torsdag 10 november 2016

Fyra nollor - framåt!


Jag tänkte skriva något i går, efter att SSK blivit nollade för fjärde gången den här säsongen. Men blundade lite i soffan och somnade. Sorry!

Hann på grund av kaos på Arlanda (satt länge fast på ett plan i Umeå) fast och hann bara se sista perioden på tv då SSK tog emot ett formstarkt Björklöven hemma…


… Men här är ändå några snabba tankar utifrån statistiken i den matchen:

Det här var fjärde matchen av sjutton som SSK blir nollade. Andra matchen på rad dessutom (blev ju förlust 0-2 mot Västervik i fredags också) och även andra hemma matchen på mindre än tre veckor som man går mållösa hemifrån.

Jag vet inte vad det är som skiter sig. Och jag vidhåller att det finns spelarmaterial i laget som är bra nog för att prestera så mycket bättre.

Någonstans känns det som det klassiska, brist på självförtroende, som spökar. Att SSK dessutom saknar spelare som Henrik Nyberg och Jonas Westerling (båda på skadelistan,) gör inte saken bättre.

Jag såg att det riktas kritik mot Schumacher och o Maegaard Scheel och visst kan – och bör – båda spela bättre. Mycket bättre. Schumacher kom dessutom in snett i allt med den där feltajmade tacklingen som gav en avstängning direkt. MEN. Ni som läst mig förr vet att jag har otroligt svårt för det här med syndabockar. Jag tycker det är lite för enkelt att peka ut ett par spelare som någon slags orsak till varför det går kräftgång. Hockey är trots allt ett lagspel…

Vad ska då SSK göra? Det är det klassiska, prata ihop sig men också hitta tillbaka till det spel som har fungerat så bra mot AIK. Nu var Gnaget uppenbarligen inte på sitt allra bästa i de matcherna men SSK utstrålade en känsla av disciplin, jobba för varandra, fortsatt tro på det system tränarna vill spela och en vilja att fortsätta ge järnet. Varför det går bra främst mot AIK men inte annars är en svår nöt att knäcka.

Men knäckas måste den – även om tex JonasWesterling, med sin rutin, konstaterade tidigt att ”vi får kämpa för att hålla två lag bakom oss”.  Känslan nu är att det får se ut hur det vill, bara laget lyckas jobba upp den energi för att ta sig upp ur förlustgropen.

Min erfarenhet är att lag som sladdar så här grovt i det här skedet av säsongen gör bäst i att börja förbereda sig mentalt på kval. Gör bäst i att släppa inledningen på säsongen och nu fokusera på att börja om och bygga upp något nytt som vid behov kan ge ett så bra kval som möjligt. 

Om det i sig leder till effekter som gör att SSK slipper kval så är det en bonus. Blir det å andra sidan kval gäller det att vara så taggad och vara inne i en så positiv vibe som möjligt och det mentala jobbet börjar redan nu för SSK.


Inga kommentarer: