vi tycker vara bra och ta med till nästa match. Jag tycker till exempel - som vi kommer ut i första: Vi sätter tonen, vi är aggressiva, vi har en bra forechecking. Jag tycker det är vi som för spelet och skapar lägen, vi måste bara hitta något sätt att göra mål.

Att det var Djurgårdens hemmamatch och att AIK blev utbuade var inget som störde. Tvärtom. AIK fick energi av det, berättar Blomdahl som själv gjorde comeback efter den skada på nedre delen av kroppen som han drog på sig på en träning under OS-uppehållet.

– Det funkade bra. Benet testades ordentligt idag men det blev bättre och bättre ju mer jag spelade.

Håller det för att trycka på fullt nu?
– Ja det tycker jag

Mot slutet av matchen låg AIK på enormt mot Adam Reideborn. Det var många på Hovet som höll andan, bland annat när just Patric Blomdahl kom fri med Djurgårdsmålvakten i slutet av tredje – men sköt rakt på och tog sig för huvudet:

– Nämen jag måste få upp pucken högre. Jag försöker få upp den över hans plock upp i taket. Men det går inte, den hamnar mitt på honom.

Nu har ni sex poäng upp och femton att spela om. Känslan i laget efter match, sätt ord på den?
– Just nu var det såklart en besvikelse där inne men vi krigar på och det lever fortfarande. Vi kommer göra en kanonmatch mot Malmö och ta tre poäng där.

Inga kommentarer: