tisdag 21 mars 2017

Säsongen över för AIK - och så var det ju det här med kontrakten...

(Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Jobbade för TT på kvartsfinalen mellan Brynäs o LHC i Gävle i går så jag missade nästan hela dramat. Hann se några minuter av förlängningsperiod två, sedan avgjorde BIK. Typiskt nog genom två spelare som verkligen ÄR BIK i själ o hjärta – Carl Berglund framspelad av Daniel Wessner.

Eftersom jag inte såg matchen så lämnar jag den åt sidan. Konstaterar endast att Micke Lindqvist saknades och  att Bratt/Frödén/Cederholm klev av skadade vilket så klart skapade problem.


Å andra sidan, man har det lag man har. Nu blev det till slut för mycket spel för de tre femmor som var igång, tröttheten kom och det togs felbeslut. Sånt som händer i hockey.

Imponerande dock att det ens blev en reducering och kvittering i matchens sista sekunder! Otroligt vilken dramatik som skapades efter mål av Jonas Almtorp (reducering till 2-1 tid 59.23) och Mads Larsen. Den sistnämnde backen gjorde sitt första mål för säsongen, sju sekunder innan tredje perioden var slut. Där snackar vi tajming!

Men det var det det.

Ska man summera de två senaste årens satsning mot SHL så saknade AIK det lilla sista i slutet av säsong ett. Den här säsongen har formen gått åt andra hållet med ett makalöst lyft sista 20 matcherna efter en bedrövlig start.

 (Roger Melin. Stannar eller går? Foto Jesper Zerman).

För Anders Gozzi är det nu bråda dagar. Jag har försökt ringa men inte nått honom. Inte så konstigt, han sliter väl som en speedad bäver nu med att lägga sista handen vid grundstenarna till början på bygget inför år tre av satsningen.

Viktigast nu att ha ett nav att bygga runt, Melin eller vilken tränar det nu blir in tidigt, en stark tomme att bidra kring.

Artiklarna om hur många som ”kan lämna” ramlade in direkt. Och jag blir bara så matt. Lag som kvalar skriver inga kontrakt. De vill veta vilken serie man kommer spela i först. Det är ju avgörande för såväl budget för spelare in som för vilken sorts spelare man kan och vill behålla.

Några underhandskontrakt finns säkert redan där det ska slutförhandlas så nä. Hela AIK drar inte. Den end jag sett personligen säga att han ska lämna är Anton Cederholm som i en intervju nyligen berättade att det blir satsning på spel i Nordamerika nästa säsong och även giftermål med hans nordamerikanska flickvän.
Så här står det och säger han i en intervju med Hockeysverige.se: 


Sedan har det såklart ryktats om de tongivande spelarna i laget, spelare som Christian Sandberg, Micke Lindqvist, Jonathan Andersson, Daniel Olsson Trkulja, Fredrik Karlström och Jesper Bratt - för att nämna några- som alla är i den åldern att de mycket väl kan – obs KAN – vara på väg till SHL eller Nordamerika. Jesper Frödén ska väl in i den kategorin också.

MEN. De ska hitta ett bättre alternativ för sig själva först. Att gå till SHL är inte alltid det bättre alternativet, inte heller AHL. Det beror mycket på var man kan få mycket speltid, få en bra utveckling, var man själv befinner sig mentalt och fysiskt och inte minst vad klubbarna i tex SHL söker.

Vill de ha en spelare som kanske bara stannar ett år och sedan drar till NHL? Eller vill de satsa mer långsiktigt? Allt är ett pussel. Någon eller några försvinner förr eller senare men det är inte givet att den som gjort en tongivande säsong i HA lämnar.

Sedan ska ju spelare in också och jag blir lätt matt när det hackas från fanshåll på ”Gozzis lågpris/budgetvärvningar”. Tro mig.

Hade han några miljoner till att lägga på spelarbudget så hade han gärna spenderat dem men han använder den kassa han har och den kassan kunde ha varit betydligt större om det till i exempel varit mer publik på matcherna – sett över hela säsongen.

Sedan måste man såklart även lyfta marknadsarbetet men AIK har en liten organisation så vänta er inga mirakel där. Och med det läget, kan man inte vänta sig några monstervärvningar heller.

Å andra sidan. De här som kan dra nu, de jag räknade upp där uppe som varit bland de tongivande. Det var inga spelare med monsterprislapp heller. Dyrast är inte alltid bäst… en spelare jag önskar att AIK behåller är Nichlas Heinerö som varit fullständigt hänsysnlös emot sig själv i sin iver att kunna ta sig tillbaka efter skador och kunna spela. Och  när han har spelat har han varit bra. Riktigt bra. Han har den där blicken för spelet man föds med - eller inte. Men han har den och han kan ju inte rå för att han dels fick en smäll i skallen och sedan blev skadeskjuten av en lagkamrat på träning.

Men hans vilja och passion för hockey är något som borde smitta av sig. Jag hoppas, hoppas han får vara kvar.


Viktigast är dock att göra klart med tränare direkt. Jag tror Melin kan göra det fortsatt bra men han behöver få in en Gunnar Persson. Typ. Det saknade han i år och kanske är det vad som krävs för att locka honom kvar? Jag vet inte. Men känslan är sån.

Inga kommentarer: